Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Ακριβός δανεισμός με πολλά ερωτηματικά

Χρέος 3,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% των φετινών δανειακών αναγκών, προκύπτει από την χθεσινή έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου, μια ενέργεια που έχει προκαλέσει ερωτήματα, αφού η χώρα δεν είχε ανάγκη αυτό το ποσό και δεν υπήρχε κάποιος άμεσος πιεστικός λόγος να βγει τώρα στις αγορές.

Το ύψος των προσφορών για το νέο δεκαετές ομόλογο, το οποίο ωριμάζει στις 15 Ιουνίου του 2033, έφτασε τα 21,9 δισ. Ευρώ, με το ζητούμενο ποσό να καλύπτεται πάνω από 6 φορές. Το τελικό επιτόκιο, ωστόσο, παρά την αυξημένη ζήτηση διαμορφώνεται λίγο πάνω από την τρέχουσα απόδοση του ελληνικού τίτλου, στο 4,35%.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν για το υπουργείο Οικονομικών δεν αφορούν μόνον τη μη αναγκαιότητα της έκδοσης αυτού του ομολόγου, αλλά και το γεγονός ότι έγινε την ώρα που οι συνθήκες στις χρηματαγορές δεν φαίνεται να είναι και οι καλύτερες. Ή τουλάχιστον δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες που επικρατούσαν πέρυσι, όταν ο ΟΔΔΗΧ είχε εκδώσει δεκαετές ομόλογο με επιτόκιο 1,836%, από το οποίο άντλησε ποσό συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το πρώτο ερώτημα, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, τα χρήματα που αντλήθηκαν από την έκδοση του νέου δεκαετούς θα κατευθυνθούν στο «μαξιλάρι» των διαθεσίμων, το οποίο θα ανέλθει και πάλι στα 37 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, πηγές του ΟΔΔΗΧ αναφέρουν ότι από το νέο ομόλογο υπήρχε η δυνατότητα να αντληθούν έως και 4 δισ. ευρώ από τις αγορές, ωστόσο κρίθηκε σκόπιμο να περιοριστεί στα 3,5 δισ. Ευρώ. Στο 50% δηλαδή των δανειακών  αναγκών της χώρας, καθώς ο στόχος για το 2023 είναι η άντληση 7 δισ. ευρώ από τις αγορές, έναντι 8,3 δισ. ευρώ το 2022. Εξετάζεται, ωστόσο, και το ενδεχόμενο μιας πράσινης έκδοσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, ποσό που είναι πέραν των 7 δισ. ευρώ.

Πηγή: politicus.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)