Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

«Δώρα» στους αγρότες για να σπάσουν οι κινητοποιήσεις

 «Δώρα» στους αγρότες για να σπάσουν οι κινητοποιήσεις

 

 
 Με λόγια κατανόησης για το δίκαιο των αιτημάτων των αγροτών εξακολουθεί η κυβέρνηση να διαχειρίζεται την εντεινόμενη αναταραχή στον αγροτικό κόσμο.

Η προθεσμία που επί της ουσίας έχει δοθεί από τους εκπροσώπους των αγροτών πριν προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, είναι ως το τέλος της εβδομάδας που θα ολοκληρωθεί η έκθεση Agrotica και με αυτό το δεδομένο, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο εάν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σήμερα, μέσα από την συνέντευξη που θα παραχωρήσει στις 10 το πρωί στον ρ/σ Σκάι, σε κάποιες συγκεκριμένες ανακοινώσεις που να αφορούν στην ικανοποίηση αιτημάτων που προβάλουν οι αγρότες.

Πρόκειται για αναγκαίο επόμενο βήμα εκ μέρους της κυβέρνησης μετά και την χθεσινή αναγνώριση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό πως οι αγρότες διαμαρτύρονται σε σημαντικό βαθμό δικαιολογημένα για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Κατά την συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε και ο ίδιος- σε συνέχεια του μηνύματος που εκπέμπουν συνεργάτες του μετά την προχθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου- ότι "οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές και στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων θέλουμε πάντα να στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα".

Για την ώρα, η κυβέρνηση έκανε μόλις ένα μικρό βήμα υλοποίησης μίας εξαγγελίας που η ίδια είχε κάνει προ μερικών μηνών, καταθέτοντας τροπολογία για ευνοϊκή ρύθμιση για το ρεύμα των αγροτών στη Θεσσαλία, οι οποίοι θα έχουν δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών και στη συνέχεια πενταετή 
ρύθμιση των υποχρεώσεων.

Όσον αφορά τα βασικά ζητήματα που προβάλουν οι εκπρόσωποι των αγροτών, οι κυβερνητικές απαντήσεις έχουν να κάνουν όχι με όσα συγκεκριμένα θα πράξει για να απαντήσει στις αγωνίες του αγροτικού κόσμου, αλλά με τον απολογισμό όσων έχει κάνει από το 2019 για την στήριξη των αγροτών.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ωστόσο και η ίδια ότι οι επιδοτήσεις φέτος ήταν λιγότερες για τους αγρότες λόγω ευρωπαϊκής κατεύθυνσης που αφορά σε όλες τις χώρες για μεταφορά πόρων από άμεσες ενισχύσεις σε υποδομές και έργα για τον πρωτογενή τομέα, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι εξετάζονται τα περιθώρια σε ότι αφορά το αγροτικό πετρέλαιο.

Ενδεικτική η επισήμανση και του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι τα αιτήματα των αγροτών συνεχίζουν και υφίστανται, τα ακούμε με προσοχή και να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε.

Η κυβέρνηση επιμένει παράλληλα ότι τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης διέψευσε κατηγορηματικά ισχυρισμό ότι ο ΕΛΓΑ πρόκειται να δώσει μειωμένες αποζημιώσεις στους πληγέντες της Θεσσαλίας κατά 35% επειδή δεν επαρκούν τα χρήματα που διαθέτει και διαβεβαίωσε ότι έχουν ήδη δεσμευθεί 260 εκατ. ευρώ και αν χρειαστεί θα δοθούν κι άλλα, καθώς και ότι " μέσα σε χρόνο ρεκόρ από το κλείσιμο του συστήματος των δηλώσεων, καταβλήθηκαν 150 εκατ. ευρώ".

Όσον αφορά στην αναθεώρηση της ΚΑΠ, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η χώρα μας έχει ήδη υποβάλλει αίτημα αναθεώρησης και θα υποβάλλει και πάλι αξιοποιώντας τη σχετική δυνατότητα που δίνει ο κανονισμός. Μεταξύ άλλων έχει ζητήσει αλλαγές που αφορούν σε στοιχεία των άμεσων ενισχύσεων, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων στα προγράμματα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων (οικολογικά προγράμματα), τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του άρθρου 32, καθώς επίσης και της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε επίσης σε συνεντεύξεις του ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει περαιτέρω παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά στο ενεργειακό πρόβλημα των αγροτών και το πρόγραμμα Απόλλων, καθώς και ότι η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ θα δημιουργήσει γραμμή επικοινωνίας με τους αγρότες οι οποίοι θα μπορούν να ενημερώνονται για το τι ενισχύσεις δικαιούνται, ενώ ετοιμάζεται και "αγροτικό 112" το οποίο θα προειδοποιεί τους παραγωγούς για τα επερχόμενα κλιματικά φαινόμενα και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν.

Στην σκιά των αγροτικών κινητοποιήσεων που κλιμακώνονται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης θα διεξαχθεί την 1η Φεβρουαρίου και η έκτακτη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην ατζέντα της οποίας βρίσκεται το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027. 

Πηγή: dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)