Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Γιαννιτσά: Μαζική η συμμετοχή των αγροτών στην μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον πεζόδρομο

 



Με μαζική συμμετοχή των αγροτών του Δήμου Πέλλας πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα Γιαννιτσά η μηχανοκίνητη πορεία- διαμαρτυρία με τα τρακτέρ τους για μια σειρά σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Οι παραγωγοί του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Πέλλας από χθες Πέμπτη είναι συγκεντρωμένοι με τα -πάνω από 70- τρακτέρ τους, στον Πλατανότοπο (περιφερειακός δρόμος) Γιαννιτσών, όπως άλλωστε είχε ανακοινωθεί ότι θα πράξουν στην συνέλευση της Τετάρτης στο Δημαρχείο που έγινε μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου. 
Σήμερα Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, όπως ήταν προγραμματισμένο, οι παραγωγοί με τα τρακτέρ τους ξεκίνησαν συντεταγμένα με μηχανοκίνητη πορεία μέσα στην πόλη, από τον Πλατανότοπο, διέσχισαν την οδό Εθνικής Αντιστάσεως και την Χατζηδημητρίου, πέρασαν από την πλατεία Γκόνου Γιώτα, στη συνέχεια την Ελ. Βενιζέλου και κατέληξαν στον πεζόδρομο Γιαννιτσών όπου πραγματοποίησαν μεγάλη κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.00 το μεσημέρι. Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας αυτής παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στους βουλευτές του Ν. Πέλλας.
Στην συνέχεια τα τρακτέρ επιστρέφουν στον Πλατανότοπο όπου και θα παραμείνουν εκεί μέχρι και την Πέμπτη 1-2-2024. Θα ακολουθήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Έκθεση AGROTICA 2024, ώρα 12 το μεσημέρι της ίδιας μέρας, στο πλαίσιο πανελλαδικής διαμαρτυρίας των αγροτών.
Να σημειωθεί ότι στο πλευρό των αγροτών συντάχθηκε ο Δήμος Πέλλας και με απόφαση του Δημάρχου Στάθη Φουντουκίδη οι υπηρεσίες του παρέμειναν κλειστές για δύο ώρες (12.00 έως 14.00). 
Στον αγώνα των αγροτών συντάχθηκαν ο Εμπορικός Σύλλογος Γιαννιτσών, το ΔΣ του οποίου αποφάσισε να κλείσει τα καταστήματα της πόλης για δύο ώρες (12.00 έως 14.00). Επίσης, συμπαρίσταται στους αγρότες ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών, ο πρόεδρος του οποίου Χρ. Τανάσκος, μαζί με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Παν. Σαραφούδη, συνυπέγραψαν το σχετικό ψήφισμα με τα αιτήματα των παραγωγών.

Στήριξη από το Εργατικό Κέντρο Πέλλας
Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πέλλας επισημαίνει τα εξής:
"Οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας τα αυτονόητα: μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές, στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζεται και να αποζημιώνεται η παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και τις νόσους στο 100%, έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία της παραγωγής και της ζωής.
Ο αγώνας των Ελλήνων αγροτών, ο αγώνας των αγροτών της Πέλλας, βρίσκει τον κόσμο της εργασίας στο πλευρό τούς. Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πέλλας στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των Αγροτών και απαιτεί μαζί τούς την επίλυσή τους."

Το ψήφισμα των αγροτών
Οι αιτίες που οδηγούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα, όπως αναφέρονται στο ψήφισμα που παρέδωσαν στους βουλευτές του νομού Πέλλας, μεταξύ άλλων είναι: Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, το ρεύμα και γενικά το τεράστιο κόστος παραγωγής, τα φαινόμενα αισχροκέρδιας, οι χαμηλές τιμές των προϊόντων, οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή των -έτσι κι αλλιώς- πετσοκομμένων αποζημιώσεων, η μη κάλυψη ζημιών από τον ΕΛΓΑ και η στήριξη της αγροτικής καλλιέργειας για το χαμένο εισόδημα λόγω κλιματικής αλλαγής, οι περικοπές των ενισχύσεων από τη νέα ΚΑΠ και τα περιβαλλοντικά μέτρα που επιβάλλονται και είναι αδύνατο να εφαρμοστούν, η αδιαφάνεια των πληρωμών και των πεπραγμένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

 








πηγη   KARATZOBA.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)