Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Η Αθηνά Λινού του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της αναθεώρησης για τα ιδιωτικά ΑΕΙ αλλά με όρους

 Eurokinissi

 

 
 Ο όρος που θέτει η Αθηνά Λινού για να πει «ναι» στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος, που θα επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων

Μετά τον βουλευτή Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρο Παππά, που είχε πάρει σαφή θέση υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, κόντρα στην επίσημη «γραμμή» της Κουμουνδούρου, τη σκυτάλη πήρε η Αθηνά Λινού, λέγοντας «ναι» σε πιθανή αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος, αλλά «υπό όρους».

Η καθηγήτρια Ιατρικής, η οποία έκοψε πρώτη το νήμα στο Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών στις τελευταίες εθνικές εκλογές, μιλώντας στο Action24, αρχικά είπε: «Βεβαίως και θα έπρεπε οι Έλληνες να έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε ισάξια πανεπιστήμια, δηλαδή σε πανεπιστήμια που θα είναι τόσο καλά, τόσο γνωστά όσο αυτά που είχα εγώ την ευκαιρία και να φοιτήσω και να εργαστώ. Αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο με σημαντική ενίσχυση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, κάτι που δεν αμφισβητεί κανέναν κόμμα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας που δεν θα ήθελε να ανεβεί ακόμη περισσότερο, γιατί είναι υψηλό το επίπεδο των πανεπιστημίων μας, και να ήταν στα 10-20 πρώτα του κόσμου».

Στο ερώτημα «ποιο είναι το πρόβλημα να δημιουργηθούν μη κρατικά πανεπιστήμια στη χώρα», η κ. Λινού απάντησε: «Τα μη κρατικά έχουν τρία μεγάλα προβλήματα: πρώτον, η ίδρυσή τους είναι αντίθετη με το σύνταγμα της Ελλάδος. Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο μπαίνουν στη χώρα μας, δεν εξασφαλίζει καθόλου την ποιότητά τους, κάθε άλλο. Το νομοσχέδιο αυτό ενισχύει μέτρια προς φτωχά, κακά πανεπιστήμια. Και τρίτον, διευρύνει τις ανισότητες, η ανώτατη Παιδεία, που είναι η κορωνίδα της Παιδείας σε οποιαδήποτε χώρα, και έχει σαν στόχο να αναπτύξει και να είναι η σοβαρότερη ίσως επένδυση μιας χώρας, για την ανάπτυξη και τη σμίκρυνση και ελάττωση των ανισοτήτων».

Ερωτηθείσα για τη στάση που θα κρατούσε σε ενδεχόμενη πρωτοβουλία για αναθεώρηση του άρθρου 16 στο μέλλον, η κ. Λινού τόνισε: «Εξαρτάται από τους όρους και από τον τρόπο και από τις συνθήκες τις εποχές. Δεν μπορώ να πω από τώρα τι θα γίνει μετά από έξι ή οκτώ χρόνια. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει και μία παράγραφο, που εγώ πολύ θα ήθελα να το δω αυτό, ότι θα εξασφαλίζεται η φοίτηση όλων των φοιτητών, που θα περνάνε λόγω της ακαδημαϊκής αξίας τους και δεν θα μπορούν να φοιτήσουν για λόγους οικονομικούς. Στο Χάρβαρντ, για παράδειγμα, δεν υπάρχει φοιτητής που θα 
μπει και θα αποκλειστεί για οικονομικούς λόγους». 

«Αν λοιπόν, υπήρχε μια τέτοια πρόταση για το σύνταγμα της Ελλάδος, βεβαίως θα έλεγα ναι...», υπογράμμισε.


Υπενθυμίζεται ότι ο Πέτρος Παππάς σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε πει: «Θεωρώ ότι είναι μια συζήτηση η οποία πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνει βέβαια στη βάση της στήριξης των δημόσιων πανεπιστημίων, η επαναδιατύπωση τέλος πάντων του άρθρου 16 πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζει την ποιότητα των δημοσίων πανεπιστημίων (…) Είναι μια συζήτηση την οποία πρέπει να κάνει κατά τη γνώμη μου, και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα πλαίσια της παγκόσμιας πραγματικότητας. Είμαστε οι μόνοι ίσως, ή από τις λίγες δυτικές χώρες, που δεν έχουν πανεπιστήμια μη κερδοσκοπικά». 

Πηγή: dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)