Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Παραιτήσεις αξιοπρέπειας στη Δικαιοσύνη

 

 
Μετά τη Διονυσία Μπιτζούνη που παραιτήθηκε από την Εταιρεία Δικαστικών Λειτουργών, καταγγέλλοντας εκλογικές αθλιότητες, τρεις ακόμη δικαστικοί ακολούθησαν τον δρόμο της παραίτησης.

Αλυσιδωτές ήταν χθες οι αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση της ηχηρής παραίτησης της αρεοπαγίτη ε.τ. Διονυσίας Μπιτζούνη από το Δ.Σ. της «Εταιρείας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες» (ΕΕΔΛΔΕ) αμέσως μετά την επανεκλογή της («Μια ηχηρή παραίτηση στην Εταιρεία Δικαστικών Λειτουργών», «Εφ.Συν.», 21.3.2023).

Ολα δείχνουν ότι οι καταγγελίες της για αθλιότητες και κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού της ΕΕΔΛΔΕ, προκειμένου να ωφεληθούν οι «προτιμώμενοι» υποψήφιοι, έχουν βάση και υπόσταση, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια αμφιβολιών. Ακολούθησε η παραίτηση του επίτιμου αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Βασίλη Μαρκή, ενός δικαστικού λειτουργού καθολικής αποδοχής, που έγινε σιωπηλά αλλά φαίνεται εντούτοις ότι «ακούστηκε» πολύ δυνατά. Την επιλογή της παραίτησης ακολούθησε και η αντεισαγγελέας εφετών Αρετή Σκαφίδα.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Δημήτρης Βερβεσός, σε μια αυστηρή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ρωτά την πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), Μαργαρίτα Στενιώτη (που είναι και μέλος της ΕΕΔΛΔΕ), αν αληθεύουν οι καταγγελίες της κ. Μπιτζούνη και αν συμβαίνουν τελικά στους κόλπους της Δικαιοσύνης φαινόμενα όπως η νοθεία εκλογικού αποτελέσματος, ενώ καλεί την κ. Στενιώτη να πάρει θέση και την ΕνΔΕ να πάψει να αποσιωπά τα του οίκου της. Σε αντίθετη περίπτωση, η σιωπή θα σημαίνει ομολογία, σημειώνει ο κ. Βερβεσός.

Τέλος, ακολούθησε η επιστολή παραίτησης* της προέδρου Eφετών Αρετής Γρηγορίου, εξαιρετικά αποκαλυπτική για όσα αδιανόητα έγιναν. Στην επιστολή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στις αρχαιρεσίες για το Δ.Σ. ψήφισαν μη ταμειακώς εντάξει μέλη και πολλοί απόντες (!), όπως και πολλά νέα μέλη με εγγραφή της τελευταίας στιγμής, χωρίς να πληρώσουν συνδρομή. «Δόθηκε υπόσχεση κάλυψης του κόστους της συνδρομής εγγραφής των ως άνω νέων μελών από συγκεκριμένη υποψήφια συνοδευόμενη από πρόταση σταυροδότησης συγκεκριμένων οκτώ ατόμων. Στην εν λόγω πρόταση μάλιστα εμπεριέχονταν οι εκφράσεις “αν (...) δεν έχεις σε κάποιον άλλο υποψήφιο υποχρέωση” (όχι προτίμηση) και “(...)το κόστος συνδρομής θα καλυφθεί από(...)”.

»Τα παραπάνω και ιδιαίτερα το [τελευταίο] γεγονός της αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς (υποδείξεις για κατευθυνόμενη σταυροδοσία), ανεξαρτήτως του ότι προφανώς επέφεραν αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος και θέτουν ζήτημα νομιμότητας των εκλογών, έρχονται σε αντίθεση με την προσωπική ηθική μου, την πολύχρονη συνδικαλιστική μου δράση στην εν λόγω εταιρεία, αλλά και στον θεσμό της Δικαιοσύνης τον οποίο υπηρετώ ως Πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων. Κατόπιν τούτων, επειδή αρνούμαι να αποδεχθώ, πόσο μάλλον να συμβάλω στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας και του σκοπού της ΕΕΔΛΔΕ, της οποίας υπήρξα ένα από τα πρώτα μέλη μετά την ίδρυσή της το 1989, υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του Δ.Σ. [...]», αναφέρει η κ. Γρηγορίου.

Φαίνεται ότι τελικά τα αθέμιτα μέσα δεν αποτελούν εργαλείο αποκλειστικά του επιτελικού κράτους.

*Η επιστολή παραίτησης:

Προς την κ. Μαρία Παπαδημητρίου, Πλειοψηφήσασα σύμβουλο κατά τις αρχαιρεσίες της 11ης/3/2023 της «Εταιρείας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες» ενόψει της συγκρότησης του νέου ΔΣ
Υπόψη των μελών της ΕΕΔΛΔΕ

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
Αρετής Γρηγορίου, Προέδρου Εφετών Δ.Δ.

Στις 11.3.2023 κατά τη διάρκεια της Καταστατικής Γενικής Συνέλευση και των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής της «Εταιρείας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες», υπέπεσαν στην αντίληψή μου (αλλά και πολλών μελών της εταιρείας που επικοινώνησαν μαζί μου) ενέργειες που συνιστούν παραβάσεις της εκλογικής διαδικασίας, αδιανόητες, κατά την άποψη μου, για σωματείο δικαστικών λειτουργών.

Ειδικότερα παρατηρήθηκε:
1. Συμμετοχή, στην Καταστατική Γενική Συνέλευση της 11.3.2023, στην ψηφοφορία για τροποποίηση του καταστατικού και στην διαδικασία διεξαγωγής των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής, μη ταμειακώς εντάξει μελών, κατά παράβαση των διατάξεων των άρθρων 5α, 5β, 8 11 του καταστατικού.

2. Συμμετοχή στην ψηφοφορία για την εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής μεγάλου αριθμού απόντων μελών κατά παράβαση της εφαρμοζόμενης, κατ' εξαίρεση και υπό προϋποθέσεις, διάταξης του άρθρου 5γ του καταστατικού περί Επιστολικής ψήφου.

3. Αθρόες εγγραφές νέων μελών κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής χωρίς καταβολή συνδρομής εξ ιδίων.

4. Υπόσχεση κάλυψης του κόστους της συνδρομής εγγραφής των ως άνω νέων μελών από συγκεκριμένη υποψήφια συνοδευόμενη από πρόταση σταυροδότησης συγκεκριμένων  οκτώ ατόμων.   Στην εν λόγω  πρόταση   μάλιστα  εμπεριέχονταν οι εκφράσεις «αν ... δεν έχεις σε κάποιον άλλο υποψήφιο υποχρέωση», (όχι προτίμηση) και «...το κόστος συνδρομής θα καλυφθεί από...».

Τα παραπάνω και ιδιαίτερα το υπό στοιχείο (4) γεγονός της αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς (υποδείξεις για κατευθυνόμενη σταυροδοσία), ανεξαρτήτως του ότι προφανώς επέφεραν αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος και θέτουν ζήτημα νομιμότητας των εκλογών, έρχονται σε αντίθεση με την προσωπική ηθική μου, την πολύχρονη συνδικαλιστική μου δράση στην εν λόγω εταιρεία, αλλά και στο θεσμό της Δικαιοσύνης τον οποίο υπηρετώ ως Πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων.

Κατόπιν τούτων, επειδή αρνούμαι να αποδεχθώ, πόσο μάλλον να συμβάλλω στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας και του σκοπού της «Εταιρείας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες», της οποίας υπήρξα ένα από τα πρώτα μέλη μετά την ίδρυση της το 1989, υποβάλλω την παραίτηση μου από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, για τη συγκρότηση του οποίου κλήθηκα μετά τις παραιτήσεις των εκλεκτών συναδέλφων μου κ. Διονυσίας Μπιτζούνη ε.τ. Αρεοπαγίτου, κ. Βασιλείου Μαρκή, Αντεισαγγελέα Α.Π. ε.τ. και Επίτιμου Προέδρου της «Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος» και της κ. Αρετής Σκαφίδα, Αντεισαγγελέα Εφετών που προηγήθηκαν.

Αθήνα 21.03.2023
Αρετή Γρηγορίου
Πρόεδρος Εφετών Δ.Δ.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)