Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Γατάκια τα σημερινά τρολ των social media μπροστά στην Καθημερινή του προηγούμενου αιώνα

Την Κυριακή ο Αλέξης Παπαχελάς έγραψε ένα καταπληκτικό άρθρο στην «Καθημερινή» με τίτλο, «Ευχόμεθα δυστυχίαν». Αφορμή ένα δημοσίευμα της Καθημερινής από τις 30 Αυγούστου 1921, δηλαδή 101 χρόνια πίσω, έναν ολόκληρο αιώνα! Στην τότε εφημερίδα υπήρχε μια παράγραφος με τον τίτλο ΕΥΧΑΙ κι έγραφε τα εξής: «Ο,τι πρώτοι ημείς ανεγράψαμεν, ανεκοινώθη χθες επισήμως: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος νυμφεύεται εις κάποιαν ξενικήν λουτρόπολιν την Δεσποινίδα Ελένην Σκυλίτση, μεθαύριον Πέμπτην. Εις το ευάρμοστον λοιπόν ζεύγος ευχόμεθα εξ όλης ψυχής, δυστυχίαν».
Εύχονταν δυστυχία!
Και παρατηρεί ο Αλέξης Παπαχελάς:
«Μιλάμε όμως για 100 χρόνια πριν. Δεν υπήρχαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τραμπ, το τρολάρισμα. Ηταν μια εντελώς άλλη εποχή. Και όμως, μια μεγάλη εφημερίδα αναφερόταν στον γάμο ενός εξόριστου πολιτικού ηγέτη και του ευχόταν "δυστυχίαν"».
Υπήρχαν και χειρότερα όμως. Ο Διονύσης Ελευθεράτος του 105.5 Στο Κόκκινο, ανακάλυψε και ανέβασε στο Twitter ένα άρθρο της «Καθημερινής», για τον Βενιζέλο, πριν από τις εκλογές του 1926. Διευθυντής της «Κ» ήταν τότε ο Νίκος Κρανιωτάκης. Τίτλος του άρθρου: «Ο κρονόληρος». Κι έγραφε: «Είνε ατύχηµα δια την Ελλάδα ότι ο άνθρωπος αυτός δεν εννοεί να αποθάνη...».

Ορίστε λοιπόν ποιος ήταν ο «ψόφος» της εποχής που λένε, τώρα, διάφοροι στο Twitter. Είναι φανερό πως τα σημερινά τρολ των social media μοιάζουν με γατάκια μπροστά στην Καθημερινή του προηγούμενου αιώνα...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)