Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Φυσικό αέριο: Ασταμάτητο το ράλι - Πάνω από τα 315 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας

Ασταμάτητο είναι το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι οποίες καταγράφουν νέο υψηλό ρεκόρ σήμερα, ξεπερνώντας το φράγμα των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα καθώς η μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων 10ετιών έχει εντείνει τον ανταγωνισμό των χωρών για την εξασφάλιση προμηθειών.

Η τιμή των συμβολαίων για παράδοση τον Σεπτέμβριο (TTF) έκλεισε χθες με αύξηση 13%, ενώ σήμερα σκαρφάλωσε περαιτέρω στα 315 ευρώ η μεγαβατώρα και στις 10.40 διαμορφωνόταν στα 309 ευρώ με άνοδο 5,7% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Ανοδος 18% για το LNG στην Ασία

Εκρηκτική άνοδο 18% σημείωσαν και τα futures του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Οι τιμές στην Ευρώπη είναι υπερδεκαπλάσιες από τον μέσο όρο για αυτή την περίοδο του έτους, αποσταθεροποιώντας τις οικονομίες, υπονομεύοντας το ευρώ και ασκώντας πίεση στους Ευρωπαίους πολιτικούς να αμβλύνουν τον αντίκτυπο από τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 10ετιών.

Η διαταραχή στην προσφορά αερίου επιδεινώθηκε αυτή την εβδομάδα, εντείνοντας τον ανταγωνισμό με την Ασία για περιορισμένα φορτία LNG.

Μειωμένη η προσφορά και από τη Νορβηγία

Οι ροές ρωσικού αερίου παραμένουν περιορισμένες, ενώ αναμένονται χαμηλότερες ροές και από τη Νορβηγία έως τον Σεπτέμβριο λόγω έργων συντήρησης.

Στις ΗΠΑ, μία μεγάλη εγκατάσταση LNG, η οποία είχε υποστεί ζημιές από έκρηξη, δεν θα λειτουργήσει πριν από τον Νοέμβριο αντί του Οκτωβρίου που αναμενόταν.

Η ΕΕ βασίζεται πολύ στις εξαγωγές από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία για να καλύψει το κενό που αφήνει η μείωση των ροών από τη Ρωσία λόγω των αντίποινων που επέβαλε η Μόσχα για τις κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση.

Ο αριθμός των θυμάτων από την έλλειψη αερίου αυξάνεται, με τις εταιρείες αλουμινίου και λιπασμάτων να πλήττονται σφοδρά από την έκρηξη του ενεργειακού κόστους.

Διακοπή του Nord Stream στις 31 Αυγούστου

Οι συνθήκες στην αγορά θα γίνουν ακόμη πιο σφιχτές καθώς η Gazprom θα σταματήσει τη ροή αερίου μέσω του Nord Stream για τρεις ημέρες για εργασίες συντήρησης, από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ στην Ευρώπη υπάρχει ανησυχία ότι οι ροές μπορεί να μην ξαναρχίσουν μετά τις εργασίες.

Η μεγαλύτερη διάρκεια των εργασιών για την επαναλειτουργία του τερματικού σταθμού LNG, Freeport, στο Τέξας αναμένεται να αφαιρέσει τουλάχιστον δέκα φορτία από την αγορά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των traders.

Η ροή αερίου από τη Νορβηγία στην Ευρώπη μέσω αγωγού μειώθηκε περίπου 5% από την περασμένη εβδομάδα καθώς αυξάνονταν οι προγραμματισμένες και μη διακοπές. Περισσότερες εργασίες προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Πηγή:imerisia.gr

 

1 σχόλιο:

  1. Και είναι ανάγκη να παίρνετε σε μεγαβατώρες το φυσικό αέριο;
    Πάρτε το σε μικροβατώρες που είναι πιο φτηνές, Να σας κόβει και λίγο.
    Πες και συ Σάνια. Τι σε διορίσαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)