Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Προαγωγές με ραβασάκι χωρίς... δεισιδαιμονίες

 
Το απίθανο ηλεκτρονικό μήνυμα του γενικού γραμματέα Ιθαγένειας, Αθ. Μπαλέρμπα, προς την υπηρεσιακή γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Γεωργία Βαλατσού, για μετα­κινήσεις προσωπικού σε συνεννόηση με κάποια... Κατερίνα ● Η αποδέκτρια του μηνύματος, πάντως, τα βρίσκει όλα νόμιμα και επιτίθεται στους «αναχρονι­στικούς συνδικαλιστές».

Στη θεωρία, διαλαλούν με κάθε ευκαιρία την αριστεία και την αξιολόγηση, ξιφουλκούν κατά του λαϊκισμού και της ανομίας, θεσπίζουν επιτελικό κράτος και επιτελικά στελέχη. Στην πράξη, αναθέτουν καθήκοντα διευθυντών μέσω email, τα οποία επικαλούνται σε δημόσια έγγραφα και, όταν συλλαμβάνονται, επιτίθενται σε όσους ασκούν κριτική, μιλώντας για «αναχρονισμό» και «δεισιδαιμονίες»!

Τα όσα αποκαλύπτουμε παρακάτω συνέβησαν μέσα σε ένα επταήμερο ανάμεσα σε δύο Πέμπτες, την 25η Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου 2022, μέσα στα γραφεία του υπουργείου Εσωτερικών που εποπτεύει ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση. Αρχι-επόπτης, ο υπουργός Μάκης Βορίδης που πλαισιώνεται από τον αναπληρωτή Πέτσα, τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, τρεις γενικούς γραμματείς και μια υπηρεσιακή γραμματέα.

Η ιστορία μας ξεκινά λίγο νωρίτερα, με κάποιες συνεννοήσεις ανάμεσα στον γενικό γραμματέα Ιθαγένειας, Αθανάσιο Μπαλέρμπα, την υπηρεσιακή γραμματέα, Γεωργία Βαλατσού και κάποια... Κατερίνα. Στις 25 Αυγούστου, ο κ. Μπαλέρμπας στέλνει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα (email) στην κ. Βαλατσού με «οδηγίες» για τοποθετήσεις προσωπικού:

«Λαμβάνοντας υπόψη όσα είπαμε τη Δευτέρα και συνεννοούμενος και με την Κατερίνα, καταλήξαμε στο παρακάτω σχήμα». Το σχήμα έχει πέντε συν δύο πλευρές:

■ Στη χηρεύουσα θέση προϊσταμένου Τμήματος Ιθαγένειας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αθηνών (συνταξιοδότηση), μετακινείται η... της Διεύθυνσης Πειραιώς και Νοτίου Τομέα…

■ Στη θέση της… πηγαίνει ο… ώς τώρα προϊστάμενος... Κεντρικής Διεύθυνσης, ο οποίος αναλαμβάνει και καθήκοντα Προϊσταμένου της Διεύθυνσης.

■ Στη θέση... τοποθετείται ως προϊσταμένη η...

■ Καθήκοντα προϊσταμένης στο Τμήμα Ιθαγένειας… ανατίθενται στην...

■ Καθήκοντα προϊσταμένης της Διεύθυνσης Ιθαγένειας… ανατίθενται στην προϊσταμένη Πολιτογράφησης…

■ Επίσης, θα θέλαμε τη μετακίνηση από το Ειδικό Ληξιαρχείο στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής της… καθώς και την επιστροφή της... από το Ειδικό Ληξιαρχείο πίσω στην Κεντρική Διεύθυνση Ιθαγένειας.

Εννοείται ότι στο παραπάνω email με τις «παραγγελιές» του γενικού γραμματέα στην υπηρεσιακή γραμματέα δεν υπάρχουν κενά και τελίτσες, αλλά συγκεκριμένα ονόματα δημοσίων υπαλλήλων. Η τοποθέτησή τους δεν γίνεται ούτε με κρίσεις από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο ούτε καν με τα κριτήρια των αναθέσεων καθηκόντων που θέσπισε το 2014 ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Tο email με τις παραγγελιές για τοποθετήσεις προϊσταμένων

Στην υψηλή ιεραρχία, όμως, ουδένα ενοχλούν αυτές οι ελλείψεις των κατά παραγγελία τοποθετήσεων. Οχι μόνο αυτό, αλλά στην επίσημη απόφαση ανάθεσης καθηκόντων που αναρτάται στο σύστημα εσωτερικής αλληλογραφίας «Ιρις» περιλαμβάνεται ως συνημμένο αυτούσιο το email Μπαλέρμπα! Οπως είναι φυσικό, πολλοί υπάλληλοι το εντοπίζουν και ένας το αναρτά στα κοινωνικά δίκτυα, στα οποία πέφτει άφθονο... κράξιμο, μέσω κοινοποιήσεων και σχολίων.

Την 1η Σεπτεμβρίου, την ίδια ημέρα που ο υπουργός Εσωτερικών Βορίδης καλεί συνέντευξη Τύπου για να διαφημίσει το «αδιάβλητο» σύστημα μέσω του οποίου θα επιλέγονται οι υπάλληλοι για τον νέο κλάδο ΠΕ Επιτελικών Στελεχών, η υπηρεσιακή γραμματέας αποφασίζει να απαντήσει με ανακοίνωση «urbi et orbi». Ζητά να αποσταλεί σε όλο το προσωπικό του υπουργείου, την πολιτική ηγεσία, τους συλλόγους εργαζομένων και την Ενωση Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, η ανακοίνωση μέσω της οποίας εξαπολύει επίθεση στους «αναχρονιστικούς συνδικαλιστές» καταλογίζοντάς τους ότι:

● «Θεωρούν ότι η “σύγκρουση” είναι ο μόνος τρόπος για να “υπερασπιστούν” τα δικαιώματα των εργαζομένων».

● «Με βάση αυτή την ιδεολογική προσέγγισή τους και εφόσον δεν έχουν να χάσουν τίποτα προσωπικά, είναι έτοιμοι να θυσιάσουν οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία της υπηρεσίας αλλά και την επιβράβευση υπαλλήλων που επί πολλά χρόνια προσφέρουν αγόγγυστα τις υπηρεσίες τους χωρίς να έχουν καμία θέση ευθύνης».

● Έχουν «και το θράσος εκείνο που τους οδηγεί να δημοσιοποιούν στα μέσα της κοινωνικής δικτύωσης, για την προσωπική τους προβολή, εσωτερικά έγγραφα της διοίκησης, που δεν τους αφορούν προσωπικά ή τουλάχιστον άμεσα προσωπικά, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα να αφορούν συγγενικά τους πρόσωπα».

● Προβάλλουν «αποκλειστικά το γεγονός του τρόπου γραφής της επικοινωνίας μεταξύ πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του υπουργείου, ώστε να δημιουργηθούν υπόνοιες σε σχέση με τη νομιμότητα των ενεργειών και πράξεων της διοίκησης». Κάπου εδώ, η γραμματέας υποστηρίζει ότι η πράξη της είναι «απολύτως νόμιμη» ενώ, μέσω αυτής, «τοποθετούνται υπάλληλοι σε θέσεις ευθύνης που το δικαιούνται με βάση τον νόμο αλλά και με βάση την προσπάθεια και τη συνεισφορά τους μέχρι σήμερα στην υπηρεσία».

Στην αποκορύφωση της ανακοίνωσης, η γραμματέας απευθύνει το κάλεσμα: «Ηρθε πια ο χρόνος που πρέπει να απαλλαγούμε από όλες αυτές τις ιδεολογίες ή αλλιώς τις “υπηρεσιακές δεισιδαιμονίες” και να προχωρήσουμε μπροστά με θεσμικά μας όπλα τη νομιμότητα και την προσωπική προσφορά και ευθύνη, μέσα σε ένα κλίμα αγαστής συλλογικής προσπάθειας και ισορροπημένων σχέσεων μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων σε κάθε επίπεδο» και ζητά από τους αποδέκτες να αγνοήσουν και να περιθωριοποιήσουν «όσους προσπαθούν να μας έχουν διαρκώς σε έναν άκαρπο “πόλεμο”».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)