Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Τραγωδία στα Τέμπη: Ολονύχτιες προσπάθειες των πυροσβεστών για τον εντοπισμό αγνοουμένων

Διασώστες στο σημείο του δυστυχήματος στα Τέμπη 


Μόνο τα γερανοφόρα οχήματα σταματούν κατά την διάρκεια της νύχτας τις επιχειρήσεις στο σημείο του δυστυχήματος στα Τέμπη. Παραμένει άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι προσπάθειες ταυτοποίησης θυμάτων.

Ολονύχτια θα είναι η προσπάθεια των πυροσβεστών στο σημείο του δυστυχήματος στα Τέμπη, ανάμεσα στα συντρίμμια των βαγονιών των δύο τρένων, για να βρουν τυχόν άλλους αγνοούμενους.

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση των ερευνών στα δύο πρώτα βαγόνια της πρώτης θέσης, την καφετέρια και ένα επιβατικό βαγόνι, σειρά έχει πάρει το τρίτο στη σειρά κατεστραμμένο βαγόνι και πρώτο της δεύτερης θέσης.

Πλέον, ο επίσημος μακάβριος απολογισμός έχει φτάσει στους 38 νεκρούς, με την Προϊστάμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεοντάρη, να κάνει λόγο για 43 νεκρούς. Από τους 72 νοσηλευόμενους επιβάτες, 15 πήραν εξιτήριο και παραμένουν για νοσηλεία 57 επιβάτες, εκ των οποίων 6 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι προσπάθειες ταυτοποίησης θυμάτων μέσω DNA.

Στιγμιότυπο από το σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη
Στιγμιότυπο από το σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη NEWS 24/7
Διασώστες στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη
Διασώστες στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME NEWS


Στο Νοσοκομείο της Λάρισας έχουν μεταβεί συγγενείς θυμάτων και αγνοουμένων για την αβάσταχτη υποχρέωση της αναγνώρισης, παρουσία ψυχολόγων για την υποστήριξή τους, ωστόσο υπάρχουν πολλές περιπτώσεις θυμάτων που ο μόνος τρόπος να υπάρξει ταυτοποίηση θα είναι μέσω της λήψης DNA και ακολουθείται το ίδιο πρωτόκολλο με την τραγωδία στο Μάτι.

Έχει συσταθεί εκ νέου η ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων και αναγνώρισης πτωμάτων με την συνδρομή ιατροδικαστών και στελεχών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και του Ανθρωποκτονιών από όλη την χώρα, που έχουν σπεύσει στην Λάρισα για να βοηθήσουν στο δύσκολο έργο της τέλεσης των νεκροτομών και της διαδικασίας λήψης γενετικών υλικών για ταυτοποίηση.

Τραγωδία στα Τέμπη: Ολονύχτιες προσπάθειες των πυροσβεστών για τον εντοπισμό αγνοουμένων
EUROKINISSI

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις πλήρως απανθρακωμένων σορών ή και μη άρτιων σορών, παρά μόνο ανθρωπίνων μελών… Η πλειονότητα των θυμάτων δυστυχώς ήταν νέοι άνθρωποι και φοιτητές.

Πρόκειται για το χειρότερο δυστύχημα που έχει συμβεί στη χώρα με τρένα. Η επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, στην οποία επέβαιναν 342 επιβάτες και συνολικά 10 άτομα προσωπικό, συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία στην οποία επέβαιναν 2 άτομα προσωπικό.

Σύλληψη του σταθμάρχη Λάρισας

Στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας που έχει αναλάβει και την προανάκριση έχουν καταθέσει ως μάρτυρες τρία άτομα, εκ των οποίων ένας εκπρόσωπος της εταιρείας και δύο υπάλληλοι και στη συνέχεια προσήχθη, εξετάστηκε παρουσία της εισαγγελέως Λάρισας ο 59χρονος Σταθμάρχης ως ύποπτος και εν τέλει συνελήφθη.

Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη
Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Το κατηγορητήριο σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά σε διώξεις για Ανθρωποκτονίες κατά συρροή από αμέλεια, για πρόκληση βαρέων και επικίνδυνων σωματικών βλαβών από αμέλεια και για πλήθος άλλων πλημμεληματικού χαρακτήρα διώξεις που αφορούν στις συγκοινωνίες και στην καταστροφή του δικτύου.

Ο ίδιος, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αρνήθηκε πως ευθύνεται αποκλειστικά εκείνος για την τραγική αυτή έκβαση και απέδωσε το δυστύχημα σε πιθανή τεχνική βλάβη του συστήματος που κατά τους ισχυρισμούς του, δεν «υπάκουσε» στους χειρισμούς του. Αυτό βεβαίως θα διερευνηθεί και από πραγματογνώμονα που θα οριστεί από την αρμόδια προανακριτική Αρχή, ο οποίος θα εξετάσει τα ευρήματα και στο σημείο.

Διασώστες στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη
Διασώστες στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

Υπό την εποπτεία του αρμόδιου εισαγγελέα έχει συλλεχθεί προανακριτικό υλικό, από το σταθμαρχείο της Λάρισας, το σημείο του δυστυχήματος και άλλα σημεία ενδιαφέροντος.

Η σύγκρουση ήταν σφοδρή με αποτέλεσμα τα τρένα να μετατραπούν σε μία άμορφη μάζα σιδερικών και να ξεσπάσει αμέσως πυρκαγιά στις μηχανές και στα δύο πρώτα βαγόνια, στα συντρίμμια των οποίων εγκλωβίστηκαν πολλοί άνθρωποι και βρήκαν τραγικό θάνατο.

Τραγωδία στα Τέμπη: Ολονύχτιες προσπάθειες των πυροσβεστών για τον εντοπισμό αγνοουμένων
INTIME NEWS

Οι πρώτοι αστυνομικοί και πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο, έβρισκαν δεκάδες τραυματίες ακόμα και ακρωτηριασμένους που είχαν εκσφενδονιστεί στα χωράφια, ενώ όσοι είχαν χτυπήσει ελαφρά ή καθόλου σε κατάσταση σοκ και εκείνοι προσπαθούσαν να απομακρυνθούν μέσα από τους καπνούς, τις φλόγες και το σκοτάδι και να προσπαθήσουν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, σπάζοντας τα παράθυρα και τις πόρτες για να βγουν από τα γερμένα βαγόνια.

Διασώστες στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη
Διασώστες στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS

Αμέσως μετά το δυστύχημα ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός τέθηκε σε συναγερμό. Τα πρώτα θύματα υποδέχτηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας που εφημέρευε και λόγω των συνθηκών αποφασίστηκε να λειτουργήσει εκτάκτως και το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας και της Κατερίνης, όπως επίσης τέθηκαν σε ετοιμότητα για την υποδοχή βαρέων περιστατικών και εγκαυματιών τα νοσοκομεία Παπανικολάου και Γεννηματά της Θεσσαλονίκης και τα νοσοκομεία της Αττικής, όπως επίσης τέθηκε σε συναγερμό η 1η Στρατιά και τα στρατιωτικά νοσοκομεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Διασώστες στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη
Διασώστες στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS

Στην Λάρισα μετέβησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μεταφορών με τον κ. Καραμανλή να υποβάλει την παραίτησή του από το Υπουργείο του.

Η νεότερη επίσημη ενημέρωση από Πυροσβεστική και Αστυνομία

Συνέχεια της έκτακτης ενημέρωσης, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα με πυρκαγιά, στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών πραγματοποίησαν σήμερα, 01 Μαρτίου 2023, στις 18:45, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης και η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β' Κωνσταντία Δημογλίδου, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

"Οι δυνάμεις, αφού ολοκλήρωσαν τις έρευνές τους στο βαγόνι της πρώτης θέσης, της επιβατικής αμαξοστοιχίας, και στο βαγόνι - εστιατόριο, τώρα επιχειρούν στο πρώτο επιβατικό βαγόνι της δεύτερης θέσης. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ταυτοποίησης στο βαγόνι - εστιατόριο διεξήχθη υπό ακραίες συνθήκες υψηλού πυροθερμικού φορτίου της τάξεως των 1.300 βαθμών κελσίου, γεγονός που δυσχέραινε τη σχετική διαδικασία".

Πηγή:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)