Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Σε πύρινο κλοιό η χώρα, απανωτές φωτιές σε πολλές περιοχές - Εντολές για εκκενώσεις

Πυροσβέστες και εθελοντές επιχειρούν σε πυρκαγιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας, τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023  


Αντιμέτωπη με τον πύρινο εφιάλτη η χώρα με μεγάλες φωτιές σε Αλεξανδρούπολη, Βοιωτία, Εύβοια όπου επίσης ζητήθηκαν εκκενώσεις. Καίγεται το δάσος της Δαδιάς. Φωτιά και στον Ασπρόπυργο. Έκτακτη σύσκεψη στο Πολιτικής Προστασίας.

Απανωτές είναι οι φωτιές που ξεσπούν ανά την Επικράτεια και ενώ επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες και θυελλώδεις άνεμοι σε πολλές περιοχές.

Η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου και για τον λόγο αυτό, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιείται έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για τις φωτιές που έχουν εκδηλωθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα, εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών.

Νέα φωτιά στο Διαλεκτό Καβάλας - Τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες

Νέα φωτιά έχει ξεσπάσει στο Διαλεκτό Καβάλας κοντά στα σπίτια, όπου εκδόθηκε και εντολή για εκκένωση.

Δύο πυροσβέστες μάλιστα εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και τραυματίστηκαν έχοντας υποστεί εγκαύματα ενώ υπέστη φθορές και το πυροσβεστικό όχημα.

Στο σημείο επιχειρούν 12 άντρες της Πυροσβεστικής με 6 οχήματα και ένα αεροσκάφος.

Σε πύρινο κλοιό η Αλεξανδρούπολη

Μαίνεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η μεγάλη φωτιά στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης με την ένταση των ανέμων να μην υποχωρεί καθόλου και αυτό να αποτελεί έναν βασικό λόγο που το πύρινο μέτωπο είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί, ενώ συνολικά έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί τα τελευταία 24ωρα.


Το πιο δύσκολο πύρινο μέτωπο είναι αυτό που εξελίσσεται στην Νείψα πάνω από την Εγνατία Οδό, ακολουθεί το μέτωπο από την κάτω πλευρά της Εγνατίας στο Δωρικό και είναι και το άλλο μέτωπο που κινείται από Λουτρά προς Μοναστηράκι.

Καμένη έκταση από την πυρκαγιά στην Εγνατία οδό στην περιοχή Άβαντα, τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023
Καμένη έκταση από την πυρκαγιά στην Εγνατία οδό στην περιοχή Άβαντα, τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η φωτιά έχει αφήσει πίσω της καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ ειδικά στο μέτωπο της Νείψας επικεντρώνονται οι προσπάθειες για να μην ανοίξει περισσότερο η έκταση του μετώπου και κατευθυνθεί προς το δάσος.

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη INTIME NEWS

Στην περιοχή έχουν τραυματιστεί συνολικά επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής. Επί τόπου παραμένουν και επιχειρούν 214 άντρες της Πυροσβεστικής με 59 οχήματα και 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα και συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα ΟΤΑ και ο Ελληνικός Στρατός, ενώ στην περιοχή επιχειρούν και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την ασφαλή απομάκρυνση πολιτών.

Ένας νεκρός από την φωτιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας

Την ίδια ώρα έχει ξεσπάσει μεγάλη φωτιά σε αγροτοδασική έκταση και ελαιώνες στην περιοχή Πρόδρομος Βοιωτίας.

Η φωτιά αν και πολύ κοντά στα σπίτια του Προδρόμου, εντοπίζεται στα νότια του χωριού και κινείται προς την Παραλία Σαράντη, όπου ζητήθηκε η εκκένωση των κατοίκων και των παραθεριστών προς την Θίσβη.

Φωτιά στη Βοιωτία
Φωτιά στη Βοιωτία EUROKINISSI

Επί τόπου έχουν σπεύσει και επιχειρούν 52 πυροσβέστες με 16 οχήματα και 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Φωτιά στη Βοιωτία
Φωτιά στη Βοιωτία EUROKINISSI

Δυστυχώς ένας ηλικιωμένος κτηνοτρόφος έχασε την ζωή του στον Πρόδρομο, όταν πήγε στην στάνη του για να σώσει τα ζώα του και από τις αναθυμιάσεις έχασε τις αισθήσεις του.

Φωτιά στη Βοιωτία
Φωτιά στη Βοιωτία EUROKINISSI

Εκκενώνονται και τα Νότια Ψαχνά Ευβοίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην θέση Προφήτης Ηλίας στα Ψαχνά Ευβοίας, όπου από σκουπιδότοπο η φωτιά πέρασε σε χορτολιβαδική έκταση και λόγω των δυνατών ανέμων έχει πάρει γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Δόθηκε εντολή εκκένωσης των κατοίκων στα Νότια Ψαχνά και να κινηθούν προς τα Ψαχνά.

Στο σημείο επιχειρούν 92 πυροσβέστες με 30 οχήματα και με την συνδρομή 19 Γάλλων πυροσβεστών με 4 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Νέα μέτωπο στο δάσος της Δαδιάς

Παράλληλα με το μέτωπο της φωτιάς που μαίνεται στην Αλεξανδρούπολη, ξέσπασε νέα φωτιά μέσα στο δάσος της Δαδιάς, όπου έχουν σπεύσει και επιχειρούν 25 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Φωτιά στο Άνω Δροσίνη Ροδόπης

Νέα φωτιά έχε ξεσπάσει σε αγροτοδασική έκταση στο Άνω Δροσίνη Ροδόπης. Κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 3 αεροσκάφη.

Νέα φωτιά στον Ασπρόπυργο

Φωτιά ξέσπασε και στην Αττική, σε έκταση με ξηρά χόρτα στη θέση Μάνδρα Στάμου στον Ασπρόπυργο. Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 35 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 10 οχήματα.

Η πλήρης ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, πραγματοποίησε σήμερα, 21 Αυγούστου 2023 και ώρα 14:00, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Aντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

Ακολουθεί το κείμενο της ενημέρωσης:

"Καλησπέρα σας από το Kέντρο Eπιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 65 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα δεδομένα των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι τα εξής:

Στην Αλεξανδρούπολη, το πιο δύσκολο ενεργό μέτωπο που αντιμετωπίζουμε, μαίνεται στις περιοχές βορείως του οικισμού Νίψα και στους οικισμούς Δορίσκος και Μοναστηράκι. Ήδη έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί για την ασφάλεια των πολιτών.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν αυτή τη στιγμή 214 πυροσβέστες, 11 πεζοπόρα τμήματα, 59 οχήματα, 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.

Στην αγροτοδασική πυρκαγιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας, το μέτωπο των επιχειρήσεων βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Παραλίας Σαράντη και επιχειρούν 74 πυροσβέστες, 6 ομάδες πεζοπόρων τμήματων, 19 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Βοιωτία, στην περιοχή μεταξύ Προδρόμου και Σαράντη, γυναίκα που είχε βγει σε κεντρικό δρόμο ζήτησε βοήθεια από άνδρες της Πυροσβεστικής για ηλικιωμένο άνδρα ο οποίος βρισκόταν σε κτηνοτροφική μονάδα. Οι πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο που τους υποδείχθηκε και εντόπισαν μέσα στο μαντρί άνδρα περίπου 80 ετών χωρίς τις αισθήσεις του. Η αιτία θανάτου θα διαπιστωθεί από την ιατροδικαστική έκθεση.

Σημειώνεται ότι για την περιοχή είχε εκδοθεί πριν μια ώρα προειδοποιητικό μήνυμα από το 112.

Στη πυρκαγιά στα Ψαχνά Ευβοίας, η πυρκαγιά εξελίσσεται μεταξύ των περιοχών Προφήτης Ηλίας Ψαχνών και Αρτάκης. Στις 13:15 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από Νότια Ψαχνά προς Ψαχνά και από Βόρεια Αρτάκη προς Αρτάκη. Επιχειρούν 92 πυροσβέστες, 3 πεζοπόρα τμήματα, 30 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. 19 Γάλλοι πυροσβέστες με 4 οχήματα συνδράμουν τις ελληνικές δυνάμεις πυρόσβεσης.

Πυρκαγιά επίσης μαίνεται στην Άνω Δροσίνη Ροδόπης όπου επιχειρουν 15 πυροσβέστες, 6 οχήματα, και 3 αεροσκάφη.

Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού κατηγορίας 5 όπως θα βρισκόμαστε και αύριο λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των θυελλωδών ανέμων οι οποίοι θα φτάνουν τα 8και 9 bf

Σύμφωνα και με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς κατηγορίας 5 που εκδίδει καθημερινά η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, ο μηχανισμός τίθεται σε κατάσταση συναγερμού σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία.

Αυτή η ακραία κατάσταση που βιώνουμε, θα ευνοήσει ακόμη περισσότερο την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.

Κυρίες και κύριοι είμαστε αντιμέτωποι με ακραία φαινόμενα και καλόύμαστε να προσαρμοστούμε ολες και όλοι στην δ΄συκολη αυτή συγκυρία. Τηρούμε πιστά τις οδηγίες των αρχών και σε καμία περίπτωση δεν προβαίνουμε σε ενέργειες που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και μπορεί να κοστίσει ανθρώπινες ζωές"

Πηγή:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)