Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Ρύθμιση εμπαιγμός για τα στεγαστικά - «Μπινελίκια» τώρα από δανειολήπτες σε Σταϊκούρα

Ρύθμιση εμπαιγμός για τα στεγαστικά - «Μπινελίκια» τώρα από δανειολήπτες σε Σταϊκούρα
 
 
 
Ρύθμιση... φούσκα για τα μάτια των τραπεζών αποκλείει χιλιάδες δανειολήπτες. Τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.
Οι συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν επισήμως την τελική ρύθμιση - εμπαιγμό για τα στεγαστικά δάνεια. Μόλις χθες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έλεγε κατά τη δίωρη συνάντηση με τους τραπεζίτες αντάλλασαν μπινελίκια. Μετά την κοινή ανακοίνωση των τραπεζών για τα κριτήρια και τους δικαιούχους, τα μπινελίκια ακούγονται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των τραπεζών, τo σχέδιο στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης κάθε τραπεζικού ιδρύματος έχει ως εξής:

«Δικαιούχοι: Δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο ή και δάνειο μικρών επιχειρήσεων, που εξασφαλίζεται με εμπράγματη ασφάλεια στην 1η κατοικία.

Εισοδηματικά κριτήρια, όπως ορίζονται στο ν. 4472/2017 για την υπαγωγή σε καθεστώς ευάλωτου, δηλαδή:

  1. ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ, ανά μέλος της οικογένειας, με όριο και μέγιστο ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ
  2. μέγιστη αξία κύριας (πρώτης) κατοικίας 180.000 ευρώ (βάσει αξίας υπολογισμού ΕΝΦΙΑ) και
  3. συνολικές καταθέσεις έως 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενες κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας με όριο συνολικών καταθέσεων το ποσό 21.000 ευρώ.

Υπαγόμενες οφειλές: Οι υφιστάμενες ενήμερες οφειλές, δηλαδή δάνεια σε καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες, με σημείο αναφοράς (για το ενήμερο ή μη) την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος από τον πιστούχο. Δεν είναι επιλέξιμες οφειλές που θα προέρχονται από νέα δάνεια, τα οποία θα χορηγηθούν μετά από τη σημερινή ημερομηνία.

Ποσοστό επιδότησης: Το 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία υπολογισμού της αύξησης την 30.6.2022). Η επιδότηση θα διακόπτεται εάν ο οφειλέτης καταστεί υπερήμερος στην εξυπηρέτηση της δόσης του για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Σχήμα επιδότησης: Δημιουργία ταμείου εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με ισόποσες εισφορές των 4 συστημικών τραπεζών, το οποίο ωστόσο θα είναι στη διαχείριση τρίτου φορέα (ΕΓΔΙΧ) μέσω της πλατφόρμας ΓΕΦΥΡΑ, στην οποία θα υποβάλλεται και η αίτηση του δικαιούχου.

Διάρκεια επιδότησης: 12 μήνες.

Η προθεσμία υποβολής της αιτήσεως θα οριστεί και θα ανακοινωθεί».

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή του σχεδίου στην πράξη αναμένεται να γίνει κατά τους επόμενους 3 -4 μήνες όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις. Στο μεταξύ, η επιδότηση των επιτοκίων των δανείων θα είναι ακόμη μικρότερη πρακτικά, καθώς η ΕΚΤ προχωρεί τακτικά σε αυξήσεις επιτοκίων, όπως έκανε και σήμερα, Πέμπτη (15/12).

Η συνάντηση Σαϊκούρα με τους εκπροσώπους των τραπεζών

δανεια, ρυθμιση, στεγαστικο δανειο ρυθμιση, ευαλωτα νοικοκυρια

«Επί δύο ώρες μπινελικονόμασταν» ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας, την Τετάρτη (14/12) μιλώντας για τη συνάντηση που είχε με τους τραπεζίτες. Όπως είπε «είμαι ικανοποιημένος στον βαθμό που οι τράπεζες έφτασαν στα όρια τους. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απέχουμε ακόμη».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αυτό το βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, είναι μια λύση περίπου για 30.000 δανειολήπτες. Ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως «ήταν και αυτή η συζήτηση κακή», τονίζοντας πως θα συνεχίσει να πιέζει ώστε να γίνουν οι τράπεζες εμπροσθοβαρώς πιο ενεργοί. Στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα γίνει, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, η επόμενη συνάντηση.

Σε σχέση με τις παρεμβάσεις στα επιτόκια καταθέσεων και προμηθειών αυτό που ξεκαθαρίστηκε από τις τράπεζες είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μία «ενιαία» απάντηση αφού κάθε τράπεζα θα κινηθεί αυτόνομα. Ουσιαστικά, κάθε τράπεζα θα λάβει τις αποφάσεις της αυτόνομα και ακολούθως θα κάνει ανακοινώσεις είτε αυτές αφορούν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων είτε εξορθολογισμό προμηθειών.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις εντός των επόμενων μηνών θα σταθμίζουν τις εξελίξεις στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)