Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Υποκλοπές: Αποκάλυψη «φωτιά» με... «παραλήπτη» τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

 

 
Tρία έγγραφα που αποδεικνύουν τη στενή συνεργασία της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την εταιρεία Intellexa, δημοσιοποιεί ο τομέας Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιάννη Σμυρλή, εντοπίζονται οι ευθύνες για τις δύο άδειες εξαγωγής που δόθηκαν στην Intellexa, σύμφωνα με το προ ολίγων ημερών αποκαλυπτικό δημοσίευμα των New York Times.

Η εταιρία πήρε από το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. άδεια να πουλήσει το 2021 στη... Μαδαγασκάρη το παράνομο λογισμικό, που υποτίθεται πως δεν χρησιμοποιεί η κυβέρνηση. Την πληροφορία επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου.

Λίγες ημέρας μετά το ορυμαγδό των αποκαλύψεων ο τομέας Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δημοσιοποιεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω του Παύλου Πολάκη, τρία έγγραφα που «αποδεικνύουν τη στενή συνεργασία της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την εταιρεία Intellexa και το παράνομο λογισμικό Predator».

Σύμφωνα με τα έγγραφα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «στις άδειες, οι οποίες έχουν υπογραφεί από τον τοποτηρητή του Μητσοτάκη στο ΥΠ.ΕΞ, δηλ. τον Γιάννη Σμυρλή, Γεν. Γραμμ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (φωτό 3), ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ρητά ότι πρόκειται για λογισμικό παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων συνολικής αξίας 3.000.000€, ενώ αποτυπώνεται ξεκάθαρα η νομιμοποίηση της παράνομης εξαγωγής μέσω μιας (φαινομενικά) άσχετης αγγλικής εταιρείας (φωτό 4)».


 Συνοδεύει μάλιστα την ανάρτηση με την ένδειξη «προς εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Ο Παύλος Πολάκης συνοδεύει τα τρία έγγραφα με το σχόλιο πως «αν η ηγεσία της Δικαιοσύνης ΔΕΝ ήταν καθοδηγούμενη από την κυβέρνηση, ο Σμυρλής θα είχε ΗΔΗ συλληφθεί και ανακριθεί και η δικογραφία για τον Μητσοτάκη θα είχε ΗΔΗ αποσταλεί στη Βουλή!».

Και ρωτά: «Έχετε δώσει αντίστοιχες άδειες και στην Krikel; Ναι ή όχι; Κι αν ναι, πότε;».

Οι NYT στάθηκαν πρωτεργάτες των αποκαλύψεων καθώς περιέγραψαν σοβαρές πτυχές για τις «χρυσές δουλειές» της Intellexa από την εμπορία του Predator και δημοσίευσαν επίσης τιμοκατάλογο για τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού σημειώνοντας πως «το βασικό πακέτο του Predator κοστίζει 13,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η τιμή μπορεί να εκτοξευθεί κοντά στα 23 εκατομμύρια ευρώ».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)