Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Γράμμα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη


Προς:  Υπουργό Πολιτισμού  Λίνα Γ. Μενδώνη

Κοιν:   Αγγελική Κοτταρίδη 


Κυρία Υπουργέ

Ως εκπρόσωποι του Μακεδονικού Ελληνισμού και εκ μέρους των Ελλήνων που τιμούν τη Μακεδονική Ιστορία, θα θέλαμε να συγχαρούμε εσάς και το Υπουργείο σας για τα πρόσφατα εγκαίνια του Βασιλικού Παλατιού των Αιγών. Το θαυμάσιο αυτό ανάκτορο αναδεικνύει πραγματικά την πλούσια ιστορία της Μακεδονίας και τον Μακεδονικό Ελληνισμό

και συναγωνίζεται τον Αθηναϊκό Παρθενώνα και την Κρητική Κνωσό. Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να σας θέσουμε  ερώτημα ως προς την επιλογή της χρήσης του 8-ακτινωτού ήλιου στη μαρκίζα του νέου Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών αντί  του 16-ακτινωτού « Ήλιου της Βεργίνας» που συνδέεται άμεσα με τον βασιλικό οίκο του Φιλίππου Β’.

Γνωρίζουμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προχώρησε το 1995 σε ενέργειες στον World Intellectual Property Organization (WIPO) για την κατοχύρωση του πανελλήνιου συμβόλου του ήλιου σε τρεις μορφές με 8, 12 και 16 ακτίνες [1]. Όλα αυτά συνέβησαν κατά τη διάρκεια των διαμαχών με την  βόρειο γείτονα χώρα της Ελλάδας, η οποία είχε σφετεριστεί το σύμβολο και το χρησιμοποιούσε ως δικό της εθνικό  σύμβολο. Δυστυχώς και παρά τις συζητήσεις και τις αμφιλεγόμενες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, αυτή η χρήση συνεχίζεται δεκαετίες αργότερα από ένα σημαντικό μέρος του πολιτικού, γενικού και διασπορικού πληθυσμού των Σκοπίων με πολύ μικρή αντίδραση από την επίσημη Ελλάδα.

Καταλαβαίνουμε ότι όλες οι μορφές του ήλιου είναι επίσημα ελληνικά σύμβολα και ότι ο ήλιος με τις 8 ακτίνες έχει επίσης βρεθεί μεταξύ των αρχαιολογικών ευρημάτων των Αιγών (συμπεριλαμβανομένων και προσωπικών αντικειμένων που ανήκαν στον βασιλιά Φίλιππο Β’). Ωστόσο, το αποκορύφωμα των βασιλικών τάφων της Βεργίνας είναι το υπέροχο χρυσό οστεοφυλάκιο (λάρνακα) του μεγάλου βασιλιά, όπου πάνω σε αυτό υπάρχει ο λαμπρός πλήρης και περίτεχνος 16-ακτινωτός «Ήλιος της Βεργίνας» που κοσμούσε τον οίκο της δυναστείας των Αργείων προερχόμενος από τον μύθο του Περδίκκα Α΄, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο [2].

Μας προβληματίζει λοιπόν η επιλογή της χρήσης του «μικρότερου σε μεγαλοπρέπεια» 8-ακτινωτού ήλιου στο κτίριο του μουσείου, όταν το επίκεντρο θα έπρεπε να είναι το πλήρες σύμβολο του ήλιου – ή ακόμα  κι όλες οι μορφές του. Πιστεύουμε ότι οι επισκέπτες του μουσείου (Έλληνες και αλλοδαποί) θα πρέπει να καλωσορίζονται  κατ’ αρχάς από το πιο μεγαλοπρεπές και αντιπροσωπευτικό σύμβολο της δυναστείας των Αργεαδών. Αυτό είναι το σπίτι τους άλλωστε. Ο μινιμαλισμός και η επιλογή ενός ταπεινού συμβόλου στη μεγάλη μαρκίζα είναι μια αναχρονιστική και άτυπη επιλογή που δεν αντιπροσωπεύει τον χαρακτήρα της Mακεδονικής βασιλικής οικογένειας κατά τη (μορφωμένη) γνώμη μας.

Θα θέλαμε επομένως να κατανοήσουμε την επιλογή της χρήσης του λιγότερο «θαυμάσιου» συμβόλου των 8 ακτίνων στο μουσείο των Αιγών και αιτούμαστε την άμεση αποκατάστασή του με το 16-ακτινωτό «Ήλιο της Βεργίνας».

Με εκτίμηση,

Ο  Πρόεδρος

Κοσμίδης Γεώργιος                       

Ομοσπονδία Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας   Πρ. Κοσμίδης Γ. 

Παμμακεδονική Ομοσπονδία Καναδά           Πρ. Δημητρακόπουλος Γεώργιος

Παμμακεδονική Ένωση Καναδά             Πρ. Καράτζιος Χρήστος

Παμμακεδονική Ένωση Ν.Αφρικής           Πρ. Παπαθανασίου Αμύντας
Παμμακεδονική Ένωση Γερμανίας            Πρ. Γκέγκας Ιωάννης
Μακεδονικός  Σύλλογος  Ιρλανδίας           Πρ. Κακούλη Θωμαΐς

Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων – 




5 σχόλια:

  1. Και διπλά συγχαρικια για την κατάργηση της συμφωνίας των Πρεσπώνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εν τώρα μεταξύ ο άλλος είναι απ τμ Πάτρα και δηλώνει Μακεδόνας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόνο ο ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ είναι ικανός να καταργήσει την συμφωνία των Πρεσπών.μμμμμμμμμμμμμμμμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ένας απ τον Άγρα μπορεί να γίνει πρόεδρος στην Παγκρήτια ένωση ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμέ. Πώς ένας χουντικός έγινε αρμόδιος υπουργός για την τήρηση του συντάγματος;

      Διαγραφή

(3)