Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Φουντώνει το αγροτικό: Τα τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη, ο Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες

 Φουντώνει το αγροτικό: Τα τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη, ο Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες

 

 
 
 Εύλογη αγωνία, αλλά και αναγνώριση λαθών στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τις εξελίξεις στο αγροτικό.



O πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ταξιδεύει σήμερα για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών με φόντο τις αγροτικές κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες της Ε.Ε, και οι Έλληνες παραγωγοί θα παρατάσσουν τα τρακτέρ τους στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έναρξη της 30ης Agrotica

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί εύλογη αγωνία, καθώς το αγροτικό μέτωπο αποδεικνύεται πολύ πιο ευρύ από αυτό που τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είχαν αφήσει να εννοηθεί, ενώ πολλά από τα αιτήματά τους - πέραν αυτών που αφορούν τη νέα ΚΑΠ, τα οποία απασχολούν το σύνολο των Ευρωπαίων παραγωγών- είναι αποτέλεσμα σειράς λαθών και παραλείψεων.

Ενδεικτική της νευρικότητας αλλά και της προσπάθειας που καταβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου για να μην εναρμονιστούν οι εγχώριοι παραγωγοί με το μαχητικό πνεύμα που πνέει σε άλλες χώρες, με πρώτες τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία κα, είναι η χθεσινή παραδοχή του πρωθυπουργού (Σκάϊ ), ότι οι αγρότες, ειδικά οι πλημμυροπαθείς γεωργοί και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας έχουν δίκιο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται για τη σχετική καθυστέρηση στην κατάθεση αυτής της τροπολογίας...». Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε αλλά το έκανε, ενώ ανακοίνωσε ότι αυξάνεται έως τα 10.000 ευρώ (από 2. 000) η πρώτη αρωγή για τις ζημιές οι οποίες έχουν γίνει στον εξοπλισμό. Παρέπεμψε, δε, για περισσότερες απαντήσεις σε σχέση με τον συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα στην Ώρα του Πρωθυπουργού, μεθαύριο, Παρασκευή στη Βουλή.

Συνάντηση Ευρωπαϊων ηγετών στις Βρυξέλλες

Θα προηγηθεί η επίσκεψη «αστραπή» στις Βρυξέλλες του κ. Μητσοτάκη. Εκεί, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με φόντο τις κλιμακούμενες κινητοποιήσεις, θα συζητήσουν για τους περιορισμούς που θέτει η νέα Κ.Α.Π. Και αυτό, διότι μετά την τροποποίηση της Κ.Α.Π. (Κοινή Αγροτική Πολιτική) της Ε.Ε., η οποία φέτος προβλέπει μείωση κατά 20% της ενιαίας, βασικής ενίσχυσης , οι Ευρωπαίοι παραγωγοί δηλώνουν ότι δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν. Πολλά, ωστόσο, θα κριθούν από τη συνάντηση που θα έχουν αύριο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, στο περιθώριο της Συνόδου στη Βελγική πρωτεύουσα, με βασικό θέμα την αναθεώρηση πανευρωπαϊκών μέτρων για τη στήριξη της γεωργίας και τη στήριξη της αγροτικής βιομηχανίας.

Στην Αθήνα, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα σταθμίσουν με προσοχή τις εξελίξεις, καθώς οι κινητοποιήσεις λαμβάνουν χώρα, μόλις μερικούς μήνες πριν τις Ευρωεκλογές, κι ενώ καταγράφεται σταθερή άνοδος της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Κλιμακώνουν οι αγρότες στην Ελλάδα

Όσον αφορά τις εγχώριες κινητοποιήσεις, ωστόσο, από πουθενά δεν διαφαίνεται σημάδι αποκλιμάκωσης της έντασης. Αντιθέτως, οι παραγωγοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, ακόμα και με κλείσιμο των εθνικών οδών, αν δεν λάβουν τις απαντήσεις που επιδιώκουν.

Προσώρας, ζεσταίνουν τις μηχανές για να μεταβούν στη μεγάλη έκθεση της Agrotica στη Θεσσαλονίκη, το διάστημα 1 έως 4 Φεβρουαρίου, όπου ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θ. Σκυλακάκης, θα ανακοινώσει το πρόγραμμα «Απόλλων», που αφορά το ενεργειακό κόστος στην πρωτογενή παραγωγή.

Συνέντευξη Τύπου, όμως, έχει προγραμματίσει για αύριο Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτ. Αυγενάκης, παρ ότι είναι προφανές ότι εν αναμονή των πρωθυπουργικών εξαγγελιών την Παρασκευή στη Βουλή, δεν θα έχει τίποτα νέο να ανακοινώσει στους διαμαρτυρόμενους αγρότες. Κίνηση, η οποία για πολλούς δείχνει τη νευρικότητα του κ. Αυγενάκη για τις περαιτέρω εξελίξεις σε σχέση με την παραμονή του στο ΥΠΑΑΤ. Πολύ περισσότερο μετά την χωρίς περιστροφές αναγνώριση χθες από τον Κ. Μητσοτάκη των αστοχιών και καθυστερήσεων στην ανακούφιση των πληγέντων παραγωγών της Θεσσαλίας. Και όχι μόνο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)