Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Το τελευταίο ... Εδεσσαϊκό "αντέτι"

 


 

 

Για μια ακόμα φορά  αποχαιρέτησαν τη χρονιά που φεύγει, στην Έδεσσα . Με πρωτεργάτες τους ανθρώπους του συλλόγου  ΑΡΚΟΥΔΕΣ (Μέτσκες), άναψαν την φωτιά , και συνοδεία ζωντανής μακεδονική μουσικής  διασκέδασαν δεόντως. Το όλο εγχείρημα περιγράφεται ως εξής:

 

Κάτω από το φεγγάρι της Έδεσσας, βλέποντας τα αστέρια και ενθυμούμενοι τους ανθρώπους μας, που μας βλέπουν από εκεί ψηλά κάναμε και φέτος το ... Εδεσσαϊκό "αντέτι".

Την μαγειρέψαμε, την χορέψαμε, την τραγουδήσαμε, την μοιραστήκαμε, την γιορτάσαμε όπως της πρέπει ... της τζουμπρίνκας και έτσι δώσαμε χαρά στα παιδιά και στους μεγαλύτερους, διαιωνίζοντας το κύκλο της ζωής επιτελώντας ένα λαϊκό πανάρχαιο έθιμο της Μακεδονίας, το οποίο παρουσιάζεται και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας και των Βαλκανίων.





 

Εκατοντάδες κόσμου πέρασαν από την περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού Έδεσσας και είδαν πως παρασκευαζόταν άλλοτε το λίπος της χρονιάς και πως ο πιο πολύτιμος μεζές της "τζουμπρίνκας" την οποία κλέβει η αρκούδα, η Μέτσκα στην Μακεδονική διάλεκτο, τρώει και κοιμάται για να ξυπνήσει γερή και δυνατή, κάνοντας θόρυβο με τα κουδούνια για να έρθει η άνοιξη, στο επερχόμενο παραδοσιακό Εδεσσαϊκό Καρναβάλι.

Λίγο πριν το κλείσιμο της χρονιάς με το έθιμο "Σούρβα Μπάμπω", γύρω από την φωτιά, καίγοντας εκεί μαζί με τα κούτσουρα και τους καλικάντζαρους που θέλουν να κόψουν το δέντρο της ζωής. Όλοι μαζί χέρι-χέρι στο κυκλικό χορό δώσαμε ευχές για Καλή Χρονιά και υπόσχεση να είμαστε γεροί και του χρόνου, να μπορούμε ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε. Τα μέλη και οι φίλοι του Πολιτιστικού Συλλόγου "Αρκούδες-Μέτσκες" μοίρασαν τζουμπρίνκες, κρασί και τσίπουρο ευχόμενοι Χρονιά Πολλά με υγεία και δύναμη σε όλους και όλες.

Το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκούδες-Μέτσκες θέλει να ευχαριστήσει όλους όσους βοήθησαν προκειμένου και αυτή η εκδήλωση να γίνει πραγματικότητα. Συνεχίζουμε, προχωράμε, όλοι μαζί μια αγκαλιά ...

2 σχόλια:

  1. κουραφέξαλα. ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ. Είναι εισαγόμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι έθιμο της Έδεσσας. Είναι έθιμο που δημιουργήθηκε από φιλοσκοπιανους σε καίριες θέσεις, για ένα και μοναδικό σκοπό να αλλοιώσουν το ντοπικο στοιχείο δίνοντας δύναμη στο σκοπιανικο . Εαν δεν γίνει αυτό δεν έχει λόγο ύπαρξης η γείτονα χώρα. Η Βουλγαρία βάζει όρια η Ελλάδα ανοίγει την αγκαλιά της
    Οι ντόπιοι Μακεδόνες είναι Έλληνες και μοναδικοί. Ντροπή για την Έδεσσα να ακούγονται μόνο σλαβικα τραγούδια που καμιά σχέση δεν έχουν με την παράδοση του τόπου. Πρωτεύουσα νομού και αυτά τα πανηγύρια μόνο προσβολή είναι για τον τόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)