Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Παγκόσμια έλλειψη ρυζιού το 2023: Η μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας

Παγκόσμια έλλειψη ρυζιού το 2023: Η μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας
 
 
 
Η μεγαλύτερη έλλειψη στην παγκόσμια ποσότητα ρυζιού τα τελευταία 20 χρόνια.
«Καμπανάκι» κρούει η παγκόσμια αγορά ρυζιού, καθώς από την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή του μειώνεται με αποτέλεσμα να εκτοξεύει τις τιμές για περισσότερους από 3,5 δισεκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην περιοχή Ασία-Ειρηνικού που καταναλώνεται το 90% της παγκόσμιας παραγωγής.

Σύμφωνα με τη Fitch Solutions, η παγκόσμια αγορά ρυζιού πρόκειται να σημειώσει το μεγαλύτερο έλλειμμα των τελευταίων 20 χρόνων μέσα στο 2023.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πιο εμφανής αντίκτυπος του παγκόσμιου ελλείμματος ρυζιού ήταν, και εξακολουθεί να είναι, οι υψηλές τιμές του ρυζιού εδώ και μια δεκαετία», δήλωσε ο Τσαρλς Χαρτ, αναλυτής εμπορευμάτων της Fitch Solutions. Οι τιμές του ρυζιού αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα μέχρι το 2024, σύμφωνα με έκθεση της Fitch Solutions Country Risk & Industry Research

Η τιμή του ρυζιού ήταν κατά μέσο όρο 17,30 δολάρια ανά cwt (μονάδα μέτρησης ρυζιού, περίπου 50 κιλά) έως το 2023 και θα μειωθεί μόνο στα 14,50 δολάρια ανά cwt το 2024.

«Δεδομένου ότι το ρύζι είναι το βασικό προϊόν διατροφής σε πολλές αγορές της Ασίας, οι τιμές είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων και της επισιτιστικής ασφάλειας, ιδιαίτερα για τα φτωχότερα νοικοκυριά» αναφέρει ο Χαρτ.

Έλλειψη 8,7 εκατ. τόνοι

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της έκθεσης, το παγκόσμιο έλλειμμα για το 2022-2023 θα ανέλθει σε 8,7 εκατομμύρια τόνους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο παγκόσμιο έλλειμμα ρυζιού από το 2003-2004, όταν οι παγκόσμιες αγορές ρυζιού δημιούργησαν έλλειμμα 18,6 εκατομμυρίων τόνων, είπε ο Χαρτ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η έλλειψη ρυζιού οφείλεται τόσο από τον πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζεται εδώ και ένα χρόνο όσο και από την παρατεταμένη κακοκαιρία σε Κίνα και Πακιστάν. Το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, εκτάσεις καλλιεργήσιμων εδαφών στη μεγαλύτερη παραγωγό ρυζιού στον κόσμο, την Κίνα μαστίστηκαν από έντονες καλοκαιρινές βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Ομοίως, το Πακιστάν - το οποίο αντιπροσωπεύει το 7,6% του παγκόσμιου εμπορίου ρυζιού - είδε την ετήσια παραγωγή να βυθίζεται κατά 31% από έτος σε έτος λόγω των σοβαρών πλημμυρών πέρυσι.

Το ρύζι είναι μια ευάλωτη στις καιρικές συνθήκες καλλιέργεια και έχει την υψηλότερη πιθανότητα ταυτόχρονης απώλειας συγκομιδής κατά τη διάρκεια ενός γεγονότος Ελ Νίνιο, σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη .

Την ίδια ώρα, το ρύζι γίνεται μια ολοένα και πιο ελκυστική εναλλακτική λύση μετά την άνοδο της τιμής άλλων σιτηρών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, γεγονός που αύξησε τη ζήτηση.

Η κατάσταση του παγκόσμιου ελλείμματος στην παραγωγή ρυζιού θα αυξήσει το κόστος εισαγωγής ρυζιού για τους μεγάλους εισαγωγείς ρυζιού όπως η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και οι αφρικανικές χώρες το 2023», σημειώνει στο CNBC ο Oscar Tjakra, ανώτερος αναλυτής στην παγκόσμια τράπεζα τροφίμων και γεωργίας Rabobank.

Ποιες χώρες θα επηρεαστούν

Πολλές χώρες θα αναγκαστούν επίσης να αποσύρουν τα εγχώρια αποθέματά τους και οι χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο από το έλλειμμα θα είναι εκείνες που ήδη υποφέρουν από τον υψηλό εγχώριο πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων, όπως το Πακιστάν, η Τουρκία, η Συρία και ορισμένες αφρικανικές χώρες.

«Η παγκόσμια αγορά εξαγωγών ρυζιού, η οποία είναι συνήθως πιο σφιχτή από αυτή των άλλων μεγάλων σιτηρών... έχει επηρεαστεί από τον περιορισμό των εξαγωγών της Ινδίας», δήλωσε επίσης ο Χαρτ της Fitch Solutions, αναφορικά με τα αίτια της έλλειψης.

Η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές σπασμένου ρυζιού τον Σεπτέμβριο , μια κίνηση που είπε ο Χαρτ ήταν «μείζονος σημασίας κινητήριος μοχλός τιμών» για το ρύζι.

Ωστόσο, η έλλειψη μπορεί σύντομα να ανήκει στο παρελθόν.

Η Fitch Solutions εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά ρυζιού θα επιστρέψει σε «σχεδόν ισορροπημένη θέση το 2023/24».

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ρυζιού σε ετήσια βάση κάτω από το επίπεδό τους για το 2022, αλλά θα παραμείνουν αυξημένα σε «περισσότερο από το ένα τρίτο πάνω από τη μέση αξία τους πριν από την Covid (2015-2019), εν μέρει καθώς τα αποθέματα αναπληρώνονται μετά από περίοδο εκτεταμένης απόσυρσης».

«Πιστεύουμε ότι η αγορά ρυζιού θα επιστρέψει σε πλεόνασμα το 2024/25 και στη συνέχεια θα συνεχίσει να χαλαρώνει μεσοπρόθεσμα».

Η Fitch προβλέπει περαιτέρω ότι οι τιμές του ρυζιού θα μπορούσαν να μειωθούν σχεδόν κατά 10% στα 15,50 $ ανά εκατό βάρος το 2024.

«Είναι άποψή μας ότι η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού θα σημειώσει σταθερή ανάκαμψη το 2023/24, αναμένοντας ότι η συνολική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 2,5% σε ετήσια βάση», προέβλεψε η έκθεση της Fitch, βασιζόμενη στο ότι η Ινδία θα είναι «κύριος κινητήρας» της παγκόσμιας παραγωγής ρυζιού τα επόμενα πέντε χρόνια. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)