Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Τέσσερα παιδιά πέθαναν στη Βρετανία από Στρεπτόκοκκο Α

 

Ανησυχία επικρατεί στις βρετανικές υγειονομικές αρχές, καθώς επιβεβαιώθηκε ότι τέσσερα παιδιά έχασαν τη ζωή τους από Στρεπτόκοκκο Α, τον τελευταίο μήνα, μια πολύ κοινή λοίμωξη, η οποία κάποιες φορές μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα.

Οι μικροί μαθητές, όλοι του δημοτικού, ήταν από το Πέναρθ, το Βέιλ ο Γκλαμόργκαν, το Άσφορντ και ο τελευταίος από το Ίλινγκ.

Παρά το γεγονός ότι απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστεί η κατάσταση ως επιδημία, οι αρχές και οι εκπαιδευτικοί φορείς βρίσκονται σε συνεργασία με τα σχολεία και τους γονείς των μαθητών, ώστε να παρακολουθούν τα παιδιά τους για συμπτώματα, ενώ γίνονται υγειονομικοί καθαρισμοί στις αίθουσες.

Τι είναι ο Στρεπτόκοκκος Α

Πρόκειται για μια πολύ συχνή λοίμωξη, που μπορεί να προκαλέσει οστρακιά, για την οποία δεν υπάρχει εμβόλιο, αλλά θεραπεύεται με φάρμακα.

Ωστόσο, κάποιες φορές, σπάνια, τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου Α (GAS), μπορεί να οδηγήσουνε σε σοβαρή ασθένεια.

Όπως εξηγεί η παιδίατρος, ειδική στις λοιμώδεις νόσους, δρ Λιζ Γουίτακερ, από το Imperial College του Λονδίνου, είπε ότι η GAS ήταν μια «πολύ κοινή» λοίμωξη και πως οι γονείς «δεν πρέπει να ανησυχούν, αλλά θα πρέπει να ξέρουν πότε πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια». Και αυτό είναι όταν η θερμοκρασία του παιδιού δεν σταθεροποιείται μετά από τέσσερις ή πέντε ημέρες ή αναπνέει γρήγορα ή πέφτει σε λήθαργο ή δεν μπορεί να καταπιεί νερό.

Η παιδίατρος εξήγησε ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, είχαν καταγραφεί ελάχιστες περιπτώσεις οστρακιάς, και τώρα η παραλλαγή που κυκλοφορεί είναι λίγο πιο σοβαρή.

  • Πώς μεταδίδεται

Η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (GAS) προκαλείται από στελέχη του βακτηρίου streptococcus pyogenes. Τα βακτήρια μπορούν να ζήσουν στα χέρια ή στον λαιμό για αρκετό καιρό ώστε να επιτρέψουν την εύκολη μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων μέσω του φτερνίσματος, του φιλιού και της επαφής με το δέρμα.

Οι περισσότερες λοιμώξεις προκαλούν ήπιες ασθένειες, όπως «στρεπτοκολπικό λαιμό», οστρακιά ή δερματικές λοιμώξεις

Το βακτήριο σπάνια μολύνει υγιείς ανθρώπους, αλλά εάν εισέλθει στο σώμα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές, ακόμη και απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

  • Τα συμπτώματα

Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα είναι ήπια - ένας πονόλαιμος ή μια δερματική έξαρση που μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

Αλλά ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει και άλλες λοιμώξεις, κάποιες πιο σοβαρές

Το ένα είναι η οστρακιά, η οποία προσβάλλει κυρίως μικρά παιδιά και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

Η οστρακιά είναι ασθένεια που πρέπει να γνωστοποιείται στις αρχές, δηλαδή οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να ενημερώνουν τις τοπικές αρχές για ύποπτα κρούσματα. Αυτό γίνεται για να μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα και πιθανά κρούσματα να τεθούν υπό έλεγχο.

Προκαλεί εξάνθημα και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως θερμοκρασία, πονόλαιμο και πρησμένους αδένες στον αυχένα.

Όταν κάποιος έχει πιο σκούρο δέρμα, το εξάνθημα μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί οπτικά, αλλά θα έχει την αίσθηση «γυαλόχαρτου».

Κάποιος που έχει οστρακιά μπορεί να παρουσιάσει αυτό που οι γιατροί αποκαλούν «γλώσσα φράουλας», επειδή η εμφάνισή της μοιάζει λίγο με φράουλα.

  • Είναι επικίνδυνος ο στρεπτόκοκκος A;

Πολύ σπάνια, ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί επίσης να προκαλέσει κάτι που ονομάζεται διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη ομάδας Α ή iGAS.

Αυτό μπορεί να είναι θανατηφόρο. Αυτό συμβαίνει όταν τα βακτήρια ξεπερνούν την ανοσολογική άμυνα του σώματός σας. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν κάποιος είναι ήδη άρρωστος ή βρίσκεται υπό θεραπεία, όπως ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο, που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα προειδοποιητικά σημάδια της διεισδυτικής νόσου περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως:

  • πυρετός (υψηλή θερμοκρασία άνω των 38 βαθμών C)
  • έντονοι μυϊκοί πόνοι
  • εμετός ή διάρροια

Τότε, η επείγουσα, έγκαιρη ιατρική βοήθεια είναι απαραίτητη.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)