Η σχετική τροπολογία γεννά εύλογα ερωτηματικά και δείχνει για άλλη μία φορά τις κυβερνητικές διαθέσεις για τη διαλεύκανση της πολύνεκρης τραγωδίας.
Η τροπολογία έρχεται στον απόηχο των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι τα Τέμπη θα κοστίσουν πολιτικά στη Νέα Δημοκρατία, ενόψει των εκλογών και δίνει προκλητική ασυλία στα τρία μέλη της Επιτροπής τη στιγμή που 57 οικογένειες θρηνούν κάποιον δικό τους άνθρωπο.
Σύμφωνα με την τροπολογία, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς (πρόεδρος της Επιτροπής), Χρήστος Πυργίδης και Βασίλειος Προφυλλίδης «δεν δέχονται οδηγίες και υποδείξεις δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας της ως άνω Επιτροπής εκτός αν ενήργησαν με δόλο».
Ακαταδίωκτο για τα μέλη μίας Επιτροπής, που η γνώμη της οποίας θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την άσκηση δικαιωμάτων των συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών, είναι κάτι που μάλλον δεν έχει ξαναγίνει.
Αν δεν είναι υπεύθυνοι οι ειδικοί που διόρισε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να ρίξει «φως» στην υπόθεση, τότε ποιος άλλος είναι; Γιατί να προστατεύονται τα μέλη της Επιτροπής και να μην ευθύνονται, όπως εξ ορισμού οφείλουν;
Τι προβλέπει σε περίπτωση που κάποιος συγγενής θύματος ή τραυματίας ή οποιοσδήποτε άλλος θελήσει να κινηθεί εναντίον τους για λάθη ή παραλείψεις; Θα πρέπει για να πάει η υπόθεση στα δικαστήρια να προηγηθεί έγκριση από τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, διαφορετικά θα μπαίνει στο «συρτάρι».
«Αν ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής διώκονται ή ενάγονται για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους μετά από έγκριση σχετικού αιτήματος από τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η δικαστική υποστήριξη και εκπροσώπησή τους δύναται να ανατίθεται σε λειτουργό ταυ Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), κατόπιν απόφασης του Προέδρου του ΝΣΚ, ή σε δικηγόρο της επιλογής τους η αμοιβή του οποίου καταβάλλεται από το Δημόσιο σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 29 του ν. 4831/2021 (Α" 170)», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εν ολίγοις, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος παραπέμπονται στο με μεγάλες καθυστερήσεις σύστημα της νομικής βοήθειας, το οποίο δεν οδηγεί σε διορισμό και εκπροσώπηση από δικηγόρους της επιλογής του δικαιούχου, αλλά από δικηγόρους ειδικού δημόσιου καταλόγου, τα μέλη θα έχουν σίγουρα μία πιο ευαίσθητη μεταχείριση.
Σάρλης: Η κυβέρνησης του παρακράτους που θέλει να ανατρέψει το βαθύ κράτος
Το θέμα κατήγγειλε και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Σάρλης, ο οποίος έκανε λόγο για βολικό ακαταδίωκτο.
«Σήμερα ο γιατρός Υπουργός Δικαιοσύνης παίζει με άλλα άρθρα του Ποινικού Κώδικα διαλύοντας ακόμη περισσότερο τη συνοχή που είχε ως νομοθέτημα, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει την τηλεοπτική του παρουσία, ως μέλους της κυβέρνησης των εκ των υστέρων ευαίσθητων και αυστηρών με τα ζητήματα ασφάλειας.
Της κυβέρνησης του παρακράτους που θέλει να ανατρέψει το "βαθύ κράτος".
Σε όλα τους "αυστηροί" σε αυτή την κυβέρνηση.
Επιεικείς μόνο με ο,τι τους εξυπηρετεί ή θα μπορούσε αντικειμενικά να τους εξυπηρετήσει.
Να όπως θα ήταν τα λάθη και οι παραλείψεις της έκτακτης επιτροπής εμπειρογνωμόνων που ανέλαβε να διερευνήσει το δυστύχημα των Τεμπών "και τις διαχρονικές ευθύνες".
Να, εδώ ένα ακόμα ωραίο και βολικό ακαταδίωκτο», έγραψε στην ανάρτησή του.
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου