Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Ο Μητσοτάκης βλέπει ξανά «φαντάσματα»: Πούτιν και Ερντογάν επιδιώκουν αποσταθεροποίηση

Ο Μητσοτάκης βλέπει ξανά «φαντάσματα»: Πούτιν και Ερντογάν επιδιώκουν αποσταθεροποίηση
 
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «ψεύτικες προσδοκίες» όσον αφορά στα όσα ακούγονται για «τσουνάμι επικείμενων παροχών».

Να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών για το εύρος του πακέτου μέτρων που θα ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ επιδίωξε σήμερα, Τρίτη (30/8) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο. Παράλληλα μίλησε για δύσκολο χειμώνα που έρχεται, ενώ υποστήριξε ότι Πούτιν και Ερντογάν επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης στη χώρα μας.

Με φόντο τη χθεσινή παραδοχή από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν ότι πρέπει να υπάρξει πανευρωπαϊκή παρέμβαση, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί το πακέτο που είχε προτείνει προ επταμήνου, για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και αποσύνδεση της τιμής του από αυτή του ηλεκτρικού ρεύματος.

« Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει αλλά οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης. «Τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα», συνέχισε. «Ακούω και διαβάζω για τσουνάμι επικείμενων παροχών που δημιουργούν ψεύτικες προσδοκίες. Ο αληθινός πληθωρισμός δεν νικιέται με πληθωριστικές υποσχέσεις».

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός περιέγραψε τη ζοφερή κατάσταση που εξελίσσεται διεθνώς, με «μαύρα σύννεφα να προοιωνίζονται έναν δύσκολο χειμώνα», όπως είπε. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε πρωτοφανή απειλή στρατηγικού χαρακτήρα την πολιτική της Ρωσίας, η οποία όπως είπε, επιδιώκει την αποσταθεροποίηση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ενώ άσκησε κριτική και στην Τουρκία, κατηγορώντας τη για τη στρατηγική της στο μεταναστευτικό.

«Είναι οργανωμένοι οι ρωσικοί εκβιασμοί στην ενέργεια», σημείωσε. «Ο κος Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε ο Ερντογάν, που έχει δηλώσει πως θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε: «Εμείς προστατεύουμε τα σύνορά μας, να κοιτάξει η άλλη πλευρά τα δικά της ξέφραγα σύνορα».

«Το μεταναστευτικό αντί των μαζικών κυμάτων εμφανίζεται με το προσωπείο δήθεν ανθρωπιστικών εισβολών. Κανένας ελιγμός δεν αλλάζει τη στάση μας. Σώζουμε αθώους κοιτάζουμε τα σύνορά μας», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε εξαιρετικά ελπιδοφόρο για τον τουρισμό το καλοκαίρι, αλλά και τις πυρκαγιές. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το διεθνές περιβάλλον προοιωνίζει ένα δύσκολο χειμώνα.

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τα κρατικά μέτρα, τα οποία είναι πολλά, θα πρέπει ναι, να συνδυαστούν και με αλλαγές στις ατομικές και στις οικογενειακές συμπεριφορές. Και οι συλλογικές πρόνοιες να πλαισιώνονται και από προσαρμογές στις προσωπικές μας συνήθειες που θα λειτουργούν στην ίδια κατεύθυνση. Ζήτησε, δε, από τον υπουργό Ενέργειας Κ. Σκρέκα μία εκστρατεία ευρείας ενημέρωσης των πολιτών για τη συνολική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την πριμοδότηση της έξυπνης ενέργειας.

Και κατέληξε:

«Αυτά για την ώρα και για να έχουμε μία εικόνα του ευρύτερου πλαισίου που και ο Πρόεδρος Macron αποκάλεσε «τη μεγάλη ανατροπή, το τέλος των βεβαιοτήτων», ένα περιβάλλον ασταθές, μέσα στο οποίο τα ισχυρά κράτη είναι μόνο τα σταθερά κράτη και με τη θέση αυτή συμφωνούν -πιστεύω- όλοι οι Έλληνες και θα ήταν καλό να την αντιληφθούν και όσοι ποντάρουν σε διεθνείς δυσκολίες, για να κατασκευάζουν δήθεν εγχώριες κρίσεις. Μίλησα γι’ αυτό στη Βουλή, δεν χρειάζεται να επεκταθώ. Το μήνυμα, εξάλλου, έχει σταλεί και εντός και εκτός συνόρων: η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, ούτε και αλλάζει τις ιστορικές της επιλογές. Μένει σταθερή στην τροχιά της Ευρώπης και της φιλελεύθερης δημοκρατίας, με μία κυβέρνηση που απαντά στις προκλήσεις της συγκυρίας, με σύμμαχο την κοινωνία, χωρίς να υποκύπτει ούτε σε πιέσεις, αλλά ούτε και στις όποιες δικές της αδυναμίες.

Σας βεβαιώνω, ότι πρώτος εγώ δεν ανέχομαι ούτε υποβολείς, ούτε συμβιβάζομαι με τα λάθη μας. Αυτή, άλλωστε, είναι και η μεγάλη μας δύναμη: η αλήθεια, η εμπιστοσύνη στον πολίτη και η δουλειά για το παρόν και το μέλλον το οποίο θέλουμε. Έτσι συνεχίζουμε λοιπόν. Και τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε την σημερινή μας ατζέντα».

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)