Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Οι ασθένειες του χειμώνα και τα συμπτώματα - Οδηγός

Οι ασθένειες του χειμώνα και τα συμπτώματα - Οδηγός
 
 
Κοινό κρυολόγημα, κορονοϊός, γρίπη, πνευμονία… Ο οδηγός του Johns Hopkins για τις ασθένειες του χειμώνα.
Οι ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος διασπείρονται με ευκολία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες συγκεντρώνουν τον κόσμο σε εσωτερικούς χώρους, ενώ παράλληλα μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ωστόσο, οι αιτίες πίσω από έναν βήχα ή έναν πυρετό μπορεί να είναι πολλές και καθώς διανύουμε τον πρώτο χειμώνα κανονικότητας μετά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, τα ερωτήματα πληθαίνουν.

Έχω ένα απλό κρυολόγημα ή κάτι πιο σοβαρό; Χρειάζομαι αντιβίωση; Είμαι μεταδοτικός-ή; Δείτε τις απαντήσεις στον οδηγό που δημοσίευσε η επίσημη ιστοσελίδα του έγκριτου πανεπιστημίου του Johns Hopkins, καθώς και τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Κοινό κρυολόγημα

Περισσότεροι από 200 ιοί μπορούν να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα, με τον πιο κοινό από αυτούς να είναι ο ρινοϊός. Το κοινό κρυολόγημα, όπως και οι περισσότεροι ιοί μεταδίδεται μέσω της επαφής με ένα κρούσμα, καθώς και δια μέσου της αναπνευστικής οδού από μολυσμένα σταγονίδια στον αέρα ή από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.

  • Μετάδοση: Κάποιος έβηξε ή φτερνίστηκε κοντά σας ή ήρθατε σε επαφή με κάποια μολυσμένη επιφάνεια.
  • Κοινά συμπτώματα: Καταρροή, συνάχι, χαμηλός πυρετός, κόπωση ρίγη, ερεθισμένος λαιμός.
  • Θεραπεία: Δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, αλλά μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα με αποσυμφορητικά, σιρόπι/καραμέλες για το βήχα και ήπια παυσίπονα.
  • Διάρκεια: Από λίγες μόνο μέρες μέχρι και μερικές εβδομάδες, οι περισσότεροι παραμένουν μεταδοτικοί για περίπου μία εβδομάδα.
  • Πότε να δείτε γιατρό: Εάν τα συμπτώματα κρατήσουν παραπάνω από 2-3 μέρες ή επιδεινωθούν.

Γρίπη

Η γρίπη προκαλείται από διάφορους τύπους του ιού Influenza, ο οποίος μεταλλάσσεται συχνά και αυτός είναι και ο λόγος που τα εμβόλια της γρίπης που χορηγούνται κάθε χρόνο δεν προσφέρουν πλήρη κάλυψη.

  • Κοινά συμπτώματα: Μέτριος ή και υψηλός πυρετός, εξάντληση, πόνοι στο σώμα, βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος. Παρόμοια συμπτώματα με εκείνα του κοινού κρυολογήματος, αλλά συνήθως αρκετά πιο έντονα.
  • Θεραπεία: Για τις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί η ξεκούραση, μαζί με πολλά υγρά, αντιπυρετικά και σιρόπι για το βήχα. Εάν, όμως, κάποιος υποφέρει από βαριά συμπτώματα υπάρχουν αντιιικά φάρμακα, τα οποία όμως πρέπει να χορηγηθούν μέσα στο πρώτο 48ωρο από την έναρξη των συμπτωμάτων.
  • Διάρκεια: Συνήθως, η έντονη αδιαθεσία περνά μετά από 3 με 5 ημέρες, ωστόσο η κόπωση και ο βήχας μπορεί να επιμείνουν ακόμα και για 2 εβδομάδες, ή και παραπάνω.
  • Πότε να δείτε γιατρό: Εάν έχετε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας, ή εάν τα συμπτώματά σας δεν αρχίσουν να βελτιώνονται έπειτα από 3 με 5 ημέρες.

Κορονοϊός

Ο κορονοϊός που προκάλεσε την υφιστάμενη πανδημία είναι ο ιός SARS-CoV-2. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν εκ νέου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

  • Κοινά συμπτώματα: Ξηρός βήχας, απώλεια όσφρησης/γεύσης, πυρετός, μυϊκοί πόνοι, δύσπνοια.
  • Θεραπεία: Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα του κορονοϊού όπως και αυτά της γρίπης, ωστόσο, εάν η νόσηση είναι βαριά υπάρχουν αντιιικά φάρμακα, τα οποία είναι καλό να χορηγηθούν μέσα στο πρώτο 48ωρο από την έναρξη των συμπτωμάτων.
  • Διάρκεια: Τα συμπτώματα του κορονοϊού συνήθως διαρκούν για μερικές ημέρες, ωστόσο το τεστ μπορεί να παραμείνει θετικό για αρκετές εβδομάδες. Σύμφωνα με το CDC, περίπου το 7,5% των ενηλίκων ασθενών έχει εμφανίσει μακρά Covid, με τα συμπτώματα να διαρκούν για αρκετούς μήνες.
  • Πότε να δείτε γιατρό: Εάν νιώθετε έντονη δύσπνοια, εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες, εάν έχετε υποκείμενα νοσήματα ή εάν είστε υπερήλικες.

Οξεία βρογχίτιδα

Η βρογχίτιδα είναι μία φλεγμονή η οποία συνήθως προκαλείται ως επιπλοκή του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης και κατά την οποία παρατηρείται συσσώρευση βλέννας στους βρόγχους, που μεταφέρουν οξυγόνο στους πνεύμονες. Αυτός είναι και ο λόγος που η βρογχίτιδα δεν είναι μεταδοτική, αφού περάσει η αρχική φάση της ίωσης.

  • Κοινά συμπτώματα: Επίμονος βήχας που εξελίσσεται από ξηρό σε παραγωγικό, συνάχι, «σφύριγμα» στην αναπνοή.
  • Θεραπεία: Εάν η βρογχίτιδα δεν έχει εξελιχθεί σε πνευμονία, οπότε και θα χρειαστεί να πάρετε αντιβίωση, μπορείτε να διαχειριστείτε τα συμπτώματα με αποσυμφορητικά, σιρόπια για το βήχα και υγραντήρες αέρα.
  • Διάρκεια: Τα περισσότερα συμπτώματα περνούν συνήθως μέσα σε 2 εβδομάδες, όμως ο βήχας μπορεί να παραμείνει ακόμα και για 2 μήνες.
  • Πότε να δείτε γιατρό: Εάν τα συμπτώματα επιμένουν μετά από 2 εβδομάδες.

Χρόνια βρογχίτιδα

Με χρόνια βρογχίτιδα διαγιγνώσκεται ο ασθενής που έχει επίμονο, παραγωγικό βήχα, τουλάχιστον για 3 μήνες μέσα σε ένα χρόνο και τουλάχιστον για δύο συναπτά έτη. Συχνά οφείλεται στο κάπνισμα.

  • Κοινά συμπτώματα: Επίμονος βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, αίσθημα δυσφορίας στο στήθος.
  • Θεραπεία: Διακοπή καπνίσματος, ρινικά ή δια του στόματος αποσυμφορητικά. Εάν η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, υπάρχουν ειδικά χειρουργία.
  • Διάρκεια: Μπορεί τα συμπτώματα να βελτιώνονται και να επιδεινώνονται κατά καιρούς, αλλά συνήθως η πάθηση είναι μόνιμη.
  • Πότε να δείτε γιατρό: Μην περιμένετε να εξελιχθεί η βρογχίτιδα σε χρόνια για να πάτε στο γιατρό, καθώς η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σταματήσει την πορεία της νόσου. Εάν έχετε διαγνωστεί με χρόνια βρογχίτιδα, μιλήστε στο γιατρό σας αμέσως εάν δείτε αίμα ή κάποιο ασυνήθιστο χρώμα στη βλέννα που παράγετε.

Ασθένειες του χειμώνα – Πνευμονία

Το ένα τρίτο των κρουσμάτων με πνευμονία οφείλεται σε ιούς, όμως πιο συχνά προκαλείται κάποια λοίμωξη από βακτήρια ή μήκυνες.

  • Κοινά συμπτώματα: Η πνευμονία μπορεί να είναι αρκετά ήπια, όμως μπορεί και να απειλήσει τη ζωή ορισμένων ασθενών. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν παραγωγικό βήχα, πυρετό, έντονη εφίδρωση, ρίγη, μειωμένη όρεξη, δυσκολία στην αναπνοή, ακόμα και σύγχυση.
  • Θεραπεία: Εάν η πνευμονία σας οφείλεται σε ιό, ξεκουραστείτε και πιείτε πολλά υγρά και πάρτε αντιπυρετικά εάν χρειάζεται. Εάν η πνευμονία έχει προκληθεί από βακτήριο, τότε μπορείτε να πάρετε αντιβίωση.
  • Διάρκεια: Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε 1-3 εβδομάδες.
  • Πότε να δείτε γιατρό: Εάν ο πυρετός σας είναι πάνω από 38,8 βαθμούς Κελσίου, έχετε ρίγη, ή εάν νιώθετε πόνο στην αναπνοή. Επίσης μην παραλείψετε να καλέσετε αμέσως το γιατρό σας στην περίπτωση που έχετε κάποιο υποκείμενο νόσημα και φυσικά εάν τα συμπτώματά σας δεν έχουν αρχίσει να υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες.

Ασθένειες του χειμώνα – Κοκκύτης

Ο κοκκύτης είναι μία σοβαρή και πολύ μεταδοτική βακτηριακή νόσος που προσβάλλει κυρίως μικρά παιδιά και βρέφη.

  • Κοινά συμπτώματα: Ξεκινά σαν απλό κρυολόγημα, όμως με τις μέρες προστίθενται επεισόδια βήχα, με έντονους ήχους καθώς ο ασθενής προσπαθεί να αναπνεύσει.
  • Θεραπεία: Ο κοκκύτης θεραπεύεται με αντιβιοτικά, ενώ είναι σημαντικό να αποφεύγετε την έκθεση σε σκόνη και καπνό.
  • Διάρκεια: Ο κοκκύτης μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 10 εβδομάδες, ενώ ορισμένες φορές οδηγεί σε περεταίρω επιπλοκές, όπως είναι η πνευμονία.
  • Πότε να δείτε γιατρό: Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν τα αρχικά συμπτώματα δεν περάσουν μετά από μερικές μέρες, ή εάν παρατηρήσετε έντονο βήχα.

Τι συμβαίνει με τη γρίπη των πτηνών στην Ολλανδία

Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, περίπου 30 κρούσματα ενός εξαιρετικά μεταδοτικού και θανατηφόρου στελέχους της γρίπης των πτηνών έχουν εντοπιστεί στην Ολλανδία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τότε που το νέο στέλεχος της ασθένειας εντοπίστηκε για πρώτη φορά πέρυσι στις 26 Οκτωβρίου, σφαγιάστηκαν σχεδόν 6 εκατομμύρια πουλερικά έχουν στην Ολλανδία, σύμφωνα με την αρχή ασφάλειας των τροφίμων της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες και η Γαλλία αντιμετωπίζει αναζωπύρωση των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών, ενώ στις αρχές του έτους η χώρα αντιμετώπισε το χειρότερο κύμα της νόσου που έχει γνωρίσει ποτέ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)