Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

«Άνθρακες ο θησαυρός» - Λιγότεροι από 30.000 δανειολήπτες καλύπτονται από τη συμφωνία Σταϊκούρα - τραπεζιτών

«Άνθρακες ο θησαυρός» - Λιγότεροι από 30.000 δανειολήπτες καλύπτονται από τη συμφωνία Σταϊκούρα - τραπεζιτών
 
 
 
«Βατερλώ» στη συνάντηση Σταϊκούρα - τραπεζών για τα δάνεια με το περίφημο «Ισπανικό μοντέλο».
Οι τραπεζίτες διεμήνυσαν πως το ισπανικό μοντέλο για τα δάνεια «έχει πεθάνει» και ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην τρέχουσα περίοδο, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι τα περιθώρια επιμηκύνσεων έχουν εξαντληθεί. Αυτό προκύπτει μετά τη συνάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών. Μια συνάντηση κατά την οποία αναδείχθηκαν μεγάλες διαφωνίες σε όλα τα ανοιχτά θέματα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι τράπεζες έβαλαν στο τραπέζι ένα πλάνο που μοιάζει με το σχέδιο «Γέφυρα»: Κάλυψη μέρους της επιβάρυνσης της δόσης των στεγαστικών δανείων για ευάλωτα νοικοκυριά που θα φορά 20.000 έως 25.000. Πηγές του ΥΠΟΙΚ ανεβάζουν τον αριθμό στις 30.000. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είναι μικρός.

Στο σχέδιο αυτό, που θα σταλεί για έγκριση στην ΕΚΤ, το κόστος θα επωμίζονται οι τράπεζες, όπως λένε πηγές των τραπεζικών ιδρυμάτων. Άλλα, όμως, λένε από το υπουργείο Οικονομικών: Ότι προτάθηκε από τις τράπεζες να επωμιστούν το κόστος 50 -50 με το δημόσιο.

Τα κριτήρια υπαγωγής σε αυτή την ομπρέλα προστασίας, σύμφωνα με τις προτάσεις των τραπεζών, είναι εκείνα του μοντέλου «Δεύτερης Ευκαιρίας». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Εισοδηματικά όρια από 7.500 ευρώ ατομικού εισοδήματος με προσαύξηση 3,500 ευρώ για κάθε έξτρα μέλος του νοικοκυριού και μάξιμουμ εισόδημα 21.000 ευρώ για τις οικογένειες.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται ότι πίεσε τις τράπεζες, βάζοντας στο τραπέζι από προμήθειες και μπόνους έως στεγαστικά δάνεια, περιθώρια επιτοκίων και επιτόκια καταθέσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα ακόλουθα:

  1. Κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Η Κυβέρνηση ζητά αυτή να κατατεθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.
  2. Κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους. Οι σχετικές προτάσεις εκτιμάται ότι θα υποβληθούν μέχρι τέλους του έτους.
  3. Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα. Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.
  4. Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές. Η Ελληνική Κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «η Ελληνική Κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις διοικήσεις των τραπεζών ότι, για την ίδια, δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022».

Στη συνάντηση Σταϊκούρα με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, μετείχαν εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένας Αθανασοπούλου και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων Μιχάλης Αργυρού.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)