Στους δρόμους φοιτητές και καθηγητές κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικα πανεπιστήμια. Φωτογραφίες από το συλλαλητήριο στην Αθήνα
Με το σύνθημα «όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση», χιλιάδες φοιτητές και καθηγητές βγήκαν στους δρόμους το μεσημέρι της Πέμπτης, κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ζητώντας την απόσυρσή του. Το κάλεσμα για το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα δόθηκε στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκονται συγκεντρώσεις και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη).
Από τις 12 βρίσκονται σε ισχύ και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας, με αυξημένη κίνηση σε Πανεπιστημίου, Βασ. Αμαλίας και Βασ. Σοφίας προς τη Βουλή.
Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει και οι καταλήψεις σε πάρα πολλές πανεπιστημιακές σχολές και κυρίως στο ΕΚΠΑ, στο ΕΜΠ, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Πάνω από 130 φοιτητικοί σύλλογοι από πανεπιστήμια διοργάνωσαν τα συλλαλητήρια και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο καθώς – όπως λένε – «η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρίνεται ακόμα περισσότερο από το «πορτοφόλι» κάθε οικογένειας, κάποιοι λίγοι θα αγοράζουν πτυχία ισάξια με τα δικά μας, ενώ εμείς αντιμετωπίσαμε το άγχος των Πανελλαδικών Εξετάσεων, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και πολλά ακόμα εμπόδια για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε».
Οι φοιτητές έχουν την στήριξη των καθηγητών στις κινητοποιήσεις, οι οποίοι τονίζουν ότι η απάντηση του πανεπιστημιακού κινήματος πρέπει να είναι ένα βροντερό και μαζικό «Δεν θα περάσει!». Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές δηλώνουν ότι «το προαναγγελθέν νομοσχέδιο παράκαμψης του Άρθρου 16, της πλήρους ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που προκλητικά τιτλοφορείται ως «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», μια «ελευθερία» υπηρετεί:
Το «άνοιγμα» της αγοράς πτυχίων τόσο με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων όσο και με την επέκταση της δυνατότητας, την απλοποίηση των διαδικασιών και προϋποθέσεων για την αγοραπωλησία πτυχίων μέσω του δημόσιου. Η ελληνική κοινωνία, οι νέοι μας, οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, η ίδια η εξέλιξη των επιστημών στη χώρα μας δεν έχει να ωφεληθεί σε τίποτα από την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου