Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Μπαράζ προσφυγών στο ΣτΕ για τον οικογενειακό ιατρό και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των διαγνωστικών

Μπαράζ προσφυγών στο ΣτΕ για τον οικογενειακό ιατρό και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των διαγνωστικών
 
 
Όσα αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΙΣ σε έγγραφό του στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας. Ο οικογενειακός γιατρός και τα διαγνωστικά.

Το ζήτημα του οικογενειακού γιατρού αλλά και των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται από τα διαγνωστικά κέντρα για τις απεικονιστικές εξετάσεις, αποτέλεσαν το αντικείμενο προσφυγών του ΠΙΣ προς το Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την ακύρωση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε έγγραφο που απέστειλε ο πρόεδρος του ΠΙΣ προς τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, «ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, στις 16 Αυγούστου 2022, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταθέτοντας αίτηση ακυρώσεως για τη Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία ορίζονται τα κίνητρα και αντικίνητρα για την εγγραφή πολιτών σε προσωπικό ιατρό. Ζητούμε από το ΣτΕ να ακυρώσει την απόφαση καθώς τα θεσπιζόμενα αυτά «κίνητρα» και «αντικίνητρα» παραβιάζουν το δικαίωμα, στην ανεμπόδιστη πρόσβαση σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την αρχή της αναλογικότητας, επιβαρύνοντας υπέρμετρα την ευχέρεια πρόσβασης σε υπηρεσίες και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, προκειμένου να επιτευχθεί ένας κοινωνικοασφαλιστικός σκοπός. Τέλος περιορίζονται υπέρμετρα και χωρίς την επιβαλλόμενη εκ του νόμου επαρκή αιτιολόγηση, τα θεμελιωμένα δικαιώματα των ασφαλισμένων. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, εξέφρασε εξ αρχής την αντίθεσή του στη θέσπιση ποινών στους πολίτες για την εγγραφή τους στον προσωπικό ιατρό προτείνοντας πρόσφορες εναλλακτικές».

Επίσης την Τετάρτη 24 Αυγούστου ο ΠΙΣ προσέφυγε πάλι στο ΣτΕ αυτή τη φορά για την ακύρωση της ΥΑ που προβλέπει ποιοτικά κριτήρια για τις απεικονιστικές εξετάσεις. Όπως αναφέρουν από τον ΠΙΣ, «το κυριότερο ποιοτικό κριτήριο είναι ο γιατρός, κάτι που δεν αναφέρεται στην επίμαχη Υπουργική Απόφαση». Και στηλιτεύουν τη γραφειοκρατική έκθεση του ΕΟΠΥΥ που «δεν ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις του νόμου».

Εν τω μεταξύ ανοίγει μεθαύριο Πέμπτη η πλατφόρμα για εγγραφή σε ιδιώτη ή εργαζόμενο σε Κέντρα Υγείας ή ΤΟΜΥ παθολόγο ή γενικό ιατρό με τον αριθμός των ιδιωτών γιατρών που έδειξαν ενδιαφέρον για το εγχείρημα να είναι περιορισμένος. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εγγεγραμμένοι γιατροί στην Αττική των 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων δεν ξεπερνούν τους 500.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)