Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Άρχισε η κάθοδος των Θεσσαλών αγροτών

 Άρχισε η κάθοδος των Θεσσαλών: Πρώτο ραντεβού στο Κάστρο πριν το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

 

Προς το Κάστρο Βοιωτίας κατευθύνονται οι Θεσσαλοί αγρότες, οι οποίοι ξεκίνησαν την κάθοδό τους με τα τρακτέρ στις 11 το πρωί. Μέσω της Ε-65 οι αγρότες από Καρδίτσα και Φάρσαλα, με μικρές ταχύτητες κατευθύνονται προς το Κάστρο Βοιωτίας, όπου θα διανυκτερεύσουν.

Αυτή την ώρα κινούνται στην Εθνική είκοσι τρακτέρ μαζί με αγροτικά αυτοκίνητα. Προπορεύονται αστυνομικά αυτοκίνητα και μηχανές καθώς και οχήματα της εθνικής οδού.

Μπρος για Αθήνα έβαλαν και οι αγρότες από το μπλόκο του Πλατυκάμπου που κινούνται μέσω της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας – Βόλου.

Στη συνέχεια θα συναντήσουν τους συναδέλφους τους που έχουν στήσει μπλόκο στο Στεφανοβίκειο, από εκεί και πέρα θα περάσουν από τον Αλμυρό, θα ενωθούν με άλλα τρακτέρ και ως ένα κονβόι θα φτάσουν στην Ανθήλη όπου θα συναντηθούν με τρακτέρ που θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο από το μπλόκο του Ε-65 στην Καρδίτσα.

Το κομβόι θα καταλήξει στο Κάστρο Βοιωτίας.

Αύριο πριν θα ξεκινήσουν την τελική τους πορεία προς Αθήνα.

Η προσυγκέντρωση είναι για τις 17:30 στην πλατεία Ομονοίας και στη συνέχεια στις 18:30 όλοι μαζί θα κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα αποχωρήσουν από την πρωτεύουσα περίπου στις 10 το πρωί της Τετάρτης.

Τα τελευταία 24ωρα πάντως η ΕΛΑΣ βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης, καθώς τα τρακτέρ θα «πλημμυρίσουν» την πλατεία Συντάγματος.

Υπολογίζεται ότι τα τρακτέρ που θα βρεθούν έξω από το κοινοβούλιο θα ξεπεράσουν τα 150, ενώ οι αστυνομικοί που θα επιφορτιστούν με τα μέτρα ασφαλείας θα ξεπερνούν τους 5.000. Χθες, έλαβε χώρα ακόμα μία ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία όλων των αρμόδιων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι θα έχουν «εικόνα» για την κίνηση των αγροτών σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Τροχαίας, τα τρακτέρ θα κινούνται σε μια λωρίδα κυκλοφορίας ερχόμενα από την Εθνική.

Πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει μία συνεννόηση με τους αγρότες που θα φτάσουν στα διόδια Αφιδνών και στα διόδια Ελευσίνας, από τη νότια Ελλάδα, ώστε να ξεκινήσουν όλοι μαζί για το κέντρο.

Παράλληλα θα γίνει απόβαση και με πούλμαν. Πάνω από 70 λεωφορεία θα μεταφέρουν αγρότες στην πρωτεύουσα, ενώ ήδη από χθες γίνεται προσπάθεια προκειμένου η Αστυνομία να έχει στα χέρια της όλα τα ονόματα των αγροτών που θα φτάσουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ του.

Στο μεταξύ σήμερα θα συνεχιστούν οι ολιγόωροι αποκλεισμοί δρόμων.

Oι αγρότες στο μπλόκο του τελωνείου της Νίκης στη Φλώρινα θα κλείσουν τα σύνορα για τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα σήμερα Δευτέρα 19 του Φλεβάρη από τις 12 έως τις τρεις μετά το μεσημέρι. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την κινητοποίηση τους την Τρίτη με το κλείσιμο των συνόρων και για τα Ι.Χ.

Σήμερα οι αγρότες της Χαλκιδικής αναμένεται να εντείνουν και αυτοί τις κινητοποιήσεις τους.

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ

Χθες, έλαβε χώρα ακόμα μία ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία όλων των αρμόδιων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι θα έχουν «εικόνα» για την κίνηση των αγροτών σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας. Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει μέτρα που θα εφαρμοστούν από σήμερα Δευτέρα, καθώς θα ξεκινήσει η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα, και θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Τετάρτη.

Στόχος των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. είναι τα τρακτέρ να κινηθούν στον αστικό ιστό συντεταγμένα, προκειμένου να διαταραχθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, μέσω των οποίων μετακινούνται στις δουλειές τους χιλιάδες πολίτες. Στην πλατεία Συντάγματος έχει ήδη γίνει πρόβλεψη για το χώρο που θα καταλάβουν τα τρακτέρ. Οι αγρότες που θα φτάσουν στην Αθήνα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 7.000.

Ο όγκος των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις εντούτοις δεν μπορεί να προβλεφθεί, διότι στο πλευρό των αγροτών θα βρίσκονται εργατικά συνδικάτα και φοιτητές. Σήμερα θα λάβει χώρα νέα σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την οριστικοποίηση των μέτρων. Σε επιφυλακή θα βρίσκονται και οι διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες ωστόσο δεν θα είναι εμφανείς (και θα ‘επιστρατευτούν’ μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)