Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Υποκλοπές: Άνθρακες ο «θησαυρός» από τις πολύκροτες εφόδους για το Predator

Υποκλοπές: Άνθρακες ο «θησαυρός» από τις πολύκροτες εφόδους για το Predator
 
 Κατόπιν «εορτής» έκανε έρευνα η αστυνομία σε σπίτια που είχαν δηλώσει ως κατοικίες οι επικεφαλής των εταιρειών που σχετίζονται με τις υποκλοπές.
Άδεια γραφεία, άδειες κατοικίες και κενά διαμερίσματα, αντί για ευρήματα που μπορεί να σχετίζονται με την υπόθεση των υποκλοπών, εντόπισαν οι αστυνομικοί που πραγματοποίησαν οργανωμένες «εφόδους» μετά από εισαγγελική παραγγελία. Όπως φαίνεται, οι εγκαταστάσεις των επίμαχων εταιρειών Ιntellexa και Κrikel, που σχετίζονται με το κακόβουλο λογισμικό Predator, αλλά και τα σπίτια των επικεφαλής και του προσωπικό τους, εκκενώθηκαν από περασμένο καλοκαίρι.

Το ίδιο διάστημα, δηλαδή, πριν καν δει το φως της δημοσιότητας η υπόθεση παρακολουθήσεων που προκάλεσε τις παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, οι ιδιοκτήτες και τα διευθυντικά στελέχη των εταιρειών, φέρεται να εγκατέλειψαν τη χώρα.

Την εντολή για τις έρευνες έδωσαν οι εισαγγελείς Αγγελική Τριανταφύλλου και Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, που χειρίζονται τις καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν σε έλεγχο στους χώρους τουλάχιστον έξι εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η Ιntellexa, η Κrikel, αλλά και άλλες, που συνδέονται με τις δύο αυτές εταιρείες, είτε διότι έχουν κοινή έδρα είτε γιατί στη μετοχική τους σύνθεση εντοπίστηκαν ίδια πρόσωπα.

Παράλληλα, η αστυνομία βρέθηκε και σε σπίτια που είχαν δηλώσει ως κατοικίες οι ιδιοκτήτες και οι επικεφαλής των εταιρειών. Τα ευρήματα που προέκυψαν, χαρακτηρίζονται ως... «μηδαμινά», καθώς οι αστυνομικοί εντόπισαν κατά βάση άδειους χώρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για προϊόντα διττής υπόστασης της εταιρείας Intellexa (δηλαδή λογισμικά εμπορικής χρήσης που μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για κακόβουλους σκοπούς), πέρα από τη Μαδαγασκάρη, είχαν δοθεί άδειες εξαγωγής σε δύο ακόμα αφρικανικές χώρες, από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση για την Οικονομική Διπλωματία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για άλλες εξαγωγές, αν και τα προϊόντα λογισμικού διττής υπόστασης που λαμβάνουν τέτοιες άδειες από την αρμόδια Γ.Γ. του υπουργείου Εξωτερικών ανέρχονται σε κάποιες εκατοντάδες. Από τις άδειες δεν προκύπτει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ποιο είναι το προς εξαγωγή λογισμικό.

Την ίδια ώρα, οι εισαγγελικές Αρχές στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων επικοινωνιών, πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων προσώπων, συμπεριέλαβαν και τα νεότερα στοιχεία που προκύπτουν από τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις (εφημερίδα Documento) καθώς και άλλες πληροφορίες που αντλούνται από διάφορες πηγές. Για την επιβεβαίωση των δημοσιευμάτων, οι εισαγγελείς έχουν αποστείλει σχετικό έγγραφο αίτημα στην ΕΥΠ προκειμένου να έχουν επίσημες απαντήσεις. 

Πηγή:ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)