Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων: Επιστολή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου – Ζητά μέτρα για εγκλήσεις ψευδούς καταμήνυσης από κατηγορούμενους

Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων: Επιστολή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου – Ζητά μέτρα για εγκλήσεις ψευδούς καταμήνυσης από κατηγορούμενους 

 

Την άμεση αντιμετώπιση του συχνού φαινομένου επισημαίνει η Ένωση. Τα αστυνομικά τμήματα να ενημερώνουν άμεσα τις εισαγγελικές αρχές για τέτοια περιστατικά.

 

Φρένο στο φαινόμενο που παρατηρείται με εγκλήσεις για ψευδή καταμήνυση, στις οποίες προχωρούν κατηγορούμενοι από μηνυτές- παθόντες ακόμη και για σοβαρά σε βάρος τους αδικήματα – όπως ενδοοικογενειακή βία – επιχειρεί να μπει η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων.

Με επιστολή της προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η Ένωση αναφέρεται σε περιστατικά όπου ο μηνυτής- παθών αναγκάζεται να οδηγηθεί και αυτός στο αυτόφωρο μετά την κατάθεση έγκλησης για ψευδή καταμήνυση από τον κατηγορούμενο ή σε άλλες περιπτώσεις να αποσύρει τη μήνυση προκειμένου να αποφύγει το κρατητήριο.

Για το λόγο αυτό, η Ένωση τονίζει την ανάγκη να υπάρξει σχετική γνωμοδότηση ή εγκύκλιος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τα αστυνομικά τμήματα, ότι σε κάθε περίπτωση που στα πλαίσια της αυτοφώρου διαδικασίας υποβάλλεται από τον κατηγορούμενο έγκληση κατά του παθόντος- μηνυτή για ψευδή καταμήνυση, θα πρέπει ο Εισαγγελέας υπηρεσίας, να ενημερώνεται υποχρεωτικά, άμεσα και αμελλητί, προκειμένου να κρίνει αμέσως τα περί της κρατήσεως και ακολουθήσεως της αυτοφώρου διαδικασίας για τον παθόντα- μηνυτή, ή της ελευθερώσεως του.

Εγκλήσεις για ψευδή καταμήνυση: Αναλυτικά η επιστολή της Ένωσης

«Όπως γνωρίζετε σε πολλές περιπτώσεις συλλήψεως κατηγορουμένου κατά την αυτόφωρη διαδικασία, μετά από έγκληση μηνυτή- παθόντος, η άμυνα του κατηγορούμενου, είναι να υποβάλει κι αυτός έγκληση κατά του παθόντος για ψευδή καταμήνυση, ώστε να συλληφθούν και οι δύο και να οδηγηθούν στα πλαίσια του αυτοφώρου στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Μάλιστα πολλές φορές ο κατηγορούμενος μετά την σύλληψη, απειλεί τον παθόντα- μηνυτή ότι θα υποβάλει κι αυτός έγκληση για ψευδή καταμήνυση, προκειμένου ο τελευταίος να εξαναγκαστεί να αποσύρει την αρχική του έγκληση για να αποφύγει τη διαδικασία και την ταλαιπωρία του αυτοφώρου, στην οποία υποβάλλεται αδίκως, λόγω της προφανούς ψευδούς καταμηνύσεως του από τον κατηγορούμενο για ψευδή καταμήνυση.

Δηλαδή στην πράξη πολλοί παθόντες- μηνυτές, για να μην υποστούν αυτή την ταλαιπωρία του κρατητηρίου (με την έμμεση τουλάχιστον προτροπή κάποιες φορές των αστυνομικών οργάνων) αποσύρουν τις μηνύσεις τους ακόμα και για σοβαρά σε βάρος τους αδικήματα, κάτι που συνιστά κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων που έχει ο κάθε παθών, καθώς και έμμεση παρεμπόδιση των δικαιωμάτων που του δίνει το Σύνταγμα να καταμηνύσει μια παράνομη σε βάρος του συμπεριφορά.

Ελάχιστες φορές ο μηνυτής (μετά από εντολή του Εισαγγελέα) δεν κρατείται για την ψευδή καταμήνυση, αν και η πρόοδος αυτής αναστέλλεται αναγκαστικά κατά το άρθρο 59 παρ. 1,2 ΚΠΔ, αφού το σύνηθες είναι, αυτός να συλλαμβάνεται και να κρατείται, ακόμα και για ενδοοικογενειακή βία κ.λπ., όπως και η επικοινωνία του αστυνομικού υπηρεσίας (ειδικά τις μεταμεσονύκτιες ώρες) με τον Εισαγγελέα υπηρεσίας (συνήθως ή με την πρόφαση μέσω του διοικητή του τμήματος) να αναβάλλεται κατά κανόνα μέχρι το πρωΐ.

Εν όψει των παραπάνω η πρόταση μας είναι να υπάρξει σχετική γνωμοδότηση ή εγκύκλιος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τα αστυνομικά τμήματα, ότι σε κάθε περίπτωση που στα πλαίσια της αυτοφώρου διαδικασίας υποβάλλεται από τον κατηγορούμενο έγκληση κατά του παθόντος- μηνυτή για ψευδή καταμήνυση, θα πρέπει ο Εισαγγελέας υπηρεσίας, να ενημερώνεται υποχρεωτικά, άμεσα και αμελλητί, προκειμένου να κρίνει αμέσως τα περί της κρατήσεως και ακολουθήσεως της αυτοφώρου διαδικασίας για τον παθόντα- μηνυτή, ή της ελευθερώσεως του».

Πηγή: dikastiko.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)