Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Το εθνικό πάρκο Βάλια Κάλντα στις φλόγες επί 12 μέρες

Στο οικοσύστημα της Βάλια Κάλντα διαβιούν περισσότερα από 80 είδη πουλιών, αρκετά από αυτά προστατευόμενα. Αετοί, γεράκια, γερακίνες, βίδρες, ζαρκάδια και αγριόγατοι, αρκούδες και πολλά άλλα απειλούνται από τις φλόγες και την καταστροφή του πολύτιμου βιοτόπου τους

Για 12η μέρα σήμερα είναι παραδομένη στις φλόγες η Βάλια Κάλντα, το εθνικό πάρκο Βόρειας Πίνδου, μοναδικό καταφύγιο άγριας ζωής που όμως φαίνεται ότι δεν συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Η φωτιά, σε μια ομολογουμένως δύσβατη περιοχή στον νομό Γρεβενών, ξεκίνησε την Παρασκευή 22 Ιουλίου και κινείται σε υψόμετρο 1.300-1.500 μέτρων. Παρότι σήμερα είναι 2 Αυγούστου, μαίνεται ανεξέλεγκτη σύμφωνα με τη χθεσινοβραδινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στο οικοσύστημα της Βάλια Κάλντα διαβιούν περισσότερα από 80 είδη πουλιών, αρκετά από αυτά προστατευόμενα. Αετοί, γεράκια, γερακίνες, βίδρες, ζαρκάδια και αγριόγατοι, αρκούδες και πολλά άλλα απειλούνται από τις φλόγες και την καταστροφή του πολύτιμου βιοτόπου τους.

Είναι ο πυρήνας του μεγαλύτερου χερσαίου Εθνικού Πάρκου της χώρας μας, με έκταση που προσεγγίζει τα 2 εκατομμύρια στρέμματα αποτελώντας μια περιοχή μοναδικής οικολογικής και περιβαλλοντικής αξίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Εντός των ορίων του Πάρκου περιλαμβάνονται οι Εθνικοί Δρυμοί Βίκου-Αώου και Πίνδου (Βάλια Κάλντα), 11 περιοχές του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών «ΦΥΣΗ 2000» (NATURA 2000), 11 Καταφύγια Αγριας Ζωής, ένα σημαντικό τμήμα του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου και το Βιογενετικό Απόθεμα της Βάλια Κάλντα.

Τη μάχη με τις φλόγες δίνουν 21 δασοκομάντος χωρίς όμως ιδιαίτερα αποτελέσματα. Επίσης όλες αυτές τις μέρες πετούν περιστασιακά δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα και πάλι, δυστυχώς, μην μπορώντας να τη θέσουν υπό έλεγχο. Αξιωματικός της Πυροσβεστικής που έχει εικόνα της κατάστασης ανέφερε χθες στην «Εφ.Συν.» ότι «υπάρχουν ακόμη ενεργές εστίες σε διάφορα σημεία και δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει ελεγχθεί».

Ανάλογη πυρκαγιά στη δυτική Μακεδονία είχε να ξεσπάσει από το 2007, όταν καιγόταν ο Γράμμος, αλλά τότε οι αρχές κινήθηκαν πολύ διαφορετικά ρίχνοντας στη μάχη πολυάριθμες πυροσβεστικές δυνάμεις κυρίως πεζοπόρων τμημάτων και κάνοντας συνεχείς πτήσεις πυροσβεστικών αεροσκαφών. Μάλιστα τότε είχαν έρθει και ρωσικά πυροσβεστικά αεροσκάφη. Αλλά και το 1992 μεγάλες εκτάσεις καταστράφηκαν από τις φλόγες.

«Αυτή τη στιγμή καίγεται μια περιοχή σπάνιου φυσικού κάλλους προς την τοποθεσία Αρκουδόρεμα. Φαίνεται όμως ότι αν δεν υπάρχουν οικισμοί και δεν απειλούνται σπίτια, δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης…» σχολίασε χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» συνάδελφος δημοσιογράφος της Δυτικής Μακεδονίας. Η Πυροσβεστική αναφέρει ότι καίγεται δάσος μαύρης πεύκης, κορμοί δέντρων και θαμνώδης έκταση από έρπουσα πυρκαγιά, ωστόσο δεν γνωρίζει καν τι έκταση έχει καεί μέχρι στιγμής, ενώ δεν υπάρχει μια -προσωρινή έστω- αποτίμηση της καταστροφής σε χλωρίδα και πανίδα του εθνικού δρυμού.

Οι επιπτώσεις της κατάργησης των ΦΔΠΠ

Η κυβέρνηση παραμονές Χριστουγέννων του 2021 κατάργησε με νόμο εφτά φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, μεταξύ των οποίων και αυτόν του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. «Τρεις φορές έχω φέρει στη Βουλή το θέμα της Βάλια Κάλντα και έχουμε κάνει παρέμβαση στον κ. Αμυρά, που είναι κι από την περιοχή.

Μας ανησυχεί ο πολλαπλασιασμός των περιστατικών σε προστατευόμενες περιοχές, κάτι που συνδέεται με αποδόμηση του συστήματος διαχείρισης και προστασίας» ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. «Η επιβεβαίωση της αλλαγής δόγματος της Πυροσβεστικής, «αφήστε τη φωτιά να τελειώσει στη θάλασσα», δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σε τέτοια προστατευόμενα οικοσυστήματα.

Αρα απαιτείται θεσμική υποστήριξη των περιοχών Νατούρα, πρόγραμμα πρόληψης με ενισχυμένες δασικές υπηρεσίες και επιχειρησιακή αναβάθμιση της κατάσβεσης στο πεδίο» εξήγησε.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)