Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Ειδικό Δικαστήριο: Με το «καλημέρα» οι εύλογες ενστάσεις για τη σύνθεση του δικαστηρίου

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η εισαγγελέας εφετών, τέως επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση Novartis καθώς κρίθηκε αμετάκλητα και ομόφωνα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την παραπομπή τους στο ακροατήριο. ◉Με αιτήματα ξεκίνησε η διαδικασία. ◉Ο συνήγορος της κ. Τουλουπάκη, έθεσε αίτημα προκειμένου να εισφερθεί έγγραφο σχετικά με την αναρρωτική άδεια ενός εκ των μελών του Δικαστηρίου και τη νομιμότητα τις κλήρωσης.

Ξεκινά το Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την εισαγγελέα εφετών, τέως επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Στην υπόθεση δεν εκδικάζεται η υπόθεση Novartis και η συναφής έρευνα για την εμπλοκή των γνωστών πολιτικών προσώπων, αφού και για τους δύο προαναφερόμενους κατηγορούμενους κρίθηκε αμετάκλητα και ομόφωνα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την παραπομπή τους στο ακροατήριο.

Η Ελένη Τουλουπάκη παραπέμπεται για να δικαστεί με οριακή πλειοψηφία 3 έναντι 2 για μια κατηγορία, που αφορά τη δήθεν μη άμεση διαβίβαση 3 έγγραφων αναφορών-καταθέσεων εγγράφων, όπως τιτλοφορούνται από 3 αναφέροντες-καταθέσαντες, στη Βουλή εναντίον δύο μελών της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., που είχαν καταθέσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Αντίστοιχα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα δικαστεί ως ηθικός αυτουργός για τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Με το «καλημέρα», στη διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο, μπήκε «φωτιά» καθώς ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης της Ελένης Τουλουπάκη, Γιάννης Μαντζουράνης, έθεσε ευθέως θέμα μη νόμιμης σύνθεσης του δικαστηρίου.

Ο συνήγορος της κ. Τουλουπάκη, έθεσε αίτημα προκειμένου να εισφερθεί έγγραφο σχετικά με την αναρρωτική άδεια ενός εκ των μελών του Δικαστηρίου και τη νομιμότητα τις κλήρωσης. «Θέλω να θέσω ένα ζήτημα που άπτεται της νόμιμης ή μη σύνθεσης του δικαστηρίου. Το δικαστήριό σας αποτελείται από 7 μέλη του Αρείου Πάγου που είχαν το βαθμό του αρεοπαγίτη πριν την υποβολή της πρότασης για άσκηση δίωξης. Υπάρχει πάγια νομολογία ότι οποιαδήποτε παράβαση κατά την κλήρωση δημιουργεί ακυρότητα σχετική που πρέπει να προταθεί πριν την έναρξη αποδεικτικής διαδικασίας» σημείωσε ο κ. Μαντζουράνης.

Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών προβλέπει ότι τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου και του Ειδικού Δικαστηρίου μπορούν να κληρωθούν από την Ολομέλεια της Βουλής μόνο δικαστές (από Αρειο Πάγο και Συμβούλιο της Επικρατείας) με την προϋπόθεση να έχουν διοριστεί ή προαχθεί στον βαθμό πριν από την υποβολή της πρότασης για την άσκηση δίωξης, δηλαδή πριν από την 26η Σεπτεμβρίου 2019.

«Ο πρόεδρος της Βουλής κατά τη γνώμη μας εξαπατήθηκε. Ποιοι μπαίνουν στην κλήρωση όμως; Μόνο όσοι μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντα τους. Είναι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος δικαστής (σς: είχε κληρωθεί αναπληρωματικός και απουσιάζει λόγω ασθένειας) είχε άδεια λόγω δυσίατης ασθένειας. Μπορούσε να μπει το όνομα του λοιπόν στην κλήρωση; Δεν μπορεί να αγνοούσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ή ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο άνθρωπος στερούνταν και στερείται ακόμα και των πνευματικών του ικανοτήτων. Ο μόνος που εξαπατήθηκε είναι ο πρόεδρος της Βουλής. Αυτή η βάναυση παρανομία δε μπορεί να θεραπευτεί παρά μόνο εάν το κρίσιμο χρονικό διάστημα δεν είχε αναρρωτική άδεια. Υποβάλλουμε αίτημα να ζητηθούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και να προσκομιστούν στο δικαστήριο όλα τα έγγραφα που φανερώνουν από ποτέ μέχρι πότε βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια για να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν ή όχι οι νόμιμες διαδικασίες και να κρίνουμε αν θα καταθέσουμε ένσταση για σχετική ακυρότητα» ανέφερε ο κ. Μαντζουράνης.

Αμφισβητεί την κλήρωση των μελών ο Παπαγγελόπουλος

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης λίγο πριν την έναρξη της δίκης τόνισε: «Θέλω να υπενθυμίσω στα μέλη του δικαστηρίου. Ο κ. Κοκορης κληρώθηκε τελευταίος. Λόγω της παλιάς μου ιδιότητας και του αξιακού μου κώδικα. Δε θα εκφράσω κανένα υπαινιγμό κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου. Θα τονίσω όμως το γεγονός ότι κληρώθηκε 10ος. Δε στρέφομαι κατά την προέδρου του ΑΠ, αλλά μετά από τα όσα θα σας αποκαλύψω στη δίκη, αλλά αμφισβητώ την κλήρωση. Είναι σφόδρα πιθανό, η πλειοψηφία της Βουλής που με παρέπεμψε με πιέσεις να χρησιμοποίησε ως ''άλλοθι'' για την κλήρωση τον δικαστή» ανέφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Παράσταση πολιτικής αγωγής από Τσατάνη

Νωρίτερα, ο Θέμης Σοφος εκπροσωπώντας την εισαγγελέα εφετών Γεωργία Τσατάνη εξέφρασε την πρόθεση της εντολέως του να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής. «Προστιθέμεθα να δηλώσουμε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας για την κυρία Γεωργία Τσατάνη που είναι παρούσα. Αυτά για τα οποία κατηγορείται ο κ. Παπαγγελόπουλος πλήττουν έννομα αγαθά της κ. Τσατάνη, αφού δέχθηκε πιέσεις για να αποσύρει δικογραφία που χειριζόταν».

Πρόκειται για το 4ο Ειδικό Δικαστήριο στα χρόνια της μεταπολίτευσης και όπως είχε προαναγγελθεί η υπεράσπιση των κατηγορουμένων αναμένεται να καταθέσει αίτημα για ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της δίκης, επικαλούμενη το δημόσιο συμφέρον, δεδομένου ότι η δίκη αφορά έναν πρώην υπουργό και μια εν ενεργεία εισαγγελέα.

Το αίτημα δεν αποκλείεται να έχει θετική αντιμετώπιση. Τυπικά δεν μπορεί να υπάρξει καμιά δικαιολογία για μη μετάδοση της δίκης αν συμφωνούν συνήγοροι και κατηγορούμενοι. Να θυμίσουμε πως δεν έχει συμβεί το ίδιο με τη Δίκη της Χρυσής Αυγής καθώς ο Νικ. Μιχαλολιάκος είχε ζητήσει να μην μεταδοθεί. 


Οι μάρτυρες

Έχουν κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες οι εισαγγελείς  Ελένη Ράικου,  Παναγιώτης Αθανασίου και Γεωργία Τσατάνη όπως επίσης οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Έφη Χριστοφιλοπούλου. Ακόμα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κοντονής, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου πρώην επόπτης των εισαγγελέων Διαφθοράς, Δημ. Παπαγεωργίου, ο αντεισαγγελέας Εφετών, πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος, οι άλλοτε επίκουροι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός και ο εκδότης- δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.

Η σύνθεση του Δικαστηρίου

Τα μέλη που κληρώθηκαν από τον Άρειο Πάγο είναι 7 τακτικά και 3 αναπληρωματικά. Πρόκειται για τους: Μυρσίνη Παπαχίου, Μαρία Μουλιανιτάκη, Ανθή Γκάμαρη, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ελένη Φραγκάκη, Βασιλική Ηλιοπούλου ενώ αναπληρωματικά μέλη είναι οι Αικατερίνη Κρυσταλλίδου, Μαρία Κουβίδου, Γεώργιος Κόκκορης.
Από το Συμβούλιο της Επικρατείας, 6 τακτικά μέλη και 3 αναπληρωματικά μέλη, κληρώθηκαν ως τακτικά μέλη οι Βασίλειος Αραβαντινός, Νικόλαος Σκαρβέλης, Σοφία Βιτάλη, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Όλγα Ζύγουρα, Ρωξάνη Γιαννουλάτου και ως αναπληρωματικά οι Παναγιώτης Τσούκας, Χρήστος Λιάκουρας, Άννα Καλογεροπούλου
Καθήκοντας τακτικής εισαγγελέως θα ασκεί η Όλγα Σμυρλή και αναπληρώτριας η Αριστέα Θεοδόση. Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου ως αρχαιότερη θα είναι η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου.

Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)