Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Politico για Οικονόμου: Απολύτως ακριβείς οι παραπομπές της δημοσιογράφου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις στους ισχυρισμούς του Γιάννη Οικονόμου για το δημοσίευμα του Politico για το θέμα των παρακολουθήσεων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ανακριβέστατο», ενώ καταλόγισε στη δημοσιογράφο Νεκταρία Σταμούλη που το υπογράφει ότι είναι «γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ».

 

Μετά την ανακοίνωση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και ο διευθυντής του Politico, Τζαμίλ Αντερλίνι, πήρε θέση, δηλώνοντας ότι στηρίζει πλήρως το ρεπορτάζ.

Η ανακοίνωση του Politico

«Το Politico υποστηρίζει την ακρίβεια και την ακεραιότητα της δημοσιογραφίας της Νεκταρίας Σταμούλη.

Η Σταμούλη είναι μια ιδιαίτερα αξιόλογη συνεργάτης του Politico. Ξεκίνησε να εργάζεται μαζί μας το 2019 μετά από περισσότερα από επτά χρόνια ρεπορτάζ με την Wall Street Journal. Είναι επίσης πρόεδρος της Ένωσης Ξένου Τύπου της Ελλάδας.

Σε απάντηση στην ουσία της καταγγελίας, εξετάσαμε την επιστολή του Μόνιμου Έλληνα Αντιπροσώπου στην ΕΕ Ιωάννη Βράιλα και είμαστε ικανοποιημένοι γιατί οι παραπομπές της Σταμούλη στην έκδοση του Brussels Playbook της Τετάρτης είναι απολύτως ακριβείς».

 

Politico επιστολή
Politico επιστολή

ΕΑΞΤ: «Αναμένουμε αναγνώριση σφάλματος και απόσυρση κάθε στοχοποιητικού στοιχείου»

Για «επίθεση» του Γιάννη Οικονόμου, κατά μέλους της κάνει λόγο η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (ΕΑΞΤ), μετά τους ισχυρισμούς του  κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι το δημοσίευμα του Politico, σύμφωνα με το οποίο  η κυβέρνηση ζήτησε από την Κομισιόν να μην ασχοληθεί με τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού Predator, επικαλούμενη «λόγους εθνικής ασφάλειας», είναι «ανακριβέστατο». Μάλιστα, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι η Νεκταρία Σταμούλη, που υπογράφει το άρθρο, είναι «γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η ΕΑΞΤ στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «στοχοποίηση και επαγγελματική διαβολή δημοσιογράφου» και καλεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να «αναγνωρίσει το σφάλμα» και να αποσύρει κάθε στοχοποιητικό στοιχείο. 

Η ανακοίνωση της ΕΑΞΤ

Με μεγάλη μας έκπληξη και απογοήτευση διαβάσαμε τη σημερινή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γιάννη Οικονόμου σε ρεπορτάζ του μέλους της ΕΑΞΤ και προέδρου του ΔΣ της Ένωσης, Νεκταρίας Σταμούλη.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτηρίζει «ανακριβέστατο» το δημοσίευμα που υπογράφει η κ. Σταμούλη στο Politico, αναφορικά με την απαντητική επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στην Ε.Ε. προς την επιτροπή δικαιοσύνης της Κομισιόν για το ζήτημα του λογισμικού Predator. Συμπληρώνει δε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι το δημοσίευμα προέρχεται από δημοσιογράφο «γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Το κατά πόσον το δημοσίευμα της κυρίας Σταμούλη είναι «ανακριβέστατο» μπορεί να το διαπιστώσει κάθε πολίτης. Ασφαλώς και ο ίδιος ο κ. Οικονόμου, ο οποίος στην ίδια ανακοίνωση επιβεβαιώνει λέξη προς λέξη τα αναφερόμενα στο ρεπορτάζ.

Το κυριότερο: Η ΕΑΞΤ θεωρεί ατόπημα για υπουργό χώρας της Ε.Ε., και μάλιστα τον καθ’ ύλην αρμόδιο για την ενημέρωση και τον Τύπο, να προχωρά δημοσίως στη στοχοποίηση και επαγγελματική διαβολή δημοσιογράφου. Χωρίς κανένα στοιχείο και με μοναδικό ορατό στόχο την απαξίωση ενός ρεπορτάζ προς εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Και αδιαφορώντας πλήρως για τις πιθανές επαγγελματικές και προσωπικές συνέπειες αυτής της στοχοποίησης.

Η Νεκταρία Σταμούλη, σεβόμενη τη δημοσιογραφική δεοντολογία, δεν υπήρξε ποτέ μελος κάποιου κόμματος, ούτε εργάστηκε ποτέ σε κυβερνητικά γραφεία. Τα μέλη της ΕΑΞΤ θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα καθήκοντά μας, έχοντας πλήρη συνείδηση του ρόλου μας και της αξιοπιστίας των μέσων ενημέρωσης που εκπροσωπούμε, και τηρώντας τους υψηλότερους κανόνες δεοντολογίας.

Θα ήμασταν ευτυχείς εάν το ίδιο έπραττε στο εξής και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, από τον οποία αναμένουμε τη δημόσια αναγνώριση του σφάλματός του και την απόσυρση κάθε στοχοποιητικού στοιχείου αυτής.

Οικονόμου:Γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ η δημοσιογράφος

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Τετάρτη, σκληρή απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με το δημοσίευμα του Politico δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σημειώνοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση ευτελίζεται καθώς «προσπαθεί για πολλοστή φορά να αντιπολιτευθεί χρησιμοποιώντας ανακριβή, παραπλανητικά και υποβολιμαία δημοσιεύματα».

Όπως ανέφερεο κ. Οικονόμου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτή τη φορά κάνει σημείο αναφοράς ένα «ανακριβέστατο δημοσίευμα» στο Politico, το οποίο προέρχεται από δημοσιογράφο, γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ

Και συνεχίζει: «Τα πραγματικά γεγονότα, τα οποία τεκμηριώνονται από συνημμένο έγγραφο (σ.σ. ακολουθεί παρακάτω) και επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, είναι τα εξής: το Τμήμα Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Ε.Ε, στις 29 Ιουλίου, έστειλε επιστολή προς τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στις Βρυξέλλες και άλλους ομολόγους του – ανάμεσα στους οποίους και ο Ισπανός συνάδελφος του- ζητώντας ενημέρωση για τη νομοθεσία που αφορά στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για λόγους εθνικής ασφάλειας, ύστερα από αναφορές για χρήση του Predator εντός ΕΕ. Στην απάντησή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας ενημέρωσε για το νομικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας και την έρευνα για το Predator, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Έλληνας Αντιπρόσωπος υπογράμμισε ότι βρίσκεται πάντα στη διάθεση των κοινοτικών Υπηρεσιών ώστε να ενημερώνει αυτοπροσώπως (όπως, άλλωστε, είχε κάνει και προ της επιστολής) επί οποιουδήποτε θέματος, ειδικά όταν αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη, προτού ξεκινήσει μια διαδικασία ανταλλαγής επιστολών».

«Και δεσμεύθηκε ότι θα επανέλθει προς την Επιτροπή, με αναλυτική ενημέρωση επί των αποτελεσμάτων της εν εξελίξει έρευνας, ευθύς μόλις αυτή ολοκληρωθεί. Στην επιστολή του διαχωρίζονται πλήρως τα περί Predator από τα σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις.

Άλλωστε τότε δεν είχε ανακοινωθεί η επισύνδεση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η ΕΥΠ και άλλες δημόσιες αρχές δεν αγόρασαν ή χρησιμοποίησαν το Predator ή αντίστοιχο λογισμικό. Σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις, τόνισε ότι το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι ένα από τα αυστηρότερα και προσεκτικότερα στην ΕΕ. Και κατέληγε ζητώντας να μην στηρίζονται τα αρμόδια κοινοτικά όργανα σε δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία δεν διακρίνονται για την ακρίβεια και την αντικειμενικότητα τους.

Όπως γίνεται ολοφάνερο, τα πραγματικά γεγονότα δεν έχουν καμία σχέση ούτε με όσα αποσπασματικά επικαλείται προκειμένου να υποστηρίξει το αφήγημα της η συντάκτρια στο δημοσίευμα, ούτε με τις αερολογίες και τα ασύστολα ψεύδη του Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ερώτημα είναι πια πιεστικό: με δεδομένα τα αμάχητα στοιχεία, θα έχουν, η συντάκτρια και ο ΣΥΡΙΖΑ, την ευθιξία να ανακαλέσουν και να αποκαταστήσουν την αλήθεια;», αναφέρει ακόμα ο κ. Οικονόμου.

 Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)