Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Συνάντηση οίνου και πνεύματος στο Λουτράκι

 

 

 

 

 


Πρωτοποριακό τρόπο βρήκαν για να ανταμώσουν τέχνη και οίνος. Το ραντεβού τους στο Λουτράκι στο Οινοποιείο Ζην Ήδεως  ( ΚΩΣΤΑΣ  ΓΑΤΣΟΣ –ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΣ)  όπου παρουσιάζουν τα Δημιουργήματά τους

 

Στο οινοποιείο στην καρδιά της προικισμενης από την φύση γης της Αλμωπίας, βρίσκουν απρόσμενο, αλλά παράλληλα ιδανικό καταφύγιο οι δημιουργίες τεσσάρων εικαστικών. Το Κτήμα Ζην Ήδεως (Γλυκιά Ζωή){ πρεσβεύει μια φιλοσοφία που αποτελεί από μόνη της σπουδή στην Τέχνη και τη σοφία της φύσης. Η Τέχνη όμως είναι μία αξία οικουμενική, με πολλές εκφάνσεις.

Η



οικογένεια Γάτσου ( ο   Κώστας είναι  γιός  του αείμνηστου Δημάρχου Αριδαίας και βουλευτή Θεόφιλου Γάτσου ) η οποία αναγάγει τον πολιτισμό αλλά και συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής. Την Τρίτη δόθηκε συνέντευξη τύπου  στην οποία παρουσιάστηκε το όλο εγχείρημα

 Ένα αντάμωμα πολιτισμού και ευ ζην με φόντο ένα ειδυλλιακό τοπίο  φιλοξενείται στους χώρους του από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2023


 

Η δουλειά τεσσάρων καλλιτεχνών από την Ελλάδα, τη Σερβία και τη Λιθουανία, ενώνεται και βρίσκει καταφύγιο στη Δροσερή Σκιά των κελαριών. Δροσερή Σκιά, ή αλλιώς Ladna Senka, που είναι και ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης εικαστικών που θα μπορούν ν’ απολαύσουν οι επισκέπτες της μέχρι και τις αρχές του προσεχούς χρόνου. Μια έκθεση που ενώνει δύο πτυχές πολιτισμού -τον οινικό και τον εικαστικό- κάτω από την ίδια στέγη, μ’ έναν πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα που δεν εξαντλείται απλά στην εθνικότητα των καλλιτεχνών. Τέσσερις διαφορετικές οπτικές ακολουθούν το φως μέσα από ισάριθμες διαδρομές. Τέσσερις διαφορετικές προσεγγίσεις συναντιούνται στην αγκαλιά της Δροσερής Σκιάς…

 Μετά το  τέλος  της συνέντευξης, έγινε από τους οικοδεσπότες ξενάγηση στο οινοποιείο, ενώ παρατέθηκε και μπουφές  σε 'οσους  συμμετείχαν   στην εκδήλωση.

 

Curator: Σαράντης Γκάγκας

 

Καλλιτέχνες: Rolana Čečkauskaitė (Λιθουανία), Miodrag Perić (Σερβία), Γιάννης Αργυριάδης (Ελλάδα), Σαράντης Γκάγκας (Ελλάδα)

 

Διάρκεια έκθεσης: 15.10.2022 - 15.01.2023

 

Οι καλλιτέχνες

 

Rolana Čečkauskaitė

 

Γεννήθηκε το 1972 στην Λιθουανία. Το 1990 αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών Βίλνιους M. K. Čiurlionis, ενώ το 1995 ολοκληρώνει τις σπουδές της στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της λιθουανικής πρωτεύουσας. Από το 1993, έχει πραγματοποιήσει 65 ατομικές και έχει πάρει μέρος σε 200 ομαδικές εκθέσεις. Έxει συμμετάσχει σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς, καλλιτεχνικά συμπόσια, σεμινάρια, συνέδρια σε όλο τον κόσμο. Έχει δώσει διαλέξεις, οργανώσει και συντονίζει σεμινάρια καλλιτεχνικής εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς. Είναι μέλος της Λιθουανικής Ένωσης Καλλιτεχνών και της Ένωσης Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος, ενώ το 2005 έλαβε το καθεστώς δημιουργού τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Λιθουανίας. Πολλά από τα έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και συλλογές μουσείων στη χώρα της και το εξωτερικό.

 

Miodrag Perić

 

Ο Σέρβος καλλιτέχνης γεννήθηκε στο Novi Sad το 1971. Αποφοίτησε από το Τμήμα Γλυπτικής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της γενέτειράς του το 1997. Έκτοτε, έχει πραγματοποιήσει ατομικές αλλά και συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στη χώρα του, την Ουγγαρία, το Ην. Βασίλειο, την Ελλάδα, τη Βοσνία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, κ.ά. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Καλλιτεχνών, της Ένωσης Καλλιτεχνών της Vojvodina, καθώς και ιδρυτής και art director του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής IN VIVO, στο Novi Sad.

 

Γιάννης Αργυριάδης

 

Γεννήθηκε το 1966 στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται. Είναι απόφοιτος του ΑΠΘ, με μια σειρά ατομικών εκθέσεων στη γενέτειρά του, την Αθήνα, τη Λευκωσία, την Πράγα και το Παρίσι. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Γερμανία, ΗΠΑ και Ιταλία. Έχει λάβει μέρος σε πολλά εικαστικά εργαστήρια και έχει παρουσιάσει το έργο του σε μια σειρά ελληνικών και ξένων περιοδικών, ενώ από το 2009 επιμελείται τις Βιτρίνες Τέχνης στο κεντρικό κτίριο του ΟΤΕ Θεσσαλονίκης.

 

Σαράντης Γκάγκας

 

Γεννήθηκε το 1966 στη Θεσσαλονίκη. Από το 1989, έχει στο ενεργητικό του πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, καθώς και σειρά εργαστηρίων. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει η συμμετοχή του στην 25η Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας «aftermath» (2009-2010), τη 15η Μπιενάλε Lulea της Σουηδίας (2011), την 1η Μπιενάλε Χαρτιού της Σόφιας (2011) καθώς και η ατομική του έκθεση «Λόγος-Χρόνος» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το 2013. Το διάστημα 2012-2016 ολοκλήρωσε ένα τρίπτυχο εγκαταστάσεων Land Art («Τοπίο ως μνήμη», «ο κήπος του Επίκουρου» και «Τόπος») σε συνεργασία με το Land Art Delft Foundation-Holland.

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)