Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Το γεύμα Μητσοτάκη - Μπιν Σαλμάν στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης, οι συνδαιτυμόνες και η… Εύα Καϊλή

Το γεύμα Μητσοτάκη - Μπιν Σαλμάν στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης, οι συνδαιτυμόνες και η… Εύα Καϊλή
 
Με φόντο τις αποκαλύψεις του Politico, παίρνουν άλλες διαστάσεις οι συχνές επαφές του πρωθυπουργού με τον αμφιλεγόμενο Σαουδάραβα ηγέτη.
Εύλογα και πολύ σημαντικά ερωτηματικά προκαλεί το χθεσινό άρθρο του Politico, εν μέσω ερευνών για το QatarGate, σχετικά με τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και για το αν τελικά ο πρωθυπουργός είπε «ναι» στην πρόταση που φέρεται να του έκανε για κοινή διεκδίκηση φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030.

Σύμφωνα με το άρθρο του Politico, το οποίο υπογράφει ο Ali Walker, η Σαουδική Αραβία, στην πραγματικότητα θέλει να «εξαγοράσει» το Μουντιάλ, καθώς προσφέρθηκε να πληρώσει για την κατασκευή σταδίων σε Ελλάδα και Αίγυπτο, αν συμφωνούσαν να συνεργαστούν με το κράτος της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να διοργανώσουν από κοινού τη διοργάνωση.

Η «δραματική προσφορά», πιθανότατα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, φέρεται να έγινε, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το καλοκαίρι του 2022 στην Αθήνα.

Γεύμα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας με σύνθεση που προκαλεί απορίες

Οι δυο τους συναντήθηκαν επίσημα, όντως, το καλοκαίρι του 2022 στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως είχαν την ευκαιρία να τα πουν και στο Four Seasons, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τα φλας, σε ένα γεύμα που παράθεσε ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης του ΑΝΤ1, Θοδωρής Κυριακού, προς τιμήν του διάδοχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας.

Η σύνθεση των καλεσμένων, όμως, προκαλεί απορίες.

Στο Arion Astir Palace έκαναν «παρέλαση» αρχηγοί κρατών, ευρωβουλευτές, Ρώσοι ολιγάρχες, επιχειρηματίες, αλλά και η Εύα Καϊλή, η οποία υπενθυμίζουμε είναι υπό κράτηση στο πλαίσιο των ερευνών για το QatarGate και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, τον οποίο διεθνή ΜΜΕ έβαλαν, επίσης, στο «κάδρο» του σκανδάλου, με τον ίδιο ωστόσο ν’ απαντά ότι πήρε από το Κατάρ δώρο μόνο μια μπάλα και ένα κουτί σοκολάτες.

Το γεύμα είχε αποκαλύψει τον περασμένο Σεπτέμβριο η ιταλική εφημερίδα, Domani, με έδρα τη Ρώμη, καθώς είχε και ιταλικό «άρωμα», λόγω της παρουσίας του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και νυν προέδρου του κόμματος Italia Viva, Ματέο Ρέντσι (το επιτελείο του ανέφερε ότι είχε προσκληθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το ταξίδι του δεν είχε επαγγελματικό χαρακτήρα).

Στο γεύμα συμμετείχαν, επίσης, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο ομόλογός του του Μαυροβουνίου, Ντρίταν Αμπάζοβιτς, ο επιχειρηματίας Λέοναρντ Μπλαβάτνικ με καταγωγή από τη Ρωσία (η περιουσία του είναι 35,4 δις. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, κάτι που τον κατατάσσει μεταξύ του 20ου και του 33ου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο).

Για τα κριτήρια επιλογής των καλεσμένων η ιταλική εφημερίδα δεν ανέφερε το παραμικρό και πιθανότατα δεν θα μάθουμε και ποτέ, όμως αναμφίβολα δημιουργούνται ερωτήματα.

Η Εύα Καϊλή και ο Μαργαρίτης Σχοινάς ρωτήθηκαν, τότε, από την εφημερίδα για το γεύμα, όμως αμφότεροι αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το παραμικρό.

Πηγή: ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

  1. Οικογένεια Μητσοτάκη Οικόσημο η κουτάλα και χορηγοί οι ηλίθιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)