Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

«Μάστιγα» οι ληστείες στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης-Ζωές σε κίνδυνο για λίγα…ευρώ

«Μάστιγα» οι ληστείες στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης-Ζωές σε κίνδυνο για λίγα…ευρώ 


 

 Μετά τα καταστήματα ψιλικών και τα μίνι-μάρκετ, σε μάστιγα τείνουν να εξελιχθούν το τελευταίο διάστημα οι κλοπές και οι ληστείες στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης.

Σχεδόν σε καθημερινή βάση πια, ληστές συνήθως κραδαίνοντας μαχαίρια εισβάλλουν στα φαρμακεία και απειλώντας υπαλλήλους και ιδιοκτήτες αποσπούν τα χρήματα της ημέρας, τα οποία όπως αναφέρουν στο GRTimes τα μέλη του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τις περισσότερες φορές δεν ξεπερνούν τα λίγα ευρώ.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα φαρμακεία έχουν μπει στο στόχαστρο των κακοποιών. Ληστείες υπό την απειλή αιχμηρού αντικειμένου, με τους επιτήδειους να αρπάζουν τα χρήματα από την ταμειακή μηχανή των φαρμακείων καταγράφονται σχεδόν μέρα παρά μέρα» τονίζει αναφορικά με το θέμα, ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσης Ευγενίδης.  

Φαρμακεία

«Από τις αρχές της εβδομάδας μέχρι και σήμερα το πρωί έχουν καταγραφεί τουλάχιστον πέντε ληστείες σε φαρμακεία. Και το παράδοξο είναι ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ληστές φεύγουν είτε με μικροποσά, είτε με λίγα κέρματα καθώς οι συναλλαγές πλέον στην συντριπτική τους πλειοψηφία γίνονται με POS. Η εικόνα του «φορτωμένου» φαρμακείου είναι μια εικόνα της περασμένης 20ετίας» υπογραμμίζει στο GRTimes από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου, Γιώργος Κιοσές.

Φυσικά από το…μενού των κακοποιών δε λείπουν και οι διαρρήξεις οι οποίες προκαλούν φθορές στα καταστήματα, την αποκατάσταση των οποίων επωμίζονται οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί. «Έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν και οι διαρρήκτες, οι οποίοι για να εισέλθουν στο εσωτερικό, κατεβάζουν υαλοπίνακες, παραβιάζουν στόρια, σπάνε κλειδαριές και γενικώς προκαλούν ζημιές στα φαρμακεία» σημειώνει ο κ. Ευγενίδης.

Εκτεθειμένα τα φαρμακεία και δύσκολες εφημερίες

Σε ερώτηση αναφορικά με τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου καθώς δεκάδες υπάλληλοι καθημερινά θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα, ο γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ανέφερε πως «έχουμε κάνει συναντήσεις με την ηγεσία της Αστυνομίας, όμως μέχρι στιγμής δε φαίνεται να αλλάζει κάτι. Τα φαρμακεία, οι υπάλληλοι και οι ιδιοκτήτες παραμένουν καθημερινά εκτεθειμένα, με πλήθος δύσκολων εφημεριών, αφού οι κακοποιοί, «χτυπούν» συνήθως τις βραδινές ώρες».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΦΣΘ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το σοβαρό αυτό ζήτημα. Και τον Ιανουάριο του 2018 είχε γίνει συνάντηση με την ηγεσία της ΕΛΑΣ, καθώς και τότε υπήρχε έξαρση κλοπών και διαρρήξεων στα φαρμακεία της πόλης, ενώ είχαμε ζητήσει και επείγουσα συνάντηση τον Οκτώβριο του 2019 για το ίδιο λόγο», τονίζει από την πλευρά του ο κ. Ευγενίδης.

Τη μια μέρα τους συλλαμβάνουν και την άλλη μέρα είναι ελεύθεροι

Ο τελευταίος μάλιστα δεν δίστασε να τονίσει ότι «αγκάθι» για την αντιμετώπιση του φαινομένου αποτελεί «το νομοθετικό κενό που υπάρχει και αφορά στην αντιμετώπιση αυτών των κακοποιών. Η αστυνομία δηλαδή τους συλλαμβάνει και την επόμενη ημέρα με απόφαση της Δικαιοσύνης αφήνονται ελεύθεροι. Πρέπει να ανοίξει μια σοβαρή κουβέντα γύρω από το θέμα, διότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν αισθάνεται ασφαλής ούτε στο χώρο εργασίας του, ούτε στο σπίτι του», τόνισε ο πρόεδρος του ΦΣΘ.

«Εκείνο που έχει σημασία, είναι να εξασφαλισθεί η σωματική ακεραιότητα και να μην κινδυνεύσει κανένας υπάλληλος από τις πράξεις αυτές. Δε χρειάζεται για λίγα ευρώ να μπει κανείς στη διαδικασία για ηρωισμούς» αντέτεινε από την πλευρά του ο κ. Κιοσές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)