Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Σε τροχιά σύγκρουσης κυβέρνηση-αντιπολίτευση για τον αποκλεισμό ναζιστικών κομμάτων

 

 
Ενστάσεις από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής • Το ΚΚΕ προειδοποιεί για γενικεύσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε εξίσωση της φασιστικής με την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση

Σε πολιτική αντιπαράθεση εξελίσσεται η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να βάλει «φρένο» σε τυχόν είσοδο στη Βουλή του κόμματος που έχει ιδρύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης. Ενώ, ακόμη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι γίνεται απόπειρα συνεννόησης με την αντιπολίτευση, κυβερνητικές πηγές, έσπευσαν να αποδώσουν στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «λόγους πολιτικών εντυπώσεων».

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ προειδοποιεί πως δεν πρόκειται να δεχτεί ρυθμίσεις που προχωρούν σε επικίνδυνες γενικεύσεις, αφήνοντας χώρο και για την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα καταθέσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση για τον αποκλεισμό νεοναζί και καταδικασμένων Χρυσαυγιτών από τις εκλογές. Η πρόταση βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες:

  • Η νομοθετική πρόταση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Η τροπολογία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκώμενο.
  • Η νομοθετική πρόταση να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία.

Πώς εννοεί η κυβέρνηση τη «συνεννόηση»

Σχολιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, πηγές του Μαξίμου προσπάθησαν να την υποβαθμίσουν, μιλώντας για «δηλώσεις και κινήσεις πολιτικών εντυπώσεων».

Επαναλαμβάνουν ότι ο πρωθυπουργός στην πρότασή του έχει τονίσει πως «το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα περιθώρια τα οποία δίνει το Σύνταγμα ώστε να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σε αυτό το πλαίσιο επεδίωξε εδώ κι εβδομάδες ευρύτερη πολιτική συνεννόηση με βάση συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση» και πως «αυτή τη συνεννόηση θα συνεχίσει να επιδιώκει με ανοιχτό πνεύμα διαλόγου».

Και προσθέτουν ότι «δηλώσεις και κινήσεις για λόγους πολιτικών εντυπώσεων δεν βοηθούν. Είναι απαίτηση του δημοκρατικού κόσμου να επιτευχθεί συνεννόηση πάνω σε αυτό το μείζον ζήτημα και η κυβέρνηση θα την επιδιώξει εξαντλώντας κάθε δυνατότητα».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είχε ήδη προδικάσει το αποτέλεσμα του διαλόγου, όπως τον εννοεί και σε άλλες περιπτώσεις η κυβέρνηση, δηλαδή να μιλά για συνεννόηση και τελικά να μην υιοθετεί καμία από τις προτάσεις που κατατίθενται, λέγοντας ότι «θα προχωρήσουμε» διότι αυτό «δεν είναι κάτι που απαιτεί αυξημένες πλειοψηφίες».

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια απόπειρα συνεννόησης με την αντιπολίτευση, στην οποία ελπίζουμε όλοι να πρυτανεύσει η λογική και η ευθύνη. Τα απολύτως αυτονόητα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής ή πολιτικής αντιπαράθεσης», είπε αναφερόμενος στο «κόμμα Κασιδιάρη» και την νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

«Το απολύτως αυτονόητο είναι ότι έχουμε ανθρώπους καταδικασμένους για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, που προσπαθούν με άλλη προβιά να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για να ανακηρύξει ο Άρειος Πάγος υποψήφιο το κόμμα τους. Οφείλει η συντεταγμένη πολιτεία -πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος- να το αποτρέψει. Ο πρωθυπουργός συναισθανόμενος την ευθύνη και το χρέος θα προχωρήσει σ' αυτή την πρωτοβουλία και ελπίζω να τύχει ευρύτερης αποδοχής», πρόσθεσε. 

Και κατέληξε: 

«Σε κάθε περίπτωση αυτό θα το προχωρήσουμε. Δεν είναι κάτι που απαιτεί αυξημένες πλειοψηφίες. Αποσαφηνίζει κάποια πράγματα που ήδη ισχύουν και ταυτόχρονα συναντιέται και με την κοινή λογική. Όταν κάποιος είναι καταδικασμένος και προσπαθεί να παρουσιάσει ένα συγγενή του ως επικεφαλής μιας οργάνωσης, κρύβοντας ότι αυτός είναι η πραγματική ηγεσία, η δημοκρατία δεν πρέπει να είναι αφελής απέναντι σε τέτοιου είδους τρικ και τεχνάσματα».

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Χρειάζονται διορθώσεις

Πηγές από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αναφέρουν ότι το κόμμα δεν είναι αρνητικό επί της αρχής, ωστόσο πρέπει να υπάρξουν διορθώσεις, τις οποίες και έχουν καταθέσει, ώστε η ρύθμιση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και να μην αφήνεται κανένα περιθώριο παρερμηνειών. 

Η Χαριλάου Τρικούπη επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση, διότι έχει επιτραπεί στον Ηλία Κασιδιάρη να ανεβάζει βίντεο και να προωθεί τις πολιτικές του ενώ είναι στη φυλακή. 

ΚΚΕ: Όχι σε γενικεύσεις που αφήνουν χώρο στη θεωρία των δύο άκρων

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, με αφορμή το κυβερνητικό σχέδιο για τον αποκλεισμό ναζιστικών κομμάτων από τις εκλογές, προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ρυθμίσεις που προχωρούν σε επικίνδυνες γενικεύσεις, «αφήνοντας χώρο και για την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που εξισώνει τη φασιστική με την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση. Ούτε φυσικά θα συμφωνήσει να ελέγχεται σε κάθε εκλογική μάχη από τον Άρειο Πάγο η λειτουργία και η δράση του και να εξαρτάται από αυτόν τον έλεγχο η συμμετοχή του στις εκλογές».

Και τονίζει ότι «αυτοί οι επικίνδυνοι δρόμοι ανοίγονται με την επίσημη πολιτική και το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, που αξιοποιείται ήδη για να απαγορευτούν σε μια σειρά χώρες κομμουνιστικά κόμματα και νεολαίες, κομμουνιστικά σύμβολα κ.λπ.»

Το σχόλιο του ΚΚΕ

Για τις κυβερνητικές ρυθμίσεις σχετικά με τους όρους συμμετοχής κομμάτων στις εκλογές​​​​

Για μια ακόμα φορά σε λιγότερο από δύο χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ επαναφέρει το ζήτημα θέσπισης νέων περιορισμών στη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές, στο όνομα της παρεμπόδισης των παραφυάδων της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Το ΚΚΕ έχει διαρκές μέτωπο στην πράξη απέναντι στις εγκληματικές ναζιστικές οργανώσεις, πρωτοστατεί ώστε να απομονωθούν και να ξεριζωθούν από κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά και σχολείο. Έχει αποδειχθεί ότι μόνο το εργατικό – λαϊκό κίνημα με τη δράση του μπορεί να τις τσακίσει, σημαδεύοντας ταυτόχρονα τον πραγματικό ένοχο, στον “κόρφο” του οποίου βρίσκει συστηματικά καταφύγιο το ναζιστικό φίδι: Το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δεχτεί ρυθμίσεις που προχωρούν σε επικίνδυνες γενικεύσεις, αφήνοντας χώρο και για την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που εξισώνει τη φασιστική με την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση. Ούτε φυσικά θα συμφωνήσει να ελέγχεται σε κάθε εκλογική μάχη από τον Άρειο Πάγο η λειτουργία και η δράση του και να εξαρτάται από αυτόν τον έλεγχο η συμμετοχή του στις εκλογές. Αυτοί οι επικίνδυνοι δρόμοι ανοίγονται με την επίσημη πολιτική και το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, που αξιοποιείται ήδη για να απαγορευτούν σε μια σειρά χώρες κομμουνιστικά κόμματα και νεολαίες, κομμουνιστικά σύμβολα κ.λπ. 

Τι λέει το σχέδιο της κυβέρνησης

Σύμφωνα με τη στήλη του Βασίλη Σκουρή, «Παιχνίδια Εξουσίας» (ieidiseis.gr), που παρουσιάζει κατ' αποκλειστικότητα το σχέδιο νόμου, αυτό αναμένεται την επόμενη εβδομάδα και θα δεχτεί επιμέρους αλλαγές μετά τις παρατηρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η παράγραφος 1 του άρθρου 32 του πδ 26/2012, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 29 του ν. 4648/2019, τροποποιείται ως ακολούθως:

«Στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος είτε συνδυασμοί υποψηφίων ενός μόνο κόμματος είτε συνδυασμοί συνασπισμού περισσότερων του ενός συνεργαζόμενων κομμάτων είτε συνασπισμοί ανεξάρτητων υποψηφίων είτε μεμονωμένοι υποψήφιοι. Για την κατάρτιση συνδυασμού θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.

β) Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος του κόμματος να μην έχει καταδικασθεί: βα) σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή ββ) σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή βγ) σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα.

γ) Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται, ιδίως, υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη μελών του κόμματος ή της πραγματικής ηγεσίας του στα αδικήματα του προηγούμενου εδαφίου.

Στην περίπτωση συνασπισμού κόμματος οι ανωτέρω προϋποθέσεις θα πρέπει να συντρέχουν για καθένα από τα κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό.

Μετά το τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 35 του πδ 26/2012, προστίθεται νέο εδάφιο ως ακολούθως:

«Στην περίπτωση κατά την οποία το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου κρίνει ότι συντρέχει η περίπτωση (γ) της παράγραφος 1 του άρθρου 32 για τον αποκλεισμό από τις εκλογές κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, το ζήτημα παραπέμπεται αμελλητί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου που αποφαίνεται εντός δύο (2) ημερών από την παραπομπή».

Πηγή:efsyn.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)