Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Σαμαράς: Για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου "Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους”

"Καρφιά" Σαμαρά κατά Μητσοτάκη για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου 


 

Ισίδωρος Κούβελος: Έπρεπε να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους ο τέως βασιλιάς

Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους”, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ υπήρξε και Ολυμπιονίκης.

Τη δυσαρέσκεια μερίδας της (φιλοβασιλικής) δεξιάς για τη στάση της κυβέρνησης όσον αφορά στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έσπευσε να εκφράσει ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. 

Ο κ. Σαμαράς έδειξε σαφώς τη διαφωνία του με την επιλογή να κηδευτεί ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ ως ιδιώτης. “Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους”, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι ο τέως βασιλιάς υπήρξε ανώτατος άρχοντας της χώρας, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και Ολυμπιονίκης.

Με τον τρόπο αυτό άφησε να εννοηθεί ότι θα έπρεπε ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ να κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους και δημόσια δαπάνη. 

Ο κ. Σαμαράς άλλωστε διαχρονικά υποστηρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να δώσει έμφαση στη δεξιά της πτέρυγα και διαφωνεί με την επιλογή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να δώσει τη μάχη και στο κέντρο. 

Η ανακοίνωση του κ. Σαμαρά για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ: 

“Ο τέως βασιλεύς της Ελλάδος Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή. Είναι ιερή - και μακροχρόνια παράδοση των Ελλήνων - μπροστά στο θάνατο ενός ανθρώπου να στέκονται με σεβασμό. Κι αυτό πέρα από Ελληνική είναι και παγκόσμια παράδοση Πολιτισμού. 

Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ένα άνθρωπο που υπήρξε ο συνταγματικός Ανώτατος άρχων της χώρας και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπήρξε και Ολυμπιονίκης που τίμησε τα ελληνικά χρώματα διεθνώς.

Οι Έλληνες με δημοψήφισμα έβαλαν τέλος στο θεσμό της Βασιλείας - ήδη από το 1974. Ο ελληνικός λαός τον έκρινε από τότε. Η Ιστορία θα τον κρίνει κι αυτή... 

Ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας δεν είναι - ούτε μπορεί να είναι - πολιτική είδηση. Δεν κλείνει κανένα "πολιτικό κεφάλαιο" - αυτό έχει κλείσει εδώ και 49 χρόνια. Ούτε μπορεί ούτε πρέπει να διχάζει. Πολύ περισσότερο που ο ίδιος είχε αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, και δεν δημιούργησε κανένα πολιτικό πρόβλημα.

Ο θάνατος ενός πρώην Ανώτατου Άρχοντα όμως - πέρα από την ανθρώπινη πλευρά - έχει συμβολική σημασία. Δείχνει το πώς οι Έλληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους. Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να "σβήνουν φωτογραφίες" και σελίδες ολόκληρες... 

Η Δημοκρατία είχε πει κάποτε ο Μιτεράν είναι, τελικά, η διαχείριση των συμβόλων. Και η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει. Σε κάθε τέτοιο θλιβερό γεγονός, δίνουμε εξετάσεις ανθρωπιάς και Πολιτισμού. Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου προς την οικογένειά του.” 

Ισίδωρος Κούβελος: Έπρεπε να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους ο τέως βασιλιάς

Ισίδωρος Κούβελος: Έπρεπε να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους ο τέως βασιλιάς
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη, Ισίδωρος Κούβελος, δηλώνει πως ο τέως βασιλιάς θα έπρεπε να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους.
Την ώρα που έχει ξεσπάσει μεγάλη κουβέντα στον δημόσιο διάλογο για το αν έπρεπε ή όχι να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο Ισίδωρος Κούβελος δηλώνει υπέρ της άποψης ότι «θα πρέπει να εφαρμοστεί η πρακτική που προβλέπεται και ακολουθήθηκε σε όλες τις ανάλογες προηγούμενες περιπτώσεις».

Δηλαδή, «ο εκλιπών να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους!».

«Υπάρχει κανένας που μπορεί να ισχυριστεί πως ο εκλιπών δεν υπήρξε για ένα διάστημα νόμιμος αρχηγός του κράτους;», δήλωσε στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη.

Αναλυτικά η δήλωσή του Ισίδωρου Κούβελου:

«Πολύ μελάνι χύθηκε τις τελευταίες ώρες, μετά τον θάνατο του βασιλιά Κωνσταντίνου, για το αν θα έπρεπε να ταφεί με τιμές που αναλογούν σε πρώην αρχηγό κράτους!

Και επειδή το μελάνι είναι συνήθως μαύρο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που βρήκαν την ευκαιρία να ξεθάψουν την Ιστορία και να επιχειρήσουν να τη ξαναγράψουν ανάλογα με το τι πιστεύουν πως πρέπει να ισχύσει στην περίπτωση του εκλιπόντος.

Ζούμε σε εποχές που είναι άκρως επικίνδυνο να αναθεωρείται η Ιστορία ανάλογα με τις επιθυμίες του καθενός και σύμφωνα με τις προσωπικές του ιδεοληψίες. Φρονώ, λοιπόν, πως και στην περίπτωση του πρώην βασιλιά των Ελλήνων Κωνσταντίνου και μέχρι πρότινος απλώς βασιλιά Κωνσταντίνου, θα πρέπει να εφαρμοστεί η πρακτική που προβλέπεται και ακολουθήθηκε σε όλες τις ανάλογες προηγούμενες περιπτώσεις και συνεπώς ο εκλιπών να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους!

Υπάρχει κανένας που μπορεί να ισχυριστεί πως ο εκλιπών δεν υπήρξε για ένα διάστημα νόμιμος αρχηγός του κράτους;

Οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους δεν έχουν μέλλον και εμείς οι Έλληνες έχουμε μεγάλη Ιστορία που μας συνοδεύει, απέναντι στην οποία πρέπει να είμαστε σε κάθε περίπτωση ειλικρινείς.

Εμένα πάντως ποτέ δεν με φόβισε το παρελθόν μας αλλά αντίθετα, πάντα μου έδινε ελπίδα για το μέλλον». 

Με πληροφορίες από: efsyn.gr & ieidiseis.gr

7 σχόλια:

  1. Βεβαίως δεν το αποσιωπούν. Ας θυμηθούμε λοιπόν ότι μόλις πριν λίγα χρόνια ο Γκλύξμπουργκ έλεγε ξεδιάντροπα σε συνέντευξη ερωτώμενος αν θα χαναόρκιζε τη χούντα: "Οπωσδήποτε θα την όρκιζα, οπωσδήποτε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία"
    Η "δημοκρατία" η δικιά σας που περιέχει Γκλύξμπουργκ, χούντες, Νογιάκους Πάτσηδες και Γεωργιάδηδες είναι αμετανόητη, αδίστακτη,κυνική και επικίνδυνη για τη Δημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ζακέτα να παρεις.......κομμουνιστικο απολιθωμα

      Διαγραφή
    2. Ρε τι είναι αυτοι;Αυτοί είναι μαλθακοι αν δεν είσαι Τσαουσέσκου, αν δεν είσαι Στάλιν,αν δεν είσαι Χότζα,αν δεν είσαι ΕΑΜ να φας μερικά εκατομμύρια κόσμου ούτε να σε φτύσουμε που μου ήθελαν και τιμές στον τέως βασιλιά.Διαβαστε λίγο Ρίζο λίγο Αυγή λίγο εφσυν,όλα εγώ πια;

      Διαγραφή
    3. Πάτσηδες και Γεωργιάδηδες μέχρι να σβήσει ο ήλιος λοβοτομημένο χρυσαύγουλο.
      Πες τώρα για τη μάχη των Πλαταιών και το ρόλο του διεθνούς κομμουνισμού.

      Διαγραφή
    4. Τρικυμία εν κρανιω...ηρέμησε καλή μου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέτοιο παρελθόν όπως τους συμμορίτες στα βουνά,νταξει μόνο τρομοκράτες υποστηρίζει αλλά κλαιν.

      Διαγραφή
    5. Συμμορίτες σαν τον Τάκη τον Θεοδωρικάκο εννοείς Φρόσω;
      Ή τρομοκράτες σαν τον Μαυρουδή με το τσεκούρι;
      Το χουντικό.... κατάλαβες;Τον ομόσταβλο του θαυματουργού νανογιλέκου... Καταλαβαίνεις Φρόσω ή τζάμπα μιλάω;

      Διαγραφή
  2. Σκασμός εσύ Αντωνάκη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)