Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Συλλαλητήριο στο Μέγαρο Μαξίμου


 ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΔΕΝΔΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΕΡΓΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Με μαζικότατη - μαχητική συμμετοχή δενδροκαλλιεργητών και αμπελοκαλλιεργητών από Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα, Ημαθία, Φλώρινα, Κοζάνη, Φθιώτιδα πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική σύσκεψη που διοργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων στην Αγιά - Λάρισας. Στην σύσκεψη τονίστηκε ο εμπαιγμός από την πλευρά της Κυβέρνησης και του Υπουργείου σχετικά με την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε προϊόντα στα οποία υπήρχε δέσμευση από την Κυβέρνηση ότι θα ενισχυθούν και ακόμη δεν έχουν δοθεί οι ενισχύσεις. Επικρατεί οργή και αγανάκτηση καθώς δεν μπορούμε να αγοράσουμε τα απαραίτητα μέσα και εφόδια για να συνεχιστεί η καλλιεργητική δραστηριότητα αφού δεν υπάρχει εισόδημα ή είναι πολύ μειωμένο εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών. Ούτε έχει ανακοινωθεί ακόμη η στήριξη στα Κεράσια όπως είχε δεσμευτεί το κυβερνητικό κλιμάκιο στην συνάντηση μας στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε άλλα προϊόντα (πχ Σταφύλια, Αμύγδαλα, Καπνά, Φασόλια κ.α) η Κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική του διαίρει και βασίλευε δίνοντας επιλεκτικά χρήματα σε κάποιες περιοχές και αφήνοντας έξω από την ενίσχυση ολόκληρες περιοχές με ομοειδή προϊόντα κρατώντας ισορροπίες σε τοπικούς βουλευτές και παράγοντες όμως η επιβίωση μας δεν είναι παιχνίδι ισορροπιών ή ψήφων. Πολλά προϊόντα δεν θα ενισχυθούν με αποτέλεσμα συνάδελφοι μας να μην έχουν την δυνατότητα να καλλιεργήσουν.

Με τους αγώνες μας, τα μαζικά συλλαλητήρια και μπλόκα, την ενότητα και αποφασιστικότητα μας αναδείξαμε την οξύτητα των προβλημάτων και αναγκάσαμε την Κυβέρνηση να δώσει δεσμεύσεις. Από όλους τους ομιλητές τονίστηκε η αναγκαιότητα να συνεχίσουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις με πανελλαδικό συντονισμό αυτών των περιοχών ώστε εδώ και τώρα η Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει δώσει και ως τώρα δεν τις έχει τηρήσει.

Δεν κάνουμε πίσω από το δικαίωμα μας στην επιβίωση και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, να παράγουμε και να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη ούτε θέλουμε ζωή με επιδόματα και pass. Επενδύουμε χρήματα, δουλεύουμε σκληρά, απαιτούμε να πουλάμε την παραγωγή μας σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνει βιώσιμο εισόδημα να συνεχίζουμε την δραστηριότητα μας.

Περιμένουμε άμεσα εξαγγελίες και δεσμεύσεις από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο για να αποζημιωθούν όλα τα προϊόντα στα οποία έχει υπάρξει απώλεια εισοδήματος λόγω χαμηλών τιμών, συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, ζημιών στην παραγωγή καθώς και χρονοδιάγραμμα πληρωμής των χρημάτων για τα προϊόντα που ήδη έχουν ανακοινωθεί.

Αν αυτό δεν υλοποιηθεί τότε η ομόφωνη απόφαση μας είναι να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα την Τετάρτη 5 Απριλίου και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης απέναντι μας.

Ο αγώνας μας είναι δίκαιος, αφορά την επιβίωση μας, πανελλαδικά συντονισμένος από την ΠΕΜ, τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς στις συγκεκριμένες περιοχές και προϊόντα.

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

Ø Άμεση καταβολή των χρημάτων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που έχει ανακοινωθεί η στήριξη και πρέπει να καλύπτουν όλους τους Νομούς της χώρας.

Ø Άμεση ένταξη και καταβολή των χρημάτων στα προϊόντα στα οποία δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει το χαμένο εισόδημα το κυβερνητικό κλιμάκιο στην συνάντηση στο Μέγαο Μαξίμου.

Ø Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και να ενταχθούν στην αναπλήρωση εισοδήματος όλα τα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής και η Κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει στήριξη. (Βαμβάκι, Αμύγδαλα, Καρύδια, Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Βρώσιμη Ελιά, Ακτινίδια κ.α)

Ø Να δοθούν από το Ουκρανόμετρο τα 72€/στρέμμα σε όλα τα προϊόντα και τους παραγωγούς που έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ø Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο νομοθετικά κατοχυρωμένο και φυσικά αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ για το 2023 καθώς τα ψίχουλα των 76εκ ευρώ που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι κοροϊδία. Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του Προστίμου Ρύπων. Γενναία επιδότηση μέσων και εφοδίων καθώς και τον ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

Ø Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την παραγωγική διαδικασία.

Ø Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να εξοφληθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για το 2022.

Με την ενότητα μας, τον οργανωμένο αγώνα μας, την μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη 5 Απριλίου θα νικήσουμε!

Η Γραμματεία της Π.Ε.Μ

 

1 σχόλιο:

  1. Μη ξεχάσετε να πάρετε και τις κοπριές μαζί σας. Εκείνες που ξέρατε κάποτε να αφήνετε μπροστά σε πόρτες, Λουστείτε τες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)