Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Σημαντική εξέλιξη: Μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους απορρίπτουν το MOU που υπέγραψε η Λιβύη με την Τουρκία

 

Εβδομήντα τρία (73) μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους, ανακοίνωσαν ότι η προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία στον πετρελαϊκό τομέα, αναφέρουν μέσα ενημέρωσης της Λιβύης.

Θεωρούν ότι «η υπογραφή τόσο αόριστων μνημονίων ως προς του όρους και τους στόχους, αυτή την εποχή, αποτελεί μια προσπάθεια επιβολής μιας πολιτικής τετελεσμένων γεγονότων».

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους εξέφρασαν την απόρριψη τους για αυτό που περιέγραψαν ως «πολιτικό τυχοδιωκτισμό από τους Τούρκους αδελφούς», θεωρώντας ότι αυτό «μπορεί να τους φέρει στο μέλλον αντιμέτωπους με τα μεγάλα εθνικά συμφέροντα της Λιβύης και όλες τις σοβαρές εθνικές προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των Λιβύων για την αποκατάσταση του κράτους και της εθνικής του υπόστασης».

Τα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους κάλεσαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Προεδρικό Συμβούλιο και όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις στη Λιβύη, να απορρίψουν αυτό που περιέγραψαν ως «πολιτικό παραλογισμό που οδηγεί σε περαιτέρω σφετερισμό της εθνικής υπόστασης και οι Λίβυοι να καταλήξουν σε συνολική εθνική συμφιλίωση”.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Aguila Saleh και ο ορισθείς πρωθυπουργός του κοινοβουλίου, Fathi Bashagha, κατήγγειλαν την προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που προχώρησε στην υπογραφή διεθνών συμφωνιών, ενώ “η θητεία της έχει λήξει”.

Ο υπουργός Οικονομίας στην Προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, Muhammad Al-Hawij, ο οποίος είναι εξουσιοδοτημένος να εκτελεί τα καθήκοντα του Υπουργού Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, απέρριψε τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης του, σχετικά με την «παραχώρηση γης και θάλασσας», μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης.

Ο Al-Hweij πρόσθεσε, σε βίντεο κλιπ, ότι το μνημόνιο δεν βλάπτει τους Λίβυους και ότι δεν είναι συμφωνία, αλλά μνημόνιο κατανόησης, με στόχο τις επενδύσεις και την εκμετάλλευση της διεθνούς κατάστασης και της επείγουσας ανάγκης για ενέργεια μετά τον Ρωσο – Ουκρανικό πόλεμο που ξέσπασε στα τέλη Φεβρουαρίου.

ΠΗΓΗ: Μέσα Ενημέρωσης της Λιβύης

Αναρτήθηκε από: hellasjournal. com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)