Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Η επιτροπή LIBE ζητά διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας για τις επαναπροωθήσεις

Με επιστολή κόλαφο για την Ελλάδα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου, ζητά να εξαντληθούν όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας επί παραβάσει προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Την επιστολή υπογράφει ο πρόεδρος της Επιτροπής LIBE, Χουάν Φερνάντο Λόπεθ Αγκιλάρ, και την απευθύνει στους αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και Βέρα Γιούροβα, και την επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον.

Η απόφαση να σταλεί η επιστολή έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εξέφρασε διαφωνίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσε και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε χθεσινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, στην οποία αναπαρήγαγε δελτίο Τύπου, επιχειρούσε κατά τη γνωστή τακτική της κυβέρνησης, να προκαταβάλει τις κινήσεις της επιτροπής LIBE, στοχοποιώντας εκ των προτέρων τις ευρωομάδες της Αριστεράς και των Σοσιαλιστών, ότι τάχα προετοιμάζουν επίθεση στο Ευρωκοινοβούλιο κατά των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας.

Η επιστολή της LIBE αναφέρεται σε 13 πρόσφατες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, για την προστασία προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί σε νησίδες του Έβρου, αποφάσεις τις οποίες αγνοεί επιδεικτικά η ελληνική κυβέρνηση.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Στο φως των πολλαπλών ανησυχητικών αναφορών από μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία των πολιτών, η Επιτροπή LIBE θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την υποχρέωση και την ευθύνη να καταδικάσει οποιαδήποτε χρήση βίας, να επιβάλλει το Ενωσιακό κεκτημένο, συμπεριλαμβανομένου μέσω διαδικασιών επί παραβάσει στο πλαίσιο των εκκρεμών καταγγελιών, και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσει ότι το Κράτος Δικαίου γίνεται σεβαστό από τα Κράτη Μέλη. Πιστεύουμε, επομένως, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπεύθυνη ώστε να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και ότι η εθνική, η ευρωπαϊκή και η διεθνής νομοθεσία τηρείται στα εξωτερικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένου μέσω της διάσωσης των ανθρώπων αμέσως μόλις εισέλθουν σε έδαφος της ΕΕ και της πρόσβασής τους σε διαδικασίες ασύλου».

Από την πλευρά του ο Νότης Μηταράκης, όντας σε εμφανή πανικό, στη προσπάθειά του να υποδείξει ως εσωτερικούς εχθρούς την αντιπολίτευση, ανέφερε την Τετάρτη τα εξής:

«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προετοιμάζουν -και η Ευρωπαϊκή Αριστερά όπου ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές όπου ανήκει το ΠΑΣΟΚ- επίθεση εναντίον της Ελλάδας για τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο" και προσέθεσε πως "είναι εθνική γραμμή η προστασία των εθνικών μας συνόρων. Δυστυχώς, στην Ελλάδα οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης προσπαθούν να εκμεταλλευθούν αυτό που λέει η Τουρκία στα ευρωπαϊκά fora εις βάρος της πατρίδας τους». 

Ολόκληρη η επιστολή της LIBE

Αγαπητέ Αντιπρόεδρε Σχοινά,

Αγαπητή Αντιπρόεδρε Jourová

Αγαπητή Επίτροπε Johansson,

Σας γράφω ώστε να εκφράσω τις βαθίες ανησυχίες της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις συνεχόμενες αναφορές σχετικά με δεκάδες ανθρώπους που αναζητούν διεθνή προστασία οι οποίοι επαναπροωθούνται από την Ελλάδα στην Τουρκία μέσω των χερσαίων συνόρων στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού Έβρου.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εκδώσει πλέον των 13 αποφάσεων (1) για ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας έτσι από τις Ελληνικές Αρχές να διασφαλίσουν ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα λάβουν άμεση ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια και θα υπαχθούν στις διαδικασίες υποδοχής και ασύλου που προβλέπει η νομοθεσία.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους παρέμειναν για μέρες, χωρίς να διασώζονται από τις Ελληνικές Αρχές (2), σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες σε νησίδες στον Έβρο ποταμό και έχουν γίνει αναφορές ότι αρκετοί από αυτούς επαναπροωθήθηκαν αργότερα στην Τουρκία, σε παραβίαση των αποφάσεων του Δικαστηρίου (3).

Δυστυχώς, από ότι φαίνεται, αυτή η κατάσταση κλιμακώνεται κατά τους τελευταίους μήνες (4) δημιουργώντας σοβαρές ανησυχίες μιας και, σύμφωνα με τις αναφερόμενες πληροφορίες, απώλεια ζωής, απάνθρωπη συμπεριφορά, άρνηση στην πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου και επαναπροωθήσεις λαμβάνουν χώρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με συμμετοχή των Ελληνικών αστυνομικών Αρχών, σε απόλυτη παραβίαση των Άρθρων 1, 2, 14, 18 και 19 της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και του Άρθρου 6 για την Οδηγία για τις Διαδικασίες Ασύλου.

Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες, τοπικός και εθνικός τύπος κάνει αναφορές σε πληροφορίες που έχουν δοθεί από την αστυνομία σύμφωνα με τις οποίες, ΜΚΟ βρίσκονται υπό διερεύνηση για πιθανή συμμετοχή σε διακίνηση παράτυπων μεταναστών. Ειλικρινώς ελπίζουμε να μην εξελιχθεί αυτή η κατάσταση σε ποινικοποίηση των ΜΚΟ που προσφέρουν νομική υποστήριξη για αυτό τους το έργο.

Στο φως των πολλαπλών ανησυχητικών αναφορών από μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία των πολιτών, η Επιτροπή LIBE θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την υποχρέωση και την ευθύνη να καταδικάσει οποιαδήποτε χρήση βίας, να επιβάλλει το Ενωσιακό κεκτημένο, συμπεριλαμβανομένου μέσω διαδικασιών επί παραβάσει στο πλαίσιο των εκκρεμών καταγγελιών, και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσει ότι το Κράτος Δικαίου γίνεται σεβαστό από τα Κράτη Μέλη. Πιστεύουμε, επομένως, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπεύθυνη ώστε να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και ότι η εθνική, η ευρωπαϊκή και η διεθνής νομοθεσία τηρείται στα εξωτερικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένου μέσω της διάσωσης των ανθρώπων αμέσως μόλις εισέλθουν σε έδαφος της ΕΕ και της πρόσβασής τους σε διαδικασίες ασύλου.

Έχοντας τη σιγουριά για τη δέσμευσή σας να διασφαλίσετε τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα εξωτερικά μας σύνορα, αναμένουμε τις δράσεις σας για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και περιμένουμε την απάντησή σας σχετικά με τις ανησυχίες μας.

Με εκτίμηση,

Juan Fernando Lopez Aguilar,

Πρόεδρος της Επιτροπής LIBE

1 https://www.gcr.gr/en/news/press-releases-announcements/item/1974-new-echr-decision-instructing-greece-to-save-syrian-refugees-at-the-evros-region-we-call-on-the-greek-government-to-comply-and-save-their-lives

2 https://twitter.com/g_christides/status/1532634636538478592?t=rt9EVr4OVY07IJrzigL_4A&s=19 και https://www.gcr.gr/en/news/press-releases-announcements/item/1977-urgent-need-to-rescue-refugees-greek-state-needs-to-comply-with-the-ecthr-s-decisions

3 https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/345763_toys-epanaproothisan-stin-toyrkia-toys-psahnoyn-ston-ebro και https://www.dailysabah.com/politics/eu-affairs/rights-group-slams-greece-for-ignoring-migrants-stranded-on-river

4 https://www.infomigrants.net/en/post/36952/frontex-interpreter-illegally-deported-to-turkey και https://ecre.org/greece-people-on-the-move-caught-in-deadly-greek-turkish-stand-off-government-attempts-to-hide-lack-of-access-to-asylum-procedures-eu-funded-prison-structures-face-local-oppositio/

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)