Μια διοργάνωση με εκπλήξεις και ανατροπές που μέχρι τα τελευταία λεπτά στη φάση των ομίλων κρατούσε αμείωτο το ενδιαφέρον των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων.
Το ΒΒC, σε ένα μεγάλο αφιέρωμα βάζει κάτω ομάδες και παίκτες και δίνει μια πρόγευση για την φάση των «16» που αρχίζει από σήμερα.
Εκπληκτικές εμφανίσεις και ανατροπές σε όλους τους ομίλους είδε η ανάλυση του BBC, και αναμένει μια άκρως ενδιαφέρουσα φάση των «16».
Τι μας έδειξε λοιπόν η φάση των ομίλων του Μουντιάλ;
Όπως σημειώνει το BBC, τα περισσότερα φαβορί - εκτός από το Βέλγιο και τη Γερμανία - μπορεί να τα κατάφεραν την τελευταία στιγμή, αλλά η διαδρομή τους στη φάση των ομίλων δεν ήταν καθόλου ομαλή.
Η πρώτη μεγάλη ανατροπή ήρθε μόλις την τρίτη μέρα από την έναρξη της διοργάνωσης και δεν ήταν άλλη από τη νίκη της Σαουδικής Αραβίας - 51η στην παγκόσμια κατάταξη - επί της Αργεντινής.
Η Ιαπωνία ακολούθησε το παράδειγμά της μια μέρα αργότερα και κέρδισε τη Γερμανία ενώ ακολούθησε η μεγάλη ανατροπή επί της Ισπανίας στην τελευταία αγωνιστική του ομιλου φέρνοντας τους «Σαμουράι» στην πρώτη θέση του ομίλου.
Για να ειμαστε πάντως δίκαιοι, γράφει το BBC, ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη του Group E ήταν η Κόστα Ρίκα που κέρδισε την Ιαπωνία στο δεύτερο παιχνίδι της.
Την ίδια στιγμή, είδαμε μια εθνικη Βελγίου να ξεθωριάζει στο παιχνιδι της με το Μαρόκο και την ομαδα του Roberto Martinez - 2η θέση στην παγκόσμια κατάταξη - να μένει εκτός διοργάνωσης.
Ακόμα και η Γαλλία με τη Βραζιλία δεν έμειναν εκτός αιφνιδιασμού. Μπορεί η ήττα των «Μπλε» με 1-0 από την Τυνησία να ήρθε μετά από πολλές αλλαγές του Ντιντιέ Ντεσάν στην ενδεκάδα, κατέδειξε ωστόσο κάποιες ρωγμές στην υπεροπλία των πρωταθλητών κόσμου.
Το ίδιο ισχύει και για τη Βραζιλία, η οποία έκανε επίσης εννέα αλλαγές στην ήττα της με 1-0 από το Καμερούν .
Σημειώνεται πως ομάδες και από τις έξι ηπείρους μπήκαν στα νοκ άουτ για πρώτη φορά.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Nielsen Gracenote, η νίκη του Καμερούν επί της Βραζιλίας ήταν η 12η ανατροπή (αγώνες στους οποίους οι πιθανότητες νίκης των νικητών ήταν μεταξύ 16,7% και 33,3%) ή η έκπληξη (λιγότερο από 16,7%) της διοργάνωσης μέχρι στιγμής.
Ως εκ τούτου, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 είχε περισσότερες ανατροπές και εκπλήξεις στη φάση των ομίλων από οποιοδήποτε από τα άλλα έξι τουρνουά των 32 ομάδων, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2002 και του 2010.
Η ήττα της Αργεντινής από τη Σαουδική Αραβία (8,7%) έμοιαζε να είναι η μόνη έκπληξη στη φάση των ομίλων, μέχρι που συνδυάστηκε με τη νίκη του Καμερούν επί της Βραζιλίας (5,9%) την Παρασκευή, αν και οι Selecao είχαν ήδη προκριθεί και έκαναν πολλές αλλαγές.
Τα μεγάλα ονόματα συνεχίζουν στη διοργάνωση
Το ερώτημα που παραμένει για αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι αν οι σουπερ σταρς θα τα καταφέρουν. Το έχουν ακόμα; Πώς θα συνεχίσουν;
Η απάντηση είναι κατηγορηματικά θετική για πολλούς από αυτούς.
Μετά από ένα απογοητευτικό ξεκίνημα στο τουρνουά, ο Λιονέλ Μέσι «φώτισε» την Αργεντινή στον Γ Όμιλο, σημειώνοντας ένα ζωτικής σημασίας πρώτο γκολ εναντίον του Μεξικού και στη συνέχεια εκθαμβωτικά κόντρα στην Πολωνία - παρά το άστοχο πέναλτι - για να στείλει τελικά την Αλμπισελέστε στα νοκ άουτ.
Ο μεγάλος του αντίπαλος, Κριστιάνο Ρονάλντο, μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα σε επίπεδο συλλόγων αλλά μιλάει με πράξεις στα γήπεδα του Κατάρ και την εθνική Πορτογαλίας.
Με το πέναλτι ενάντια στη Γκανα έγινε ο πρώτος παίκτης που έχει σκοράρει σε πέντε Παγκόσμια Κύπελλα. Μεγάλη συζήτηση ωστόσο προέκυψε για το γκολ που που κατοχυρώθηκε στον συμπατριώτη του Μπρουνο Φερνάντες παρόλο που ο ίδιος «έφλειψε» τη μπάλα με το κεφάλι του.
Ακόμα και ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έχει μπει στο κόμμα. Η Πολωνία δεν ήταν ακριβώς συναρπαστική, αλλά ο βασικός της παίκτης Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, με το πρώτο του γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο βοήθησε τη χώρα του να προκριθεί στους «16», για πρώτη φορά από το 1986.
Μια νέα γενιά αναδύεται...
Έχουν γραφτεί και ειπωθεί τόσα πολλά για τον Kylian Mbappe, με τον Γάλλο επιθετικό να μην απογοητεύει καθόλου στο φετινο Μουντιάλ. Τουναντίον. Έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις σημειώνοντας τρία γκολ για τους «Μπλε» εξασφαλίζοντας μια θέση τους 16 για τη Γαλλία.
Ο Ισπανός Γκάβι - 17 ετών - έγινε ο νεότερος σκόρερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τον θρύλο της Βραζιλίας, Πελέ, στην πρώτη νίκη των «Φούριας Ρόχας» με 7-0 επί της Κόστα Ρίκα.
Ο Κόντι Γκάκπο από την Ολλανδία ήταν ήδη ένας από τους πιο περιζήτητους επιθετικούς στην Ευρώπη, με τον 23χρονο να ανεβάζει εμφατικά την χρηματιστηριακή του αξια καθώς έγινε ο πρώτος παίκτης από ευρωπαϊκή χώρα που σκοράρει και στα τρία παιχνίδια των ομίλων από το 2002.
Εξαιρετικές εμφανίσεις έγιναν και από τον Alphonso Davies από τον Καναδά, τον Γκανέζο Mohammed Kudus αλλά και από το δίδυμο της Αγγλίας Phil Foden και Bukayo Saka.
Ένας ακόμα παίκτης της Αγγλίας, ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ, αναδείχθηκε σε τεράστιο αστέρι χάρη στο γκολ του και τη συνολική του εμφάνιση στη νίκη 6-2 των «Λιονταριών» επί του Ιράν, η οποία τους βοήθησε να ανέβουν στην κορυφή του Β Ομίλου.
Η Βραζιλία παραμένει το φαβορί
Η κορυφαία ομάδα του κόσμου, γράφει το BBC, διεμβόλισε από τον όμιλο της τη Σερβία και την Ελβετία και προκρίθηκε πρώτη.
Ο ειδικός του BBC, Κρις Σάτον, περιέγραψε τη νίκη της Σελεσάο με 2-0 επί της Σερβίας ως «επίδειξη πραγματικής δύναμης», με το θεαματικό δεύτερο γκολ του Ρίτσαρλισον να φανερώνει ότι η Βραζιλία.. still has it παρά την απώλεια του Νεϊμάρ μετά τον τραυματισμό του.
Ο φόργουορντ της Paris St-German θα μπορούσε να επιστρέψει στα νοκ άουτ για να βοηθήσει την εθνική του στην πορεία προς τον τελικό που μπορεί να περιλαμβάνει παιχνίδια με Ισπανία και Αργεντινή.
Πάντως, το κενό του Νεϊμάρ αναπλήρωσαν ο Vinicius Jr και Raphinha στα «φτερά» της ενδεκάδας και τους Gabriel Martinelli και Antony να εμφανίζονται ως χρυσές εφεδρείες, με το βάθος του ρόστερ της Βραζιλίας να παραμένει αξιοζήλευτο.
Με τον αειθαλή Τιάγκο Σίλβα να στέκεται βράχος στα μετόπισθεν, τον Κασεμίρο σε δαιμωνιώδη φόρμα κερδίζοντας τα πάντα σε επίπεδο συλλόγων την προηγούμενη χρονιά και τους επιθετικούς που μπορούν να σκοράρουν από οπουδήποτε, οι πέντε φορές πρωταθλητές κόσμου παραμένουν αναμφισβήτητα το φαβορί για την κατάκτηση του κυπέλλου.
Τι άλλο όμως μάθαμε από αυτό το Μουντιαλ;
Τα παιχνίδια διαρκούν περισσότερο: Μέχρι στιγμής, έχουν υπάρξει 525 επιπλέον λεπτά καθυστερήσεων στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν έξι επιπλέον παιχνίδια. Οι οπαδοί σίγουρα κάνουν απόσβεση στα λεφτά τους.
Λιγότερα γκολ από τα δύο τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο: 2,5 ανά παιχνίδι είναι το χαμηλότερο ποσοστό στα τρία τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα, με μόλις το 36% από αυτά να έρχονται στο πρώτο ημίχρονο.
Οι ομάδες κάνουν λιγότερα αλλά καλύτερα σουτ: 22,3 ανά αγώνα, αλλά με το καλύτερο ποσοστό μετατροπών σε γκολ όλων των εποχών σε Παγκόσμιο Κύπελλο σε ποσοστό 11,2%, αν και ένα 8% των τερμάτων προήλθε εκτός εστίας.
Περισσότερες πάσες: Ο μέσος όρος είναι 960 πάσες ανά παιχνίδι και είναι περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο τουρνουά.
Δείτε παρακάτω μερικά στατιστικά από το Μουντιάλ 2022
Πίνακες από BBC
Αναρτήθηκε από: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου