Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Πρόταση του ΠΑΣΟΚ για πιο φτηνή στέγη

Ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε χθες δέσμη μέτρων για χαμηλότερο κόστος στέγασης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όπως τα μικρομεσαία στρώματα και η νέα γενιά, που πλήττονται περισσότερο από τις –εκτός ελέγχου πλέον– τιμές των ενοικίων.

Παρά το γεγονός ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών σκιάζει την πολιτική επικαιρότητα των ημερών, στο ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να αναδεικνύουν ταυτόχρονα και τα μείζονα κοινωνικά ζητήματα, όπως αυτό του πανάκριβου κόστους της στέγασης.

Ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε χθες μια δέσμη μέτρων για φτηνότερη στέγη σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως τα μικρομεσαία στρώματα και τη νέα γενιά που πλήττονται περισσότερο από τις –εκτός ελέγχου πλέον– τιμές των ενοικίων.

Το ΠΑΣΟΚ ζητά την κατασκευή χιλιάδων νέων κατοικιών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και οικογένειες. Οπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, την ώρα που η Πορτογαλία κατασκευάζει 26.000 κοινωνικές κατοικίες, η Ισπανία 20.000 και η Ιταλία 10.000 μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ν.Δ. έχει εντάξει σε σχετικά προγράμματα μόλις 100.

Παράλληλα, προτείνουν την παροχή κινήτρων, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδότηση του κόστους ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης, π.χ. σε κενές κατοικίες.

Ειδικά για τους φοιτητές, το ΠΑΣΟΚ προτείνει την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών, τη διεύρυνση της επιδότησης ενοικίου με κοινωνικά κριτήρια, το πρόσθετο επίδομα σε κάθε φοιτητή που σπουδάζει σε πόλη κύριου τουριστικού προορισμού και την επαναφορά της έκπτωσης φόρου ενοικίου για τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.

«Σήμερα έχει έρθει η ώρα των λύσεων, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα, όπως έχουν εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», επεσήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εδώ και μήνες επιχειρεί να αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα για το οποίο υπάρχει και μια αναλυτική έρευνα του ινστιτούτου Eteron (Γαβριήλ Σακελλαρίδης), ενώ σχετική καμπάνια ξεκίνησε και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ με σύνθημα «Η στέγη δεν είναι εμπόρευμα. Η στέγη είναι δικαίωμα!».

Την ίδια ώρα, από την κυβέρνηση προαναγγέλλουν ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τη στέγαση, με κύριο άξονα την επιδότηση ανακαίνισης παλιών σπιτιών σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, το κόστος για τη στέγαση έχει γίνει ακριβότερο κατά 32,5% μέσα σε έναν χρόνο, οι αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών φτάνουν μέχρι και 22%, ενώ το διαθέσιμο απόθεμα φοιτητικών κατοικιών μειώθηκε σημαντικά, κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, ιδιαίτερα σε δημοφιλείς τουριστικά πόλεις.

Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)