Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

200 εκατ. για επίδομα θέρμανσης

 
Με 200 εκατ. και διεύρυνση δικαιούχων μέσω αύξησης περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων, επιχειρεί η κυβέρνηση να... αντιμετωπίσει τον σκληρό χειμώνα.

Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20% με ταυτόχρονη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων και νέες εκπτώσεις τουλάχιστον 15% μέσω ΔΕΠΑ για τους οικιακούς καταναλωτές σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο σε μια προσπάθεια να σβήσει τις φωτιές από τις ανατιμήσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που καίνε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Τα δύο μέτρα περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πακέτο για την αναχαίτιση των επιπτώσεων στα εισοδήματα από την ενεργειακή ακρίβεια που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο για τη σεζόν 2022-2023 το συνολικό κονδύλι από τα κρατικά ταμεία για το επίδομα θέρμανσης προβλέπεται να αυξηθεί στα 200 εκατ. ευρώ από 168 εκατ. ευρώ, με παράλληλη χαλάρωση των περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων με διπλό στόχο: την ενίσχυση του ποσού κυρίως για τα νοικοκυριά που διαμένουν σε «ψυχρές» περιοχές της χώρας και τη χορήγηση του επιδόματος σε περισσότερους.

Πέρυσι το επίδομα θέρμανσης έλαβαν 827.575 δικαιούχοι, στους οποίους καταβλήθηκαν περίπου 166 εκατ. ευρώ (περίπου 2 εκατ. ευρώ έμειναν αδιάθετα), με τη μέση επιδότηση να ανέρχεται στα 200 ευρώ. Στον σχεδιασμό είναι να αυξηθεί τόσο το κατώτερο όσο και το ανώτερο ποσό της επιδότησης που σήμερα βρίσκονται στα 100 ευρώ και 750 ευρώ αντίστοιχα. Εξετάζεται επίσης η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους να ανοίξει νωρίτερα ώστε το επίδομα να έχει δοθεί προκαταβολικά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου/αρχές Δεκεμβρίου.

Η φετινή σεζόν, όπως λένε οι ίδιοι παράγοντες, βρίσκει τα περισσότερα νοικοκυριά με άδειες τις δεξαμενές πετρελαίου καθώς πριν από το κλείσιμο της περσινής χειμερινής σεζόν (Απρίλιος 2022) η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είχε ανέβει στο 1,6 ευρώ το λίτρο, με το κόστος αγοράς να είναι απαγορευτικό για τα νοικοκυριά που ήθελαν να φουλάρουν τις δεξαμενές για τον φετινό χειμώνα που προμηνύεται δύσκολος.

Τιμή... φαρμάκι

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που θα ξεκινήσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου θα είναι τουλάχιστον 50% υψηλότερη από πέρυσι, καθώς με βάση τις σημερινές χρηματιστηριακές τιμές προβλέπεται να κυμανθεί πάνω από 1,70 - 1,80 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, από 1,15 ευρώ πέρυσι. Ακόμα χειρότερη θα είναι η κατάσταση με το φυσικό αέριο, που προβλέπεται ότι θα είναι ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι λόγω του άλματος των διεθνών τιμών.

Με βάση το ισχύον καθεστώς, το επίδομα θέρμανσης λαμβάνουν όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο ενώ επιδοτούνται και τα νοικοκυριά που κατοικούν σε οικισμούς μέχρι 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και πέλετ. Δικαιούχοι ήταν πέρυσι:

■ Αγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

■ Εγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ, τα οποία αν δεν αναπροσαρμοστούν θα έχουν ως εξής:

■ 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο

■ 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα

■ 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)