Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Παραμυθάκια...

Οι συνεχιζόμενες δηλώσεις του ΥπΕσ Βορίδη για "διπλές εκλογές" συνιστούν
() βάναυση παραβίαση του Συντάγματος που δεν προβλέπει πουθενά κάτι τέτοιο. Ο όρος είναι αδόκιμος και "πλαστός
() στοχευμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης και χειραγώγησης του εκλογικού σώματος στο οποίο θέλει να εμπεδώσει την "πεποίθηση" ότι η χώρα θα πάει...υποχρεωτικά σε δυο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.
Κάτι τέτοιο ούτε προβλέψιμο είναι ούτε πολιτικά αναπόφευκτο.
Αντίθετα, κατά την κρίση μου, είναι απευκταίο.
Τι θα συμβεί στην πράξη; Με απλά λόγια:
1. Η χώρα βέβαια πρέπει να πάει μέχρι το καλοκαίρι σε βουλευτικές εκλογές αφού λήγει η τετραετής θητεία της Βουλής (συνεπώς και της κυβέρνησης) όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
2. Το τι θα γίνει από εκεί και πέρα εξαρτάται από τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.
3. Το Σύνταγμα -- με απλά λόγια -- προβλεπει ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει κατα σειρά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους αρχηγούς του πρώτου, του δεύτερου και του τρίτου κόμματος ( σε περίπτωση που κάποιο κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία, πράγμα εντελώς απίθανο με την απλή αναλογική που θα εφαρμοστεί).
4. Ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί αν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού η όχι.
5. Αν αυτές οι προσπάθειες δεν καρποφορήσουν, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατυίας προσπαθεί να διερευνήσει αν υπάρχει πιθανότητα σχηματισμού πολυκομματικής κυβέρνησης.
6. Αν αυτή η προσπάθεια αποτύχει, τότε αναθέτει τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης για διεξαγωγή εκλογών με πρωθυπουργό μία/έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων.
Συμπέρασμα: Μόνο τότε πάει η χώρα σε δεύτερη (όχι διπλή εκλογή όπως για ευνόητους μικροκομματικούς λόγους προσπαθήσει να (παρά)πείσει τον κόσμο ο ΥπΕς).
Ας μην πέφτουν λοιπόν οι πολίτες θύμα των μικροκομματικώμν χειρισμών της σημερινής κυβέρνησης. Άλλωστε τα όσα λέει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα προδίδουν τον εκνευρισμό της. Και μια ξεπερασμένη προσπάθεια να θέσει τον κόσμο μπροστά σε πολυκαιρισμένα κι ανόητα παλαιοκομματικά διλήμματα. Τη στιγμή που έχει συνειδητοποιήσει μάλιστα ότι το περίφημο παραμυθάκι περί αυτοδυναμίας έχει κάνει φτερά. Οριστικά


Evangelos Antonaros


Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)