Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε πως οι εκλογές θα γίνουν στις 14 Μαΐου

 

 

 Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε σήμερα την ημερομηνία της 14ης Μαΐου για τη διεξαγωγή των εκλογών στην Τουρκία.

Το γραφείο του Τούρκου προέδρου δημοσίευσε βίντεο με τον Ερντογάν να ανακοινώνει την ημερομηνία κατά τη διάρκεια συνάντησης με νεαρούς ψηφοφόρους στη βορειοδυτική επαρχία Προύσα, το Σάββατο.

«Είμαι ευγνώμων στον Θεό που θα περπατήσουμε δίπλα-δίπλα μαζί σας, τη νεολαία μας που ψηφίζει για πρώτη φορά, στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου», είπε ο Ερντογάν στην οργάνωση νέων και σημείωσε ότι «δεν πρόκειται για πρόωρες εκλογές (... ) αλλά για μια προσαρμογή προκειμένου να ληφθεί υπόψη η (ημερομηνία) των εξετάσεων».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές θα σηματοδοτήσουν τη μεγαλύτερη δοκιμασία για τον Ερντογάν στις δύο δεκαετίες που βρίσκεται στο «τιμόνι» της χώρας.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου, αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν έχει από καιρό προαναγγείλει ότι οι κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν νωρίτερα.

Το διακύβευμα

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία σηματοδοτούν τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση για τον Ερντογάν, ο οποίος έχει υπερασπιστεί τη θρησκευτική ευλάβεια, τη διπλωματία που υποστηρίζεται από τον στρατό και τα χαμηλά επιτόκια, εξηγεί το Reuters.

Εάν χάσει, οι αντίπαλοί του υπόσχονται ριζικές αλλαγές.

Ο πιο ισχυρός ηγέτης από τότε που ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ίδρυσε τη σύγχρονη τουρκική δημοκρατία πριν από έναν αιώνα, ο Ερντογάν και το ισλαμιστικό κόμμα του έχουν απομακρύνει την Τουρκία από το κοσμικό σχέδιο του Ατατούρκ.

Ο Ερντογάν έχει επίσης συγκεντρώσει την εξουσία γύρω από μια εκτελεστική προεδρία, που βασίζεται σε ένα παλάτι 1.000 δωματίων στην άκρη της Άγκυρας, το οποίο καθορίζει την πολιτική για τις οικονομικές, την ασφάλεια, τις εσωτερικές και διεθνείς υποθέσεις της Τουρκίας.

Οι επικριτές λένε ότι η κυβέρνησή του έχει φιμώσει όσους διαφωνούν, έχει διαβρώσει τα δικαιώματα και έχει θέσει το δικαστικό σύστημα υπό την κυριαρχία του - μια κατηγορία που αρνούνται οι αξιωματούχοι που λένε ότι προστατεύει τους πολίτες απέναντι σε απειλές για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι οι εκκλήσεις του για χαμηλά επιτόκια οδήγησαν τον πληθωρισμό να εκτιναχθεί σε υψηλό 24 ετών στο 85% πέρυσι και η λίρα να πέφτει στο ένα δέκατο της αξίας της έναντι του δολαρίου την τελευταία δεκαετία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δεσμευτεί να αποκαταστήσουν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, να επαναφέρουν την κοινοβουλευτική κυβέρνηση και να εισαγάγουν ένα νέο σύνταγμα που κατοχυρώνει το κράτος δικαίου.

Ενώ η πρώτη από τις δύο δεκαετίες του Ερντογάν στην εξουσία χαρακτηρίστηκε από μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, τα τελευταία 10 χρόνια παρατηρήθηκε μείωση της ευημερίας που έπληξε τη δημοτικότητά του στους ψηφοφόρους.
Το Κόμμα του AKP εξακολουθεί να είναι το ισχυρότερο κόμμα και πιθανότατα θα παραμείνει ισχυρή δύναμη στο κοινοβούλιο, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν υστερεί έναντι ορισμένων πιθανών προεδρικών υποψηφίων της αντιπολίτευσης.

Γνωρίζοντας ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής απειλεί τις προοπτικές επανεκλογής του, ο Ερντογάν ανακοίνωσε διπλασιασμό του κατώτατου μισθού σε ένα πακέτο μέτρων που θα επιτρέψει επίσης σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια εργαζόμενους να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα.

Ο ρόλος της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Υπό τον Ερντογάν, η Τουρκία ανέπτυξε στρατιωτική ισχύ στη Μέση Ανατολή και πέρα από αυτήν - εξαπολύοντας τέσσερις εισβολές στη Συρία, πραγματοποιώντας μια επίθεση εναντίον Κούρδων μαχητών εντός του Ιράκ και στέλνοντας στρατιωτική υποστήριξη στη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν.

Η Τουρκία είδε επίσης μια σειρά από διπλωματικές συγκρούσεις με περιφερειακές δυνάμεις, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ, καθώς και μια αντιπαράθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο για τα θαλάσσια σύνορα της ανατολικής Μεσογείου, μέχρι που άλλαξε ρότα πριν από δύο χρόνια και επιδίωξε την προσέγγιση με ορισμένους από τους αντιπάλους της, παρατηρεί το Reuters.

Η αγορά ρωσικής αεράμυνας από τον Ερντογάν προκάλεσε κυρώσεις από τη βιομηχανία όπλων των ΗΠΑ κατά της Άγκυρας, ενώ η εγγύτητα του με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν οδήγησε τους επικριτές να αμφισβητήσουν τη δέσμευση της Τουρκίας στη δυτική αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Οι αντιρρήσεις της Άγκυρας στις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ έχουν επίσης αυξήσει την ένταση.

Ωστόσο, αναβαθμίστηκε ο ρόλος της Άγκυρας μετά την επιτυχή μεσολάβηση του Ερντογάν στη συμφωνία για εξαγωγές σιτηρών απ' την Ουκρανία. 

Πηγή: Reuters

Αναρτήθηκε από: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)