Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Ρουμανία: Ανακαλύφθηκε πολύτιμος θησαυρός σε προϊστορικό τάφο

(Ţării Crişurilor Museum, Oradea, Ρουμανία)
 

 

Ο τάφος ανήκε σε μια «εξαιρετικά πλούσια» γυναίκα από τον πολιτισμό της Tiszapolgár που έζησε πριν από 6.500 χρόνια.

Αρχαιολόγοι από το Μουσείο Ţării Crişurilor στην Oradea της Ρουμανίας, ανακάλυψαν έναν τάφο της Εποχής του Χαλκού που περιείχε έναν πολύτιμο θησαυρό: 169 χρυσά δαχτυλίδια για τα μαλλιά, 800 οστέινες χάντρες και ένα περίτεχνο χάλκινο βραχιόλι με πολλές σπείρες.

Ο τάφος ανήκε σε μια «εξαιρετικά πλούσια» γυναίκα από τον πολιτισμό της Tiszapolgár που έζησε πριν από 6.500 χρόνια, δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου Γκαμπριέλ Μόισα στο ρουμανικό πρακτορείο Agerpres.

Οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι τα λείψανα ανήκουν σε γυναίκα με βάση το μέγεθος του σκελετού της και το γεγονός ότι ήταν θαμμένη χωρίς όπλα. Ο σκελετός της έδειξε επίσης ότι ήταν ψηλή και καλοθρεμμένη, ενώ η καλή κατάσταση των δοντιών της επιβεβαίωσε ότι η γυναίκα ανήκε σε ελίτ.

Ο Călin Ghemiș, επικεφαλής αρχαιολόγος του έργου, χαρακτήρισε τα ευρήματα «πρωτοφανή ανακάλυψη» τονίζοντας ότι «ένας τέτοιος θησαυρός δεν υπάρχει πλέον στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη», σύμφωνα με το artnet news.

(Ţării Crişurilor Museum, Oradea, Ρουμανία)

Το μουσείο θέλει να μάθει περισσότερα για τη γυναίκα με την οποία θάφτηκαν οι θησαυροί αυτοί. Τα οστά της έχουν σταλεί σε εργαστήρια στο Marosvásárhely και στην Ολλανδία για χρονολόγηση με άνθρακα και εξέταση DNA.

«Θέλουμε να μάθουμε σε τι είδους πολιτισμό ανήκε το άτομο και αν τα δαχτυλίδια ήταν κατασκευασμένα από χρυσό από το Αρχιπέλαγος της Τρανσυλβανίας», δήλωσε ο Μόισα.

Οι ανασκαφές της ομάδας πραγματοποιήθηκαν από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2022. Εκτός από την απίστευτη ανακάλυψη του τάφου και του θησαυρού που περιείχε, άλλες ανασκαφές κατά μήκος της διαδρομής ενός νέου αυτοκινητόδρομου που κατασκευάζεται στη Ρουμανία, έχουν αποκαλύψει λείψανα από τη Νεολιθική Περίοδο, την Εποχή του Χαλκού, τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τη Μεσαιωνική Εποχή, σύμφωνα με το μουσείο.

ΠΗΓΗ: Business Insider

Αναρτήθηκε από: ertnews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)