Τρίτη 25 Απριλίου 2023

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ SIPRI: Νέα αλματώδης αύξηση των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών - Περί πάτρης και περί... πάρτης!

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ SIPRI: Νέα αλματώδης αύξηση των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών - Περί πάτρης και περί... πάρτης!
 
 
 
Στη σκιά πολεμικών προετοιμασιών για το ενδεχόμενο γενικευμένης σύγκρουσης.

Επιμέλεια:

Είναι πραγματικά αδιανόητο αυτό που γίνεται με τις στρατιωτικές δαπάνες, που το 2022 έφτασαν σε επίπεδα ψυχροπολεμικής εποχής.

Η αλματώδης αύξηση των στρατιωτικών δαπανών ξεκίνησε, μάλιστα, από το 2020, όταν ο κόσμος όλος κλεινόταν σε καραντίνα καθώς είχε να αντιμετωπίσει μια πανδημία, τον κορονοϊό και είχε ανάγκη από νοσοκομεία, εμβόλια και επιδόματα.

Και όμως, πρώτο μέλημα ήταν η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών! Με το ράλι των εξοπλισμών να συνεχίζεται και το 2022 το ύψος των εξοπλισμών να φτάνει τα 2,24 τρισεκατομμύρια δολάρια ή το 2,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ! Ενώ ο κόσμος χρειάζεται ανάπτυξη, αύξηση μισθών και αναδιανομή εισοδήματος, μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, υγεία και παιδεία, αυξάνονται οι πολεμικές δαπάνες, τα κέρδη των πολεμικών βιομηχανιών, των μεσαζόντων και κυβερνητικών, κρατικών και στρατιωτικών παραγόντων! Και όλοι επικαλούνται την ανάγκη... άμυνας της χώρας τους!

Για να είμαστε σαφείς: Οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί αυξάνονται στο πλαίσιο των γενικευμένων καπιταλιστικών αντιθέσεων και με αυξημένες τις πιθανότητες μιας γενικευμένης σύγκρουσης! Αναδημοσιεύουμε από τον «Ριζοσπάστη», που επικαλείται την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI):

Νέο ρεκόρ καταρρίπτουν οι εξοπλισμοί παγκοσμίως, καθώς με κεντρικές παραμέτρους την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και την εντεινόμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ και Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, η όξυνση των ανταγωνισμών και των αντιπαραθέσεων οδηγεί σε συνολικότερη ενίσχυση των πολεμικών προετοιμασιών για το ενδεχόμενο γενικευμένης σύγκρουσης.

Η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) καταγράφει για το 2022 στις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ένα εντυπωσιακό άλμα 3,7%, με το οποίο καταρρίπτεται νέο ρεκόρ, καθώς είναι το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης που καταγράφεται από τη δεκαετία του '60.

Συγκεκριμένα, οι στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν σε 2,24 τρισ. δολάρια, δηλαδή στο 2,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, καταγράφοντας αύξηση για 8η συνεχή χρονιά.

Η μεγάλη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, με κεντρικό στοιχείο τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιτάχυνε αποφάσεις των χωρών της ΕΕ για μεγάλη αύξηση των «αμυντικών» δαπανών.

Οι στρατιωτικές δαπάνες των μελών του ΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετέχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αυξάνονται από το 2014, μετά την πραξικοπηματική ανατροπή της κυβέρνησης στο Κίεβο, την εμφύλια σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία και την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Όπως και τις τελευταίες χρονιές, έτσι και το 2022 οι ΗΠΑ βρέθηκαν στη κορυφή των αμυντικών δαπανών, με 877 δισ. δολάρια, ποσό το οποίο αντιπροσωπεύει το 39% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών. Αν και οι «αμυντικές» δαπάνες ως ποσοστό του αμερικανικού ΑΕΠ απέχουν από εκείνες του λεγόμενου «Ψυχρού Πολέμου» (όταν άγγιζαν ακόμα και το 10% του ΑΕΠ), ο ερευνητής Ναν Τιάν εκτιμά ότι οι υψηλές «αμυντικές» δαπάνες επιτρέπουν στις ΗΠΑ «να υπερασπιστούν την επιρροή τους στον υπόλοιπο κόσμο» όπως καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να πράξει.

Η Κίνα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στις στρατιωτικές δαπάνες, με 292 δισ. δολάρια (13% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών). Αν και οι δαπάνες αυτές βρίσκονται ακόμα σε σημαντική απόσταση από τις ΗΠΑ, πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές προειδοποιούν ότι η Κίνα αποκτά αργά αλλά σταθερά ένα στρατιωτικό πλεονέκτημα και επικεντρώνεται στην ενίσχυση της επιρροής της στον Ειρηνικό.

Ευρώπη: Η μεγαλύτερη αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες εδώ και 30 χρόνια

Οι χώρες της Ευρώπης δαπάνησαν - αφού αφαιρεθεί ο πληθωρισμός - 13% περισσότερα για στρατιωτικές δαπάνες το 2022. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και πάνω από 30 χρόνια.

Η Ουκρανία (11η) πρακτικά επταπλασίασε (+640%) τις στρατιωτικές δαπάνες της, που έκαναν άλμα στα 44 δισ. δολάρια, με άλλα λόγια στο 1/3 του ΑΕΠ της, και μάλιστα χωρίς να συνυπολογίζονται οι προμήθειες δυτικών και άλλων εξοπλισμών αξίας πολλών δισ. δολαρίων, επισημαίνει το SIPRI.

Οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 9,2%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, κι έτσι η Ρωσία βρέθηκε από την πέμπτη στην τρίτη θέση.

Αλλά «ακόμα κι αν αφαιρέσουμε τα δύο κράτη που ενεπλάκησαν σε πόλεμο, οι δαπάνες στην Ευρώπη αυξήθηκαν πολύ», επισημαίνεται.

Οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες, που έφτασαν τα 480 δισ. δολάρια το 2022, είχαν ήδη αυξηθεί κατά 1/3 και πλέον σε δέκα χρόνια και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί την επόμενη δεκαετία.

 Αναρτήθηκε από: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)