Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης: Στα μη κρατικά πανεπιστήμια θα κάνουν κατάληψη μόνο η γνώση και η ελευθερία

Μητσοτάκης: Στα μη κρατικά πανεπιστήμια θα κάνουν κατάληψη μόνο η γνώση και η ελευθερία

Για μια σημαντική τομή που βρίσκει σύμφωνη την κοινωνία έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για τo νομοσχέδιο που αφορά στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια γενναία μεταρρύθμιση που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό, τονίζοντας ότι βασικά προτεραιότητα του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση και θωράκιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ. Απευθυνόμενος προς τον Σωκράτη Φάμελλο, του υπενθύμισε πως ο Στέφανος Κασσελάκης σπούδασε σε ένα πανεπιστήμιο της Αμερικής που λειτουργεί με μοντέλο αντίστοιχο με αυτό που επιχειρεί να φέρει ο νόμος, ενώ κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη για την αλλαγή της στάσης του.

Στην προσπάθεια του, μάλιστα, να εγκλωβίσει την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι η ΝΔ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα που αφορούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο.


Αναλυτικά η ομιλία του πρωθυπουργού:

«Είναι μια γενναία μεταρρύθμιση. Η πρωτοβουλία ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα όμως διευρύνει το πλαίσιο για να λειτουργήσουν στη χώρα μας επιτέλους μη κερδοσκοπικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η παρέμβαση προσφέρουν στους νέους περισσότερες επιλογές. Παράλληλα βάζει την Ελλάδα στον εκπαιδευτικό χάρτη. Η νέα γενιά οπλίζεται με νέες δυνατότητες.

Είναι μια ανάγκη που έρχεται από το βαθύ παρελθόν.

Βρήκα τι είχα πει στη Βουλή το 2007. Έλεγα τότε «ας ξεφύγουμε από τον αναχρονισμό, να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που κρατά το μονοπώλιο στην εκπαίδευση». Τα λόγια αυτά τα επαναλαμβάνω ατόφια και σήμερα. Θα γίνει πραγματικότητα. Το θεμέλιο αυτής της παρέμβασης είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Αναφέρονται το 85% των άρθρων. Η χρηματοδότηση θα φτάσει 1,5 δις. ως το 2027 κι αυτό πέρα από τα χρήματα που καταβάλλονται κάθε χρόνο για μισθούς. Ο προγραμματισμός ενισχύσει το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Φέρνουμε την οργάνωση κοινών προγραμμάτων με ξένα πανεπιστήμια. Θα διευρύνει το προφίλ της χώρας στην εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο βελτιώνει την προκήρυξη θέσεων., επιταχύνει τον ψηφιακό σχηματισμό, δρομολογεί και την ακίνητα περιουσία των πανεπιστημίων.

Δυο ακόμα εμβληματικές αποφάσεις. Πρώτον, η ανάδειξη του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου σε Μητροπολιτικό, υπό την ομπρέλα του οποίου θα υπάρχουν 30 σχολές. Και δεύτερον ο δυναμικός εκσυγχρονισμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Δεν θα μιλήσω άλλο για τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο. Αυτές οι αλλαγές είναι απαραίτητες. Τα πανεπιστήμια θα αποκτήσουν αυτονομία, θα συνδέονται πιο αποτελεσματικά με την αγορά, τα πτυχία θα έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας, θα ενδυναμωθεί η έρευνα. Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Η μεγάλη καινοτομία είναι από την κατάφαση σε μια ανάγκη των καιρών.

Ίδρυσης και λειτουργίας μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Θα πάψουν δεκάδες χιλιάδες ελληνόπουλα να φεύγουν για να σπουδάσουν, ενώ θα μπορούσαν να μείνουν εδώ. 40.000 Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό, πλέον επιτρέπουμε να σπουδάζουν σε αξιόπιστα πανεπιστήμια χωρίς να αναγκάζονται να φεύγουν από το σπίτι τους.

Καθιερώνουμε απλά αυτό που ισχύει αυτό ακόμα και στη Βόρεια Κορέα. Είμαστε οι τελευταίοι μαζί με την Κούβα που έχουμε μονοπώλιο. Πρώτη εισηγήθηκε και υπερασπίστηκε η ΔΑΠ το 1987. Ήταν μια καινοτομία που λοιδορήθηκε επί χρόνια. Για να προκύψει στις μέρες μας ως αναγκαιότητα που δεν χωρά άλλη αναβολή.

Δεν είναι τυχαίο ότι κι αυτή η μεταρρύθμιση πολιορκείται από μύθους που αγκαλιάζει η αντιπολίτευση. Λένε τάχα ότι ανοίγει ο διάδρομος για ξένα πανεπιστήμια χωρίς καμία εγγύηση. Το έχουμε πει. Οι εγγυήσεις είναι οι αυστηρότερες στην Ευρώπη. Κάθε παράρτημα θα πρέπει να έχει 30 καθηγητές. Το 90% θα πρέπει να είναι κάτοχοι διδακτορικού. Υπάρχει πρόβλεψη για τα προσόντα, ενώ τα πάντα θα εγκρίνονται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Την τελική ευθύνη αδειοδότησης έχει το υπουργείο Παιδείας. Μετρήσατε τα φίλτρα που τίθενται;

Να συμφωνήσουμε ότι είναι σωστό να διαχωριστούν τα καλά πανεπιστημιακά ιδρύματα από κάποιους ευκαιριακά. Μήπως ανοίγουμε τις πόρτες σε φοιτητές χωρίς προσόντα. Όχι γιατί ισχύει και εδώ ο Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Να μην πω για την αντίφαση όσων θυμήθηκαν τις ικανότητες των υποψηφίων όταν οι ίδιοι καταψήφισαν τη Βάση Εισαγωγής. Τι μας λέτε τώρα; Να καταργηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα δημόσια και να ισχύει στα μη κρατικά; Αυτό δεν δημιουργεί φοιτητές δύο ταχυτήτων; Αυτό είναι υποκρισία.

Τον παραλογισμό της αντίδρασης επιβεβαιώνει η καταγγελία περί ιδιωτικοποίησης. Δίδακτρα προβλέπουν και πολλά μεταπτυχιακές σχολές. 30.000 παιδιά σπουδάζουν σε κολλέγια σε ντε φάκτο ιδιωτικό καθεστώς. Το Κράτος δεν πρέπει να βάλει το πλαίσιο; Εμείς λέμε ότι οι νέοι έχουν το δικαίωμα να καθορίσουν οι ίδιοι το δικό τους μέλλον.

Τέλος, έγινε συζήτηση για την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου. Εδώ μιλάμε για μια ρητή πρόβλεψη λειτουργίας ξένων ιδρυμάτων ως παραρτήματα. Το γράμμα του άρθρου του Συντάγματος παραμένει ανέπαφος. Η απαγόρευσης της ίδρυση ισχύει κανονικά. Ο κ. Μανιτάκης λέει ότι τα επιχειρήματα είναι κούφια. Η ζωή έχει αποδείξει ότι η συνταγματική επιταγή εξελίσσεται.

Όποιος θέλει να κλείσει τα μάτια στην αλήθεια, θα μείνει εγκλωβισμένος στον δικό του πλανήτη. Πώς θα βελτιωθεί ουσιαστικά και έμπρακτα η ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης. Αυτό είναι το σημαντικό. Χρέος της Πολιτείας είναι να περιφρουρήσει και να ενισχύσει τον χαρακτήρα της δημόσιας Παιδείας.

Έχετε έναν πρόεδρο κ. Φάμελλε που σπούδασε σε ένα σπουδαίο πανεπιστήμιο με υποτροφία στις ΗΠΑ. Ο κ. Κασσελάκης που σπούδασε εκεί, λέει τώρα να μην γίνει αυτό. Στο ίδιο πανεπιστήμιο που σπούδασε. Νισάφι πια, αρκετά. Πώς εξηγείτε αυτή την αντίφαση. Αν το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια έρθει να δημιουργήσει εδώ παράρτημα, ο κ. Κασσελάκης θα πει όχι.

Η πολυφωνία σας, κ. Ανδρουλάκη, μετατρέπεται σε παλινωδία. Είστε ο αρνητικός πρωταγωνιστής της ιστορίας. Αναγνωρίζουμε την αποδοχή της ρύθμισης από τον κ. Βενιζέλο. Αυτά λέγατε και εσείς, ότι δεν θα σταθείτε εμπόδιο. Ήταν προεκλογική σας δέσμευση. Το 55% των οπαδών σας υποστηρίζουν τη μεταρρύθμιση. Αλλάξατε γνώμη παρά την προσπάθεια να ενταχθούν στο νομοσχέδιο όλα όσα ζητούσατε. Μετά πήγατε το σκανδιναβικό μοντέλο. Όλα αυτά ξεχνώντας ότι το 85% του νομοσχεδίου αναφέρεται στην αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστήμιου. Πώς θα εξηγήσετε την αμήχανη γραμμή στους ψηφοφόρους σας. Αυτός είναι ο απόλυτος πολιτικός σουρεαλισμος.

Για να καταδείξουμε την υποκρισία σας. Θα καταθέσουμε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα που αφορούν στον δημόσιο πανεπιστήμιο. Για να δούμε πόσα θα ψηφίσετε κ. Ανδρουλάκη. Στο κόμμα σας νομίζω ότι έχετε βγει από τη μηχανή του χρόνου. Πάτε πίσω. Το κόμμα έκανε πολλά καλά, αλλά το 1982 κάνατε τα πανεπιστήμια έρμαια των συνδικαλιστών.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο Μπέντζαμιν Μπάτον της πολιτικής. Το 2004 ήταν υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16. Έκανε πίσω το 2007 και τώρα διαφωνεί με όλα.

Όσοι πολεμούν το νομοσχέδιο είναι αυτοί που δεν εμπιστεύονται το δημόσιο πανεπιστήμιο. Πιστεύετε ότι θα προβληθεί ένα νέο παράδειγμα. Εκεί θα κάνουν κατάληψη μόνο η γνώση και η ελευθερία. Εσείς κάνατε καριέρες στα πανεπιστήμια. Γι’ αυτό δεν σας αρέσει η σύγκριση.

Έτσι πρέπει να γίνει και έτσι θα γίνει. Η μέριμνα της κυβέρνησης για τη δημόσια εκπαίδευση είναι διαρκής. Οι παρεμβάσεις λειτουργούν παράλληλα και με άλλες πολιτικές για τους νέους. Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι του πέρασε από το μυαλό να το ψηφίσει, αλλά δεν θα το κάνει. Δεν είναι σοβαρές απόψεις αυτές. Δεν θα παρακολουθήσω αυτό τον διαγωνισμό. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα είναι δεύτερος και ποιος τρίτος. Αυτό που είναι κρίμα είναι ότι χάνεται μια ευκαιρία για μια διακομματική συναίνεση. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεπερνά τα όρια της. Είναι ένα βήμα για τη νέα γενιά. Είναι μια ρύθμιση που έρχεται να κερδίσει χαμένο έδαφος και χαμένο χρόνο. Δεν μπορεί η Ελλάδα να παραμένει δέσμια αναχρονιστικών αντιλήψεων. Στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αυτή η τομή φέρνει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα στη χώρα μας. Θα γίνει η αναθεώρηση του άρθρου 16. Όσοι διαφωνούν είναι θιασώτες της αδράνειας. Είμαι υπερήφανος που αντιταχθήκαμε όλες αυτές τις δεκαετίας. Είμαι υπερήφανος που γυρνάμε σελίδα.

Όσοι λέτε ότι αυτή η αλλαγή δεν είναι αναγκαία τώρα, να δούμε πόσες δεκαετίας το συζητάμε.

Θα σας πω τι έχει ειπωθεί: «Να επιδιώξουμε την ίδρυση μη κερδοσκοπικών τμημάτων. Θα δοθεί λύση στο πρόβλημα πολλών οικογενειών». Αυτά είχε πει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. 34 χρόνια πριν. Αυτό αποδεικνύει ότι ψηφίζουμε μια τομή που την υποδέχεται η κοινωνία ώριμη». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)