Τρίτη 25 Απριλίου 2023

«Κόκκινος» δανειολήπτης εν αγνοία σου - Το «πάγωμα» επιτοκίου και οι κίνδυνοι

«Κόκκινος» δανειολήπτης εν αγνοία σου - Το «πάγωμα» επιτοκίου και οι κίνδυνοι


Λόγω του… κοκκινίσματος όχι μόνο έχουν κινητοποιηθεί οι εισπρακτικές εταιρείες, αλλά υπάρχει κίνδυνος πλειστηριασμού.

Γράφει ο


«Κόκκινοι» έχουν γίνει πολλοί δανειολήπτες καίτοι πλήρωναν κανονικά τη λελογισμένη δόση μέσω πάγιας εντολής στην τράπεζά τους.

Μάλιστα λόγω του… κοκκινίσματος όχι μόνο έχουν κινητοποιηθεί οι εισπρακτικές εταιρείες, αλλά υπάρχει κίνδυνος πλειστηριασμού. Κυρίως γιατί πολλά «πράσινα» - εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μεταβιβαστεί - πουληθεί σε Fund και από εκεί σε servicers, τα οποία (κοράκια) αναζητούν το κέρδος από την αγοροπωλησία δια της γρήγορης και βίαιης μεταβίβασης - εκπλειστηριασμού της ακινήτου.

Το «κοκκίνισμα» προέκυψε από τη δραματική αύξηση των επιτοκίων, κάτι που αύξησε τη δόση έως και πάνω από 300 ευρώ ανά 100.000 δανείου. Και καθώς ο δανειολήπτης είχε θέσει πλαφόν - όριο στο μηνιαίο ποσό εκταμίευσης για την εξυπηρέτηση του δανείου (συνήθως στο ποσό που προβλεπόταν πριν από ενάμιση - δυο χρόνια), βρέθηκε οφειλέτης κατά το ποσό της δόσης που οφείλεται στην κούρσα των επιτοκίων.

Κατά συνέπια, σε πολλούς δανειολήπτες έφθασαν κατασχετήρια και εξώδικα…

Χάνουν το «πάγωμα»

Πρόσθετα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν την κούρσα των επιτοκίων, ειδικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η οποία σχεδιάζει δυο ακόμη αυξήσεις από 0,25% μέσα στο καλοκαίρι, οι εν λόγω δανειολήπτες κινδυνεύουν τώρα να χάσουν το «πάγωμα» των επιτοκίων στο επίπεδο της 31ης Μαρτίου 2023

Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες, μετά τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων, δέχθηκαν να περιορίσουν την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στα κυμαινόμενα στεγαστικά δάνεια στο επίπεδο του περασμένου Μαρτίου. Αφού προηγουμένως ενσωμάτωσαν όλη τη μεγάλη διαδρομή της αύξησης μέχρι τότε και από επιτόκια γύρω στο 2,3%, πλέον προσεγγίσουν το 6% (σ.σ. από αρνητικά επιτόκια, σε euribor 3τριμηνου 3,5% συν το περιθώριο κάθε τράπεζας). 

 

Παράλληλα, τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν σε… δεκαδικά ποσοστά, πολύ κάτω της μονάδας ακόμη και για προθεσμιακές καταθέσεις, διασφαλίζοντας έτσι την… υπερκερδοφορία των τραπεζών με χορηγούς τους αποταμιευτές.
Στην προκείμενη περίπτωση όμως για να επωφεληθεί του «παγώματος» των επιτοκίων ένας δανειολήπτης θα πρέπει να είναι ενήμερος, να εξυπηρετεί κανονικά τη δόση στο ύψος που αυτή διαμορφώνεται κάθε φορά.

Κατά συνέπεια, η μη καταβολή ολόκληρης της δόσης λόγω του πλαφόν στο ύψος της δόσης (τραπεζική εντολή) πετάει έξω τους ενήμερους, κατά τα λοιπά, δανειολήπτες. Με αποτέλεσμα να υποστούν μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστον 0,5% μέσα στο καλοκαίρι, συν τις περιπέτειες από το κοκκίνισμα του δανείου τους…

 


1 σχόλιο:

(3)