Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Μητσοτάκης: «Σιωπητήριο» για τις υποκλοπές, κραυγές κατά Τσίπρα - Ανδρουλάκη και ένα προεκλογικό επίδομα

Μητσοτάκης: «Σιωπητήριο» για τις υποκλοπές, κραυγές κατά Τσίπρα - Ανδρουλάκη και ένα προεκλογικό επίδομα
 
 
«Εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν, δεν θα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησής μας». Οι δηλώσεις Μητσοτάκη στη Βουλή.

Χωρίς καμία απολύτως απάντηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών και ούτε μία λέξη για την υπόθεση της Ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη, αλλά με σφοδρή επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον αρχηγό του δεύτερου Νίκου Ανδρουλάκη, ολοκλήρωσε την ομιλία του στη βουλή για την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού του 2023. Στην τοποθέτησή του ήταν εμφανής η ταύτιση των κ. Τσίπρα και Ανδρουλάκη, τον οποίον, μάλιστα, κατηγόρησε για έναν ρόλο τύπου «σοσιαλ-Καμμένου».

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα ακόμα προεκλογικό μέτρο, το λεγόμενο food pass, το οποίο θα καλύπτει από τον Φεβρουάριο και για συνολικά έξι μήνες (οπότε και σε κάθε περίπτωση θα έχουν ολοκληρωθεί οι δύο εκλογές ) το 10% του μέσου μηνιαίου προϋπολογισμού για τρόφιμα και καταναλωτικά είδη των νοικοκυριών τον οποίον η κυβέρνηση προσδιορίζει στα 22% για εισοδήματα μέχρι 24.000 ευρώ.

«Απέφυγα να μιλήσω αναλυτικά για ζητήματα που παραπέμπουν σε λασπομαχία παρά σε κοινοβουλευτική συζήτηση, γιατί μία υπόθεση που την ερευνά η δικαιοσύνη δεν θα την αφήσω να μετατραπεί σε εβδομαδιαίο κοινοβουλευτικό σήριαλ Γιατί οι πολίτες που μας ακούνε, έχουν άλλες προσδοκίες και άλλες ελπίδες» ήταν η μοναδική αναφορά του κ. Μητσοτάκη στο μείζον σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να θολώσει το τοπίο και να το ναρκοθετήσει με την απλή αναλογική, διαμορφώνοντας ένα κλίμα σύγχυσης και στη συνέχεια, επιχείρησε να εμφανίσει τους κ. Τσίπρα και Ανδρουλάκη ως συνοδοιπόρους. Μάλιστα, υποστήριξε ότι πρόσφατα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρήκε και έναν νέο εταίρο.

«Διότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είναι ικανός για όλα. Δηλώσατε θαυμαστής του τρόπου δράσης των μυστικών υπηρεσιών της κ. Καϊλή. Εκεί όμως τηρήθηκε το απόρρητο, το οποίο εδώ ξορκίζετε. Εκεί λειτουργεί η δικαιοσύνη, την οποία εδώ υποκαθιστούν ύποπτα δημοσιεύματα.

Επειδή σας άκουσα να λέτε, κ. Τσίπρα να αφήσουμε τους δικαστές ελεύθερους. Ποιος τους κρατάει; Εσείς δεν πήγατε στον κ. Ντογιάκο. Τη δικαιοσύνη ούτε την επαινούμε ούτε την κριτικάρουμε. Την αφήνουμε να κάνει το έργο της. Και κρατώ ότι έχετε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Αν και αν κρίνω από δημοσιεύματα του κυριακάτικου τύπου, έχετε αρχίσει ήδη την αμφισβήτηση.

Απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός είπε ότι την ώρα που ο κ. Τσίπρας αποδεικνύεται υποκριτής εντός και εντός συνόρων, ο αρχηγός σας ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να τον ακολουθήσει, με τα ίδια επιχειρήματα. Κάνατε μία επιλογή να εκλέξετε αρχηγό σας έναν πολιτικό που δεν συμμετέχει στο κοινοβούλιο.

Αλλά πως εξηγείται ότι αποκαλέσατε «δούρειο ίππο» ένα στέλεχός σας με το οποίο ο κ. Ανδρουλάκης είχε εκλεγεί στην ίδια λίστα. Τώρα το ανακαλύψατε; Τί μας είπε ο κ. Ανδρουλάκης; Η Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση και προοδευτική κυβέρνηση. Δηλαδή, εσείς, παρέα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός αν φαντάζεστε ότι θα πάρετε 40%. Κι εγώ θέλω να καρφώνω σαν τον Αντετοκούμπο, αλλά δύσκολα θα γίνει αυτό. Εκτός κι αν φαντάζεστε να βάλετε μέσα το κόμμα του κ. Βαρουφάκη και το ΚΚΕ. Εσείς ξεκινήσατε με αυτόνομη πορεία, μετά ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης και τώρα πάτε σε ένα νέο ρόλο τύπου «σοσιάλ –Καμμένου».

Επανέλαβε, δε, ότι η χώρα χρειάζεται σταθερό τιμόνι και έμπειρο πλήρωμα και ότι η ΝΔ προτείνει τον δρόμο της αυτοδύναμης Ελλάδας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν έχει καμία ψευδαίσθηση για τη στάση της αντιπολίτευσης και των ηγεσιών τους, από τις οποίες θα ζητήσει μόνο ένα πράγμα : Να μη γίνουν θλιβερή εξαίρεση, αρνούμενοι και τα κονδύλια για την άμυνα. Απευθυνόμενος, δε, προς τον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε ότι δεν ψήφισε τα Rafale, τις φρεγάτες Belharra κα.

«Εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν, δεν θα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησής μας. Αντίθετα, αποτελεί τον πρόλογο του οδικού χάρτη της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Και έναν ακόμα λόγο για τον οποίον αύριο θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η αυτοδύναμη Ελλάδα», είπε.

Για τις μειώσεις φόρου, τα υπερέσοδα και το «καλάθι του νοικοκυριού»

«Ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 34%. Αυτό αφορά τους λίγους κ. Τσίπρα; Όλοι οι φορολογικοί συντελεστές μειώθηκαν. Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών οφελεί λίγους; Όταν καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης ευνοούμε τους λίγους κ. Τσίπρα ή την μεσαία τάξη;
Δύο φορές χορηγήθηκε έκτακτη ενίσχυση στους πιο ευάλωτους. Για την ανάσχεση του αυξημένου κόστους ζωής διοχετεύτηκαν 15,1 δις ευρώ με στοχευμένες ενέργειες. Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι το κράτος στέκεται δίπλα τους απέναντι στο άγχος του κόστους ρεύματος και των καυσίμων.

Άλλοι φώναζαν για φόρους στα υπερέσοδα και άλλοι τους επέβαλλαν και τους εισπράττουν. 1,4 δις ευρώ παρακρατήθηκε από τους παραγωγούς ενέργειας. Με βάση τον αλγόριθμό της ΡΑΕ υπολογίστηκε το ύψος υπερεσόδων. Πείτε μου άλλη χώρα που έκανε ό,τι κάναμε εμείς. Τον μηχανισμό αυτό τον απαξιώσατε. Ο μηχανισμός αυτόματης παρακράτησης των κερδών στην πηγή υιοθετήθηκε από άλλες χώρες.

Το ίδιο συνέβη και με καλάθι νοικοκυριού. Δεν είναι πανάκεια η μέθοδος όμως έχει ρίξει τις τιμές. Εχει επιτρέψει να έρθει μεγαλύτερη διαφάνεια και ανταγωνισμός στα σούπερ μάρκετ. Νομίζετε ότι δεν νοιάζει τους ευάλωτους συμπολίτες μας αυτή η διαδικασία;”.

Αυξήσεις για τους συνταξιούχους

«Οι πολίτες θυμούνται καλά και τα capital controls και τις κλειστές τράπεζες και την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης. Αν η χώρα ήταν χρεοκοπημένη το 2015, όταν συνεργαστήκατε με την Χρυσή Αυγή για να ρίξετε την κυβέρνηση Σαμαρά, αναρωτιέμαι αν όντως κ. Τσίπρα η χώρα ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας το 2014, γιατί τάξατε το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης; Ήσασταν αδαής ή και ψεύτης; Ή και τα δυο; Η Ιστορία έδωσε την απάντησή της.

Οι πολίτες γνωρίζουν ότι όλα όσα έγιναν στην Παιδεία και την Υγεία έγιναν σε περιβάλλον ασφάλειας, τόσο με την αμυντική θωράκιση της χώρας, όσο και με τις πολιτικές μας στο μεταναστευτικό αλλά και σε ένα περιβάλλον αξιοπρέπειας. Στοχευμένες πολιτικές από την εξυπηρέτηση ανθρώπων με αναπηρία όσο και από την γρήγορη απονομή συντάξεων. Είναι μια πραγματικότητα που την ξέρουν οι συνταξιούχοι που παίρνουν την σύνταξή τους σε δυο μήνες. Δεν πανηγυρίζουμε είναι το αυτονόητο.

Η πανδημία μας βρήκε με ένα αδύναμο σύστημα υγείας που γρήγορα όμως εξοπλίστηκε. Η χώρα μας αμύνθηκε απέναντι στο μεταναστευτικό και μέσα σε όλα αυτά ανατάχθηκε μια βαλτωμένη οικονομία και αναβαθμίστηκε η εθνική μας άμυνα.

Η παγκόσμια αστάθεια παραμένει. Ο προϋπολογισμός του 2023 αναγνωρίζει την απόσταση που έχει διανυθεί αλλά δεν παραγνωρίζει τα εμπόδια. Δυστυχώς η παγκόσμια αστάθεια παραμένει. Η δημοσιονομική ευελιξία πρέπει να μείνει σε αρμονία με την δημοσιονομική ισορροπία.

Στήριξη εισοδήματος, προστασία από την ενεργειακή θύελλα και ανάπτυξη με το σχέδιο Ελλάδα 2.0. Έτσι, σε λίγες εβδομάδες και μετά από 12 χρόνια 1,7 συνταξιούχοι θα δουν αύξηση κοντά στο 8%. Ακόμα 1 εκατομμύριο θα έχει έμμεσο όφελος από την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Πάνω από 9 στους 10 συνταξιούχους θα διαπιστώσουν θετικό αντίκτυπο. Πολίτης με μηνιαία σύνταξη 514 ευρώ θα κερδίσει από άμεσες και έμμεσες αυξήσεις 856 ευρώ το χρόνο. Για πολλούς συμπολίτες μας πρόκειται για πρόσθετη σύνταξη μόνιμη με το συνολικό κόστος να ξεπερνά τα 1,2 δις ευρώ».

Επιδόματα

«Ανακούφιση έρχεται και πριν το τέλος του έτους σε 2,3 εκατ. πιο ευάλωτους συμπολίτες στους οποίους θα καταβληθεί επίδομα 250 ευρώ στις 20 Δεκεμβρίου. Μαζί τους θα δουν μόνιμες αυξήσεις από 1.1. 2023 οι ιατροί ΕΣΥ.

Μετά τις Ένοπλες Δυνάμεις και οι μάχιμοι αστυνομικοί και λιμενικοί θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 600 ευρώ. Να μας ξεκαθαρίσετε κάποιοι στιγμή κ. Τσίπρα αν στηρίζετε αυτή την ρύθμιση. Κοιτάξτε, αυτά είναι χειροπιαστά μέτρα.

Καταλαβαίνω ότι τα μέτρα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα προκαλούν στην αντιπολίτευση κάποιου είδους δυσθυμία. Δεν αντιλαμβάνονται πως μια δεξιά κυβέρνηση υλοποιεί τόσο ευρεία κοινωνική πολιτική. Δεν πειράζει. Το αντιλαμβάνονται οι πολίτες.

Το ίδιο ισχύει και με νέες πρωτοβουλίες εντός του νέου έτους όπως αύξηση κατώτατου μισθού και ελάφρυνση δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση φόρου επιτηδεύματος.

Στον τομέα αντιμετώπισης αυξημένου ενεργειακού κόστους θα συνεχιστούν οι στοχευμένες ενέργειες. Παράλληλα με διεκδίκηση ευρωπαϊκής απάντησης – εκτιμώ ότι το Συμβούλιο Υπουργών θα αποφασίσει την Δευτέρα επιβολή πλαφόν του φυσικού αερίου – η δική μας εθνική απάντηση κοστολογείται σε πάνω από 8 δις ευρώ

Τα 3,5 δις προς νοικοκυριά και 4,8 εκατ ευρώ προς επιχειρήσεις. Κρατάμε και εφεδρεία 1 δις για κάθε απρόοπτο. Οι επιδοτήσεις με στήριξη και στο φυσικό αέριο θα εξακολουθήσουν. Άλλα 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν συνολικά για αυξημένο επίδομα θέρμανσης. 300

χιλιάδες κτηνοτρόφοι αγρότες θα εξακολουθήσουν να έχουν μειωμένο ΦΠΑ». 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)