Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Καλπάζει η τιμή του ψωμιού

 
 
Το ψωμί... ψωμάκι λένε σε όλη την Ευρώπη μετά τις αυξήσεις του Aυγούστου. Σε ιστορικά υψηλά το κόστος ενός εκ των βασικότερων καθημερινών τροφίμων.

Απελπιστική παραμένει η κατάσταση με την ακρίβεια. Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για ένα από τα βασικότερα αγαθά, το ψωμί, είναι ενδεικτικά και αφορούν όλη την ΕΕ.

Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2022, η τιμή του ψωμιού στην ΕΕ αυξήθηκε κατά μέσο όρο 18% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι. Πρόκειται για τεράστια αύξηση αν αναλογιστεί κανείς πως τον Αύγουστο του 2021 η τιμή του ψωμιού ήταν κατά μέσο όρο 3% υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2020.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στη χώρα μας καθώς ο μέσος όρος μεταβολής της τιμής του ψωμιού διαμορφώθηκε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, φτάνοντας στο 22,8%.

Ο υψηλότερος μέσος ρυθμός μεταβολής των τιμών του ψωμιού καταγράφηκε στην Ουγγαρία (+66%), στη Λιθουανία (+33%) και σε Εσθονία και Σλοβακία (+32%).

Ο χαμηλότερος μέσος ρυθμός μεταβολής των τιμών του ψωμιού καταγράφηκε στη Γαλλία (+8%), στην Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο (+10%).

Πηγή: efsyn.gr

1 σχόλιο:

(3)