Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Φωτιά στην Βοιωτία: Νεκρός εντοπίστηκε βοσκός στον Πρόδρομο – Εκκενώθηκε κάμπινγκ, απειλούνται οικισμοί (Video)

https://www.documentonews.gr/wp-content/uploads/2023/08/Screenshot_5-8.jpg  

Νεκρός εντοπίστηκε ένας 80χρονος βοσκός, στο χωριό Πρόδρομος, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Δευτέρας και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, με τους κατοίκους να λαμβάνουν μήνυμα από το 112. Σε ετοιμότητα για εκκένωσης και ο οικισμός Στράφι, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της ΕΡΤ, ο ηλικιωμένος φέρεται να έχασε τη ζωή του από αναθυμιάσεις. Σύμφωνα με την αστυνομία πρόκειται για ηλικιωμένο βοσκό ο οποίος αφού έλαβε το μήνυμα από το 112 έτρεξε στο ποιμνιοστάσιό του για να σώζει τα ζώα, αλλά έχασε τη ζωή του.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική μία γυναίκα τηλεφώνησε στο κέντρο επιχειρήσεων και ανέφερε ότι ο βοσκός είχε φύγει για το ποιμνιοστάσιό του αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Οι πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο όπου βρήκαν νεκρό τον ηλικωμένο βοσκό χωρίς ωστόσο να έχει φτάσει στο σημείο η πυρκαγιά. Υπήρχαν όμως πυκνοί καπνοί. Πιθανολογείται οτι αυτό συνέβαλε στο να χάσει τη ζωή του. Τα αίτια του θανάτου θα εξακριβωθούν από την νεκροτομή.

«Η φωτιά είναι μέσα στον οικισμό»

«Η φωτιά ξεκίνησε από τα Χώστια και επεκτάθηκε λόγω ισχυρότατων ανέμων. Εάν ακούτε θορύβους, πρόκειται για φιάλες υγραερίου ή γκαζάκια που εγκατέλειψαν πανικόβλητοι άνθρωποι που εκκένωσαν το κάμπινγκ του Σαραντίου. Η φωτιά είναι μέσα στον οικισμό, αλλά εκτιμούμε ότι δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Νωρίτερα είχαμε και ένα δυσάρεστο γεγονός με τον θάνατο του 80χρονου κτηνοτρόφου», δήλωσε στην ΕΡΤ, ο Αναστάσιος Καμούτσης, αντιδήμαρχος Θηβαίων.


Μάχη με τις φλόγες 

«Το μέτωπό της φωτιάς είναι πάρα πολύ μεγάλο και πλέον ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι. Προσπαθούμε μετά δυσκολίας να το συγκρατήσουμε» ανέφερε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος της Θήβας Γιώργος Αναστασίου.

Σύμφωνα με το δήμαρχο ήδη έχει εκκενωθεί ένας οικισμός κοντά στην περιοχή Σαράντη μετά το μήνυμα από το 112 ενώ όπως σημειώνει ο ίδιος «αυτή τη στιγμή το μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση λιγότερο των 1000 μέτρων από τα σπίτια, αλλά οι άνεμοι είναι ιδιαίτερα ισχυροί. Επιχειρούν 4 ελικόπτερα μαζί με ισχυρές επίγειες δυνάμεις εθελοντές και κατοίκους της περιοχής μαζί με μηχανήματα που έχουν διατεθεί. Είναι πολύ δύσκολο καθώς οι ισχυροί άνεμοι δεν επιτρέπουν να πετάξουν αεροπλάνα».

Σημειώνεται πως πριν από μερικές ημέρες είχε υπάρξει ξανά φωτιά στη περιοχή, που σβήστηκε άμεσα από τους κατοίκους.

Η φωτιά έχει ξεσπάσει σε αγροτοδασική έκταση και στο σημείο, όπως ενημερώνει η Πυροσβεστική, επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Σε πρώτη φάση έχουν κινητοποιηθεί 37 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρο, 13 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Οι κάτοικοι του οικισμού Πρόδρομος Βοιωτίας έλαβαν πριν από λίγη ώρα να βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ αργότερα εστάλη μήνυμα 112 σε όσους βρίσκονται στην παραλία Σαράντη να απομακρυνθούν προς Θίσβη.

Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι, που φτάνουν ακόμα και τα 9 μποφόρ.

Σε ετοιμότητα το Λιμενικό

Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται δύο πλωτά του λιμενικού τρία αλιευτικά και ιδιωτικά σκάφη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Σαράντη στη Βοιωτία, προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί, λόγω της πυρκαγιάς.

 

Πηγή: documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)