Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Η Ρωσία κόβει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις

Ο ενεργειακός χειμώνας φοβίζει τώρα την Αθήνα - Οι πρώτες κινήσεις

 

 

Όσα είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ

Οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα επαναληφθούν πλήρως έως ότου η Δύση άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

 Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγόρησε την ΕΕ, το
Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά ότι οι κυρώσεις φταίνει για την «αποτυχία της Ρωσίας» να παραδώσει φυσικό αέριο μέσω του βασικού αγωγού, ο οποίος παραδίδει αέριο στη Γερμανία από την Αγία Πετρούπολη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.«Τα προβλήματα με την άντληση φυσικού αερίου προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών», είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. “Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα άντλησης.”

Τα σχόλια του Πεσκόφ ήταν η πιο αυστηρή απαίτηση του Κρεμλίνου να ανακαλέσει η ΕΕ τις κυρώσεις της με αντάλλαγμα τη Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ήπειρο.

Η Gazprom, το κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου της Ρωσίας, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 λόγω τεχνικής βλάβης, την οποία κατηγόρησε στις δυσκολίες επισκευής γερμανικής κατασκευής τουρμπίνων στον Καναδά.

Η ΕΕ έχει ήδη ανακαλέσει ορισμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ρητά για να επιτρέψει την επισκευή των στροβίλων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την Gazprom να προμηθεύει την ήπειρο με φυσικό αέριο και κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι «εξοπλίζει» τις εξαγωγές ενέργειας της.

Η Ρωσία εξακολουθεί να προμηθεύει αέριο στην Ευρώπη μέσω αγωγών της σοβιετικής εποχής μέσω της Ουκρανίας που παρέμειναν ανοιχτοί παρά την εισβολή, καθώς και με τον αγωγό South Stream μέσω Τουρκίας.

Όμως ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να συνεχίσει πλήρως τις προμήθειες μέσω του Nord Stream 1 έως ότου η Δύση άρει τις κυρώσεις. Κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι προκαλούν «αναταραχή» αρνούμενοι τις νομικές εγγυήσεις της Gazprom ότι οι τουρμπίνες που στάλθηκαν για επισκευή θα επιστραφούν.

Ωστόσο, οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν κρύψει ελάχιστα τις τελευταίες εβδομάδες την ελπίδα τους ότι η αυξανόμενη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη θα μειώσει την υποστήριξη του μπλοκ προς την Ουκρανία. «Προφανώς η ζωή επιδεινώνεται για τους ανθρώπους, τους επιχειρηματίες και τις εταιρείες στην Ευρώπη», είπε ο Πεσκόφ. «Φυσικά, οι απλοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες θα έχουν όλο και περισσότερες ερωτήσεις για τους ηγέτες τους».

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ήταν ακόμη πιο σαφής την Κυριακή, αφού ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ένα πακέτο βοήθειας 65 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αμβλύνει το πλήγμα των ραγδαίων λογαριασμών ενέργειας.

Ο Μεντβέντεφ, τώρα αναπληρωτής πρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, είπε ότι η Γερμανία «ενεργεί ως εχθρός της Ρωσίας» υποστηρίζοντας τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και προμηθεύοντας την Ουκρανία με όπλα. «Έχουν κηρύξει υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο Telegram. «Και αυτός ο γέρος φέρεται έκπληκτος που οι Γερμανοί έχουν κάποια μικρά προβλήματα με το αέριο».

Πηγή: pronews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)